Thatcher_web

Σκίτσο: http://www.strassengalerie.at

Το 1979 ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για μένα. Η στήλη μου στο London Spectator είχε απογειωθεί, ενώ ο Clay Felker, ο θρυλικός Αμερικανός εκδότης που ανακάλυψε τον Tom Wolfe, είχε πετάξει στο Λονδίνο για να με ρωτήσει αν ενδιαφερόμουν να γράφω για το αμερικανικό Esquire. Η καλύτερη όμως είδηση ήρθε τον Μάιο του ίδιου έτους, ενώ κολυμπούσα στην Κέρκυρα. Ο καπετάνιος του σκάφους του πατέρα μου με πληροφόρησε ότι μια γυναίκα ‒του ήταν αδύνατον να προφέρει το όνομά της‒ είχε εκλεγεί πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Δεν τη γνώρισα παρά αρκετά χρόνια αργότερα, όταν είχε γίνει Λαίδη Θάτσερ. Κι αφού είχε πέσει θύμα «μητροκτονίας», χάνοντας την εξουσία από τους άνδρες που η ίδια ανέδειξε. Μου είχε γράψει ένα ευγενικό σημείωμα, για να μου δώσει θάρρος όταν είχα μια μικρή περιπέτεια με τον νόμο, με τον εντοπισμό μιας παράνομης σκόνης στην τσέπη μου. Και είχε έρθει να μείνει μαζί μου στην Ελβετία, το καλοκαίρι του 2000.

Η Lady T, όπως την αποκαλούσαν οι κοντινοί της άνθρωποι, ετοίμαζε πρωινό για τον σύζυγό της κάθε μέρα πριν πάει στη δουλειά, στις 07:00 π.μ. Γνώριζε καλά πόσο σημαντικό είναι να εξοικονομείς χρήματα, και όταν προσφέρθηκα να στείλω ένα ιδιωτικό τζετ για την επίσκεψή της στο Γκστάαντ, μου τηλεφώνησε προσωπικά για να μου πει: «Μια και ένας φίλος μού δανείζει το αεροπλάνο του για να πάω στην Αυστρία, γιατί να μην συνδυάσω τις πτήσεις; Θα περάσω από την Ελβετία για να ειδωθούμε και έπειτα συνεχίζω το ταξίδι ανατολικά. Έτσι θα γλυτώσεις κι εσύ δυο δεκάρες». Αυτή ήταν μια κλασική αντίδραση της Lady T: Να συμπεριφερθεί σαν μια υπεύθυνη νοικοκυρά που σέβεται τα χρήματα των άλλων όσο και τα δικά της.

Όταν η χούντα της Αργεντινής άρπαξε τα Φόκλαντς, η Θάτσερ έδειξε την αποφασιστικότητά της με μία μόνο φράση: «Δεν θα επιτρέψουμε στην ένοπλη πρόκληση να αποδώσει το παραμικρό». Η Θάτσερ έσπασε τα συνδικάτα που κρατούσαν τη χώρα της σε ομηρία και όταν έσκασε η βόμβα του IRA στο Brighton αρνήθηκε να ακυρώσει το συνέδριο που φιλοξενούνταν στον τόπο της επίθεσης. Κι ας είχε δολοφονηθεί σε εκείνη την ενέργεια ο πιο στενός της φίλος. Ούτε επέτρεψε στον εαυτό της να χύσει ένα δάκρυ δημοσίως, παρότι πένθησε και έκλαψε γοερά στο σπίτι της, όπως μου αποκάλυψε ο άντρας της.

Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: Ο συμβιβασμός είναι η κατάρα των πολιτικών εν γένει, και των Ελλήνων πολιτικών ειδικότερα. Η Lady T ποτέ δεν συμβιβάστηκε. Ο Van Galbraith, Αμερικανός πρεσβευτής στο Παρίσι επί Ρέιγκαν, μου εκμυστηρεύτηκε κάποτε την αγαπημένη του ανάμνηση από τη θητεία του. Όταν στάθηκε δίπλα στην τζαμαρία του γραφείου του, που έβγαζε στον κήπο, και αντίκρισε την Μάργκαρετ Θάτσερ να δασκαλεύει τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, κουνώντας του το δάχτυλο: «Τότε έκανα κάτι που δεν αρμόζει σε έναν τζέντλεμαν: έστησα αυτί. Η Μάργκαρετ έλεγε στον Ρόνι ότι οι Σοβιετικοί ήταν τελειωμένοι, ότι γύρευαν να συμβιβαστούν και ότι έπρεπε να τους βοηθήσουμε». Ο Πρόεδρος άκουγε με σεβασμό, σαν μαθητούδι, συνέχισε ο Van. Ακόμα δεν ξέρω αν το έκανε από ευγένεια ή αν άκουγε πραγματικά τις συμβουλές της.

Margaret Thatcher with Ronald Reagan at Camp David

Η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Camp David, 1984

Αυτός λοιπόν ήταν ο παλιός, καλός καιρός. Σήμερα οι καιροί δεν είναι τόσο καλοί, δεν συμφωνείτε; Τι συνέβη; Η απάντηση είναι εύκολη: Κακομαθημένα πλουσιόπαιδα, σαν τον Μπους και τον Μπλερ, ανέλαβαν την εξουσία. Κουτοπόνηρα ψευτρόνια, των οποίων οι χαρακτήρες δεν χαλυβδώθηκαν από την κουλτούρα της σκληρής προσπάθειας, αλλά από τη νοοτροπία του «να τα έχουμε καλά με όλους για να πάμε μπροστά». Η Μάγκι Θάτσερ δεν θα επέτρεπε ποτέ την ισλαμική «εισβολή» στην Ευρώπη, που βιώνουμε τα τελευταία 23 χρόνια μετά την πρωθυπουργία της. Ο Μπλερ το επέτρεψε και συνεχίζει να καμαρώνει γι’ αυτό. Η Μάγκι Θάτσερ γνώριζε ότι αυτή η σταδιακή εισβολή είναι πιο αθόρυβη και πιο ύπουλη από τον μακραίωνο επεκτατισμό του Ισλάμ. Βεβαίως, η Μάγκι δεν θα είχε συναινέσει ούτε στην καταστροφική εισβολή του George W στο Ιράκ. Θα του είχε πει απερίφραστα ότι οι νεοσυντηρητικοί που τον εξώθησαν στο απονενοημένο διάβημα λειτουργούσαν ως 5η φάλαγγα για τα συμφέροντα του Ισραήλ.

«Όταν είχα μια μικρή περιπέτεια με τον νόμο, με τον εντοπισμό μιας παράνομης σκόνης στην τσέπη μου, η Μάγκι μου έγραψε ένα ευγενικό σημείωμα, για να μου δώσει θάρρος»

Η Μάγκι ποτέ δεν θα πήγαινε χέρι-χέρι με τον επικεφαλής της σαουδαραβικής κλεπτοκρατίας. Αυτής που σπονσοράρει την τρομοκρατία, χρηματοδοτώντας χιλιάδες εκκολαπτήρια μουτζαχεντίν σε όλη την Μέση Ανατολή. Με αντάλλαγμα τα στραβά μάτια του αραβικού κόσμου στις πόρνες, στα παλάτια, στις θαλαμηγούς, στα αεροπλάνα και στις βίλες που διατηρούν οι σεΐχηδες στο εξωτερικό. Ο George W τα έκανε πλακάκια με δαύτους. Η Θάτσερ θα έβλεπε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ως στρατηγική και πολιτική καταστροφή, αφού εγκαθίδρυσε μια μουσουλμανική ζώνη επιρροής στη μέση της Ευρώπης. Και έδωσε το δικαίωμα σε μια επικίνδυνη χώρα όπως η Αλβανία να εξάγει εγκληματίες, ενώ παρέχει κάλυψη σε ζηλωτές του Ισλάμ.

Τέλος, η Μάγκι θα είχε εγκαλέσει το Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό για την εθνοκάθαρση που διεξάγει στους Αγίους Τόπους. Θα ήταν αντιδημοφιλής σε υψηλούς κύκλους του Λονδίνου, όμως δεν θα ίδρωνε το αυτί της. Θα είχε αντισταθεί στην παραχώρηση του ηθικού πλεονεκτήματος που διατηρούσε ο δυτικός κόσμος ενάντια στην φονταμενταλιστική «αυτοκρατορία του κακού» και στην αδιαφορία των ισλαμικών καθεστώτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κλίντον αποδείχθηκε ένας ψεύτης και πολιτικός απατεώνας, που υποβάθμισε το θεσμό της αμερικανικής Προεδρίας. Ο George W κόστισε στον θείο Σαμ την τελευταία ικμάδα αξιοπιστίας όταν εισέβαλε σε μια ξένη χώρα με το πλαστό πρόσχημα των όπλων μαζικής καταστροφής. Όσο για την περιπέτεια του θείου Σαμ στο Αφγανιστάν, αυτή τον καταδίκασε για πάντα στον μουσουλμανικό κόσμο και διευκόλυνε το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Το άνοιγμα των συνόρων τους, που επέλεξαν ο Ομπάμα και ο Μπλερ, έχει κάνει τις χώρες τους να μοιάζουν όλο και περισσότερο με τις χώρες από τις οποίες προσπαθούν οι πρόσφυγες να αποδράσουν. Ίσως η Θάτσερ να είναι τυχερή που αποδήμησε.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top