Αν σήμερα κάποιος αναρωτηθεί «γιατί ένα έντονο φλερτ ή ένα ραντεβού που δεν πήγε καλά να θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση;» μάλλον θα τον κατηγορήσουν για σεξιστή. (Φωτογραφία: thenation.com)

Ήταν Οκτώβριος του 2017 όταν ο Ronan Farrow, με ένα κείμενο 8.000 λέξεων στο περιοδικό New Yorker, έφερνε στο φως της δημοσιότητας ένα από τα μεγαλύτερα σεξουαλικά σκάνδαλα του Hollywood. Ήταν Οκτώβριος του 2017 όταν η καμπάνια #metoo, την οποία είχε ξεκινήσει η Tarana Burke από το 2006, έγινε σύμβολο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Ήταν Οκτώβριος του 2017 όταν τα ΜΜΕ άρχισαν να κατακλύζονται από αποκαλύψεις – εκατοντάδες γυναίκες έβρισκαν το θάρρος και έλεγαν τη δικιά τους ιστορία στον κόσμο, αποκαλύπτοντας το αληθινό πρόσωπο πολλών γνωστών και ισχυρών ανδρών.

Από τότε, η υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης πήρε μορφή χιονοστιβάδας, με τη μια καταγγελία να διαδέχεται την άλλη, με την μία αποκάλυψη να διαδέχεται την άλλη. Όμως, παράλληλα, γεννήθηκαν κάποιες σκέψεις και απορίες – όπως γιατί ένα έντονο φλερτ ή ένα ραντεβού που δεν πήγε καλά να θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση; Υπάρχουν και ποια είναι τα όρια για να μην τσουβαλιαστούν όλα; Σκέψεις και απορίες που υπό άλλες συνθήκες θα ακουγόντουσαν. Αλλά σε όλο αυτό το πλαίσιο του politically correct, όταν κάποιος εξέφραζε αυτές τις σκέψεις, η πρώτη απάντηση που έπαιρνε ήταν «μην τις πεις παραέξω».

Σκέψεις που τελικά τους έδωσε φωνή ο «άπαιχτος» Bill Maher. Ο γνωστός κωμικός και πολιτικός σχολιαστής, στην πρώτη εκπομπή Real Time with Bill Maher για τη φετινή σεζόν, κράτησε για το τέλος έναν 5λεπτο μονόλογο, λέγοντας όλα αυτά που πολλοί σκέφτονται αλλά δεν τολμούν να ξεστομίσουν.

«Έχω πέος. Και ενώ παραδέχομαι ότι η “κατοχή του” προδιαθέτει έναν άνθρωπο για να είναι πιο επιθετικός και υπερβολικά σεξουαλικός, δεν συμφωνώ ότι αυτομάτως με κάνει να έχω λάθος σε όλα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον μονόλογό του ο Bill Maher. (Φωτογραφία: HBO)

«Έχω πέος. Και ενώ παραδέχομαι ότι η “κατοχή του” προδιαθέτει έναν άνθρωπο για να είναι πιο επιθετικός και υπερβολικά σεξουαλικός, δεν συμφωνώ ότι αυτομάτως με κάνει να έχω λάθος σε όλα. Και το λέω αυτό ως πραγματικός υποστηρικτής του κινήματος #MeToo. Μέχρι και μαύρα φόρεσα στις Χρυσές Σφαίρες. Βέβαια, είδα την απονομή από την τηλεόραση του σπιτιού μου – αλλά και πάλι, φορούσα μαύρα. Όμως, είμαι με το #MeToo και όχι με το #MeCarthyism.

Κάτι συμβαίνει όταν η Γερουσιαστής Kirsten Gillibrand μπορεί να λέει απρόκλητα “όταν αρχίζουμε να συζητάμε για τις διαφορές μεταξύ σεξουαλικής παρενόχλησης, σεξουαλικής βίας και ανεπιθύμητου αγγίγματος, τότε κάνουμε λάθος συζήτηση”. Δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση πλέον; Μπορούμε να έχουμε μόνο μια άποψη τώρα;

«Θα γίνουμε οι άνθρωποι που δεν θέλουν να δουν τη διαφορά μεταξύ ενός βιασμού σε ένα βαν και ενός χαδιού στον ψύκτη νερού του γραφείου;».

Θα γίνουμε οι αρνητές της διαφοράς; Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πουν ή δεν θέλουν να δουν τη διαφορά μεταξύ ενός βιασμού σε ένα βαν και ενός χαδιού στον ψύκτη νερού του γραφείου; Ο αυνανισμός είναι φυσιολογικός και κάτι υγιές, αλλά όχι όταν το κάνεις δημόσια σε ένα πάρκο. Υπάρχει διαφορά.

Εγκαταλείποντας την ιδέα ότι και τα άσχημα πράγματα έχουν βαθμίδες μεταξύ τους, είναι ηλίθιο. Καταλαβαίνω όταν η πλευρά του Trump δεν θέλει να μιλήσει για το θέμα – ξέρει μόνο 88 λέξεις. Αλλά εμείς υποτίθεται ότι είμαστε άνθρωποι που συζητάνε.

Η Γερουσιαστής Kirsten Gillibrand λέει “πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή στην άμμο και να πούμε ότι τίποτα από αυτά δεν είναι σωστό”. Ναι, συμφωνώ. Μπορούμε όμως να πούμε ότι και το χούφτωμα και ο βιασμός είναι απαράδεκτα, αλλά το ένα από τα δύο είναι χειρότερο;

Προφανώς όχι. Όταν ο Matt Damon αναρωτήθηκε “υπάρχει διαφορά μεταξύ του αγγίγματος στον πισινό και στον βιασμό ή την παιδική κακοποίηση, σωστά;” η απάντηση που πήρε ήταν “όχι, δεν υπάρχει, χθεσινέ Jason Bourne”.

Η ηθοποιός Minnie Driver έγραψε στο Twitter “όχι, δεν υπάρχουν βαθμίδες στην κακοποίηση. Και δεν μπορείς να πεις σε μια γυναίκα ότι επειδή ένας άνδρας της έδειξε μόνον το πέος του, ο πόνος της δεν είναι τόσο μεγάλος όσο μιας γυναίκας που βιάστηκε”.

Τι; Αυτό είναι τρέλα. Καμιά γυναίκα στον κόσμο, αν είχε δυνατότητα επιλογής, δεν θα διάλεγε το βιασμό από το να δει ένα πέος. Άρα γιατί όλοι πρέπει να προσποιούμαστε ότι η δήλωση της Minnie Driver είναι λογική, ενώ αυτή του Matt Damon είναι παράλογη; Με αυτά στο τέλος θα χάσουμε το νήμα της σκέψης.

Φαίνεται όμως πως βασικές σκέψεις, όπως “τα δεδομένα” και “ότι τα πράγματα έχουν διαφορές μεταξύ τους”, πλέον μπαίνουν στην άκρη. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι ομοφοβικοί. Όμως, ο Mike δεν πετάει τους γκέι από τις ταράτσες, άρα είναι καλύτερος. Δεν είναι τόσο δύσκολο να  σκεφτούμε αυτήν τη διαφορά παιδιά, δεν είναι τόσο δύσκολο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε τον μονόλογο του Bill Maher:

 

Διαβάστε ακόμα: Το τέλος της «συνωμοσίας της σιωπής»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top