ΣταδιÌ-ου 1908

 

Αυτή η διπλή εικόνα μιας αγνώριστης οδού Σταδίου, πριν από 107 χρόνια, είναι μια στερεοσκοπική φωτογραφία, κατάλληλη για ένα view master της Μπελ Επόκ. Την έβαζαν στο στερεοσκόπιο και μέσα από τα κυάλια ο θεατής είχε την αίσθηση της τρισδιάστατης πραγματικότητας.

Αυτήν την Αθήνα του 1908 συνάντησαν οι άνθρωποι της μικρής αλλά δραστήριας αμερικανικής εταιρείας Stereo Travel Company, η οποία είχε έδρα το Λονγκ Αϊλαντ. Γύριζαν τον κόσμο και συγκροτούσαν δημοφιλείς ταξιδιωτικές σειρές.

H φωτογραφία, τραβηγμένη στο ύψος της Παλιάς Βουλής, δείχνει μία σειρά νεοκλασικών από τα οποία δεν σώζεται κανένα. Εκείνα ανάμεσα στην Ομήρου και την Εδουάρδου Λω έδωσαν τη θέση τους στα ’60s στην επέκταση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αυτή η φωτογραφία, τραβηγμένη στο ύψος της Παλιάς Βουλής, μας δείχνει μία σειρά νεοκλασικών οικοδομημάτων, από τα οποία δεν σώζεται κανένα από τα εικονιζόμενα στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Τα κτίρια ανάμεσα στην Ομήρου και την Εδουάρδου Λω έδωσαν τη θέση τους στη δεκαετία του ΄60 στην επέκταση του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδος. Το ψηλό οικοδόμημα, δεξιά, κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και στη θέση του χτίστηκε το νέο ξενοδοχείο «Εσπέρια».

Η Παλιά Βουλή είχε τότε κιγκλίδωμα και λειτουργούσε ως Βουλή των Ελλήνων. Το σημερινό Κοινοβούλιο ήταν τα Ανάκτορα του Γεωργίου Α΄, τα οποία κάηκαν την επόμενη χρονιά (1909). Στην αριστερά πλευρά της Σταδίου διακρίνεται αμυδρά η στέγη του κεραμοσκεπούς κτιρίου, όπου συνδέθηκε αργότερα με τον κινηματογράφο «Αττικόν».

Εντύπωση προκαλεί η γαλήνη και η ηρεμία του δρόμου, ο οποίος εκείνα τα χρόνια ήταν ο κεντρικότερος από πλευράς κίνησης και δραστηριότητας. Τα μικρά ιππήλατα λεωφορεία, ο ποδηλάτης, η φουντωτή δεντροστοιχία, οι προσόψεις της νεοκλασικής πόλης δημιουργούν ένα σκηνικό μιας φιλήσυχης Αθήνας, η οποία μας προκαλεί να την παρατηρήσουμε σε κάθε λεπτομέρειά της.

 

Διαβάστε ακόμα: Θωμάς Δοξιάδης – Πρέπει να ξαναδώσουμε τα κέντρα των πόλεων στους πολίτες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top