Credit: flickr.com/thomashawk

H ανοησία του κλεισίματος της ΕΡΤ τον Ιούνιο έχει και οικονομικό κόστος… Credit: flickr.com/thomashawk

Η υπόθεση της ΕΡΤ, και του κλεισίματός της, απογοητεύει όσους ήλπιζαν πως αυτή η κυβέρνηση θα κατάφερνε κάποιες μεταρρυθμίσεις με την αρωγή του «υπόλοιπου ΠΑΣΟΚ» (και δη των εκσυγχρονιστών αφού το «όλον ΠΑΣΟΚ» αναζητείται).

Δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνει κρατικό ΜΜΕ. Η Κατερίνα Μπατζελή ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκλεισε το 2009 το «Αγροτικό Κανάλι», ένα  όχημα μισθοδοσίας φίλων και αρεστών τής προηγούμενης κυβέρνησης. Ενδεικτικά, το 2008 είχαν γίνει συμβάσεις για 100 συνεργάτες με κόστος 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 έγιναν 85 συμβάσεις για άλλα 3 εκατομμύρια, από τον τότε υπουργό Γεωργίας κ. Μπασιάκο. Ο μέσος όρος αμοιβών ήταν γύρω στα 35 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, όπου προφανώς υπήρχαν εργαζόμενοι των 800€/μήνα, και «εργαζόμενοι» των 6.000€/μήνα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας τότε.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μπασιάκος ήταν ένας εκ των τριών που παραπέμφθηκαν σε Ειδικό Δικαστήριο για το Βατοπέδι, μετά από τρεις εξεταστικές, για να παραγραφούν τελικά τα αδικήματα, αφού το καλοκαίρι του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή επέλεξε τεχνηέντως να ανοιγοκλείσει τη Βουλή, ενώ δεν επιλέχθηκε η κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που θα καθιστούσε το έγκλημα διαρκές και άρα μη παραγράψιμο.

Τίποτα από αυτά, και τόσα άλλα, δεν έχουν ξεχαστεί από την κοινωνία. Αν όχι στη λεπτομέρειά τους, σίγουρα σωρρευτικά ως οσμή σήψης ενός συστήματος που δεν λέει να υποχωρήσει· ενός πολιτικού συστήματος το οποίο δεν φαίνεται να διαθέτει τα αντανακλαστικά που απαιτεί η αυτοκάθαρση που απαιτεί η κοινωνία που κινείται διαρκώς προς τα άκρα, παρά τις όποιες διώξεις εναντίον των φερόμενων δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, ή την φυλάκιση «τελειωμένων» τύπου Τσοχατζόπουλος.

Σήμερα δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς τακτικισμούς και μισές αλήθειες. Μόνο η ακραία απόλυτη ειλικρίνεια μπορεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και κατ’ επέκταση στους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Έτσι, αν το κλείσιμο της ΕΡΤ κόστισε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση και οι «εκσυγχρονιστές, μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες» υπουργοί, κ.κ. Στουρνάρας και Καψής, οφείλουν να το πουν καθαρά. Η θέσπιση του νέου ανταποδοτικού τέλους, που θα αποφέρει 191 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει τη ΝΕΡΙΤ με 100 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 91 εκατ. θα πάνε στο υπουργείο Οικονομικών που έχει αναλάβει την δαπάνη του κλεισίματος. Η ανακοίνωση περί «συνεισφοράς της ΝΕΡΙΤ στο πρωτογενές πλεόνασμα με 91 εκατομμύρια ευρώ» είναι προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών.

Η θέσπιση του νέου ανταποδοτικού τέλους, που θα αποφέρει 191 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει τη ΝΕΡΙΤ με 100 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 91 εκατ. θα πάνε στο υπουργείο Οικονομικών

Αρνούμαι να μπω στην λεπτομέρεια των όσων δήλωσε σήμερα το πρωί ο κ. Καψής περί μείωσης κόστους από 240 εκ. σε 100 εκ., αφού η πραγματικότητα είναι ότι μειώνεται από 160 εκ. με την ταυτόχρονη κατάργηση όλων των περιφερειακών καναλιών και συχνοτήτων. Το ξέχασε ο υφυπουργός στην ερώτηση της δημοσιογράφου του «Αθήνα 9,84» σήμερα το πρωί, ενός σταθμού που σημειωτέον κινδυνεύει από την κυβέρνηση (ως ένδειξη της ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης υποθέτω) με λουκέτο παρά την τερατώδη μείωση κόστους και την πετυχημένη εν λειτουργία αναδιάρθρωσή του! Μια μείωση κόστους αντίστοιχη με αυτήν που έγινε στην ΕΡΤ μετά το 2010, και «ανταμείφθηκε» με λουκέτο. Να δούμε με τι μούτρα θα βγει αύριο πολιτικός να πει σε δημόσια υπηρεσία «βάλτε πλάτη στις αλλαγές για να μην κλείσουμε». Θα γελάσουν και οι κλητήρες…

Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίχασε την ελληνική κοινωνία όσο λίγα ζητήματα τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και αυτών που είχαν συντάξει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, των κ.κ. Μόσιαλου και Αλιβιζάτου. Σχέδιο που καταψήφισε ο κ. Σαμαράς όσο ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά ουσιαστικά επανέφερε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και μέγιστο οικονομικό κόστος όταν έγινε Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει ανοχή για άλλα ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΕΡΤ (και όχι μόνο), που βασίζονται στη διακωμώδηση της κοινοβουλευτικής ανημποριάς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών ασυνάρτητων δυνάμεων του ελληνικού κοινοβουλίου, δεν ενισχύουν το πολιτικό σύστημα και σίγουρα δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα που επικαλούνται όσοι επιμένουν να στηρίζουν άνευ όρων αυτή την κυβέρνηση. Το αντίθετο, λειτουργούν διαλυτικά για τη δημοκρατία.

Με ποιο σκεπτικό θεωρούν πως ο κόσμος είναι διατεθειμένος να καταπιεί μισές αλήθειες και «κωμωδία»; Με 30% ανεργία και απειλές κατασχέσεων, προφυλάκισης κι ό,τι άλλο για τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία που αυξάνεται διαμετρικά αντίθετα από το εισόδημα που πέφτει μέρα με τη μέρα, έχει κανείς όρεξη για πλάκες; Για κοινοβουλευτικά «χωρατά»; Σοβαρευτείτε. Ναι, ακόμα και για το τέλος της ΝΕΡΙΤ. Θα αντέξει ο κ. Σαμαράς αν μας πείτε πως η ανοησία του κλεισίματος της ΕΡΤ τον Ιούνιο έχει και οικονομικό κόστος –το γνωρίζουμε άλλωστε.

Μια υποσημείωση για τα «νέα σχήματα» του εκσυγχρονιστικού/μεταρρυθμιστικού/κεντρώου/κεντροαριστερού χώρου: Καταρχήν βρείτε ένα όνομα για να μη χρειαζόμαστε 20 λέξεις για να σας περιγράψουμε όποτε το φέρνει η μοίρα να αναφερθούμε σε εσάς. Δεύτερον, φροντίστε να διαφοροποιηθείτε έγκαιρα από τέτοιες πρακτικές, μισές αλήθειες και ταχυδακτυλουργικά. Οι καλές προθέσεις δεν είναι ανεξάντλητες.

Οι ανοιχτές διαδικασίες, η ειλικρίνεια, και η καθαρή θέση είναι αυτά που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου –όχι οι χαρακτηρισμοί περί «ναιμεναλλάδων». Ας στεναχωρηθεί και λίγο ο κ. Βενιζέλος –θα το αντέξει· αν θέλετε να πιστέψουμε πως κλήθηκε εκείνος από εσάς, επειδή είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, και όχι εσείς από εκείνον ως λέμβος διάσωσής του. Μη σας πάρει η μπάλα κι εσάς, θα είναι αμαρτία –δεν περισσεύει κανείς…

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top