Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, παιδιά-στρατιώτες πολεμούν σε τουλάχιστον 17 συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. (Φωτογραφία: vision.org)

Ένα από τα χειρότερα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες είναι το τι θα κάνουν αν βρεθούν απέναντι σε έναν οπλισμένο ανήλικο μαχητή. Δυστυχώς, σήμερα, από το Ιράκ μέχρι τις Φιλιππίνες, οι στρατιώτες έρχονται ουκ ολίγες φορές αντιμέτωποι με ανήλικους μαχητές.

Οι διεθνείς νόμοι και οι περισσότεροι στρατιωτικοί κανόνες αντιμετωπίζουν τους ανήλικους στρατιώτες ως αθώα θύματα του πολέμου. Ωστόσο κανένας νόμος και κανένας κανόνας δεν απαντάει στο πιο βασικό ερώτημα: τι κάνει ένας στρατιώτης όταν τον σημαδεύει με καλάσνικοφ ένα παιδί; Τον περασμένο μήνα ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε έναν οδηγό πάνω σε αυτό το ανατριχιαστικό δίλημμα προς τους στρατιώτες του: αν πρέπει, τότε πυροβολείτε πρώτοι, λέει ο οδηγός!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, παιδιά-στρατιώτες πολεμούν σε τουλάχιστον 17 συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες -που πολλές φορές έχουν τον ρόλο του ειρηνοποιού- να έρχονται αντιμέτωποι μαζί τους. Για τους πολέμαρχους σε διάφορες χώρες, οι ανήλικοι-στρατιώτες έχουν πολλά πλεονεκτήματα: είναι φτηνοί, υπάκουοι, αναλώσιμοι, ατρόμητοι κάτω από την επήρεια ουσιών και φυσικά προκαλούν ηθικό δίλημμα στους εχθρούς τους. Πολλοί στρατοί, μάλιστα, αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ανήλικους μαχητές.

Ένας Καναδός στρατιώτης που πυροβόλησε έναν ανήλικο βομβιστή στο Αφγανιστάν, είπε ότι μετά από αυτό το συμβάν δεν μπορεί να πάρει αγκαλιά τον γιο του.

Το 2000, μια ομάδα Βρετανών ειρηνοποιών στη Σιέρα Λεόνε αρνήθηκε να πυροβολήσει έναν ανήλικο στρατιώτη που τους σημάδευε με ένα ΑΚ-47, με αποτέλεσμα να τους συλλάβουν. Ένας αλεξιπτωτιστής σκοτώθηκε και 11 στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση απελευθέρωσή τους. Στρατιώτες που έχουν πυροβολήσει ανήλικους μαχητές, πολλές φορές πάσχουν από ψυχολογικά τραύματα. Ένας Καναδός στρατιώτης που προστάτευσε την μονάδα του από την επίθεση ενός ανήλικου βομβιστή στο Αφγανιστάν, είπε ότι μετά από αυτό το συμβάν δεν μπορεί να πάρει αγκαλιά τον γιο του. Κάποιοι άλλοι μάλιστα, προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, επειδή πυροβόλησαν έναν ανήλικο στρατιώτη.

«Πάντα πίστευα ότι η πιο δύσκολη στιγμή σε έναν πόλεμο είναι η ενέδρα» δήλωσε ο απόστρατος Στρατηγός Romeo Dallaire στο Κοινοβούλιο του Καναδά, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις αυτοκτονίες στο στρατό. «Τελικά η δυσκολότερη στιγμή είναι το ηθικό δίλημμα που αντιμετωπίζεις όταν βρεθείς απέναντι σε ένα παιδί-στρατιώτη και οι επιπτώσεις που ακολουθούν ανάλογα την απόφαση που θα πάρεις».

Η Συνθήκη της Γενεύης και πολλές διεθνείς συμβάσεις, απαγορεύουν τις επιθέσεις στα σχολεία, την απαγωγή παιδιών και άλλες πρακτικές που τα βλάπτουν. Ωστόσο δεν λένε στους στρατιώτες τι πρέπει να κάνουν όταν αντιμετωπίζουν ανήλικους μαχητές στα πεδία μάχης, με αποτέλεσμα η αυτοάμυνα να μοιάζει σαν έγκλημα πολέμου. Στις 2 Μαρτίου, ο Καναδάς έδωσε την «άδεια» στους στρατιώτες του να προστατεύουν τους εαυτούς τους, ακόμα κι αν η απειλή προέρχεται από ένα ανήλικο. «Ένα παιδί-στρατιώτης με οπλισμό είναι το ίδιο επικίνδυνο με έναν ενήλικο στρατιώτη» λέει η νέα στρατιωτική οδηγία, που βασίστηκε σε στοιχεία του Child Soldiers Initiative, ενός οργανισμού που δημιούργησε ο Romeo Dallaire και προσπαθεί να βάλει τέλος στην χρησιμοποίηση των παιδιών ως στρατιώτες στα πεδία μάχης.

Οι Καναδοί αξιωματικοί πρέπει να προετοιμάζουν ψυχολογικά τους στρατιώτες τους για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν, αλλά και να τους υπενθυμίζουν ότι το να ανοίξουν πυρ εναντίον ανήλικων-μαχητών είναι η τελευταία επιλογή τους.

Μάλιστα η οδηγία δεν αφορά μόνο τη στιγμή της αντιπαράθεσης ενός στρατιώτη με έναν ανήλικο μαχητή. Οι υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει, θα πρέπει να γνωρίζουν και να ενημερώνουν τις μονάδες για το αν βρίσκονται παιδιά-στρατιώτες στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται επιχειρήσεις. Έτσι, οι αξιωματικοί θα μπορούν να ετοιμάζουν ψυχολογικά τους στρατιώτες τους από πριν για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν, αλλά και να τους υπενθυμίζουν ότι το να ανοίξουν πυρ εναντίον ανήλικων-μαχητών είναι η τελευταία επιλογή τους. Μάλιστα, προτρέπει τους στρατιώτες να πυροβολούν πρώτα τους ενήλικους αξιωματικούς, έτσι ώστε να προκαλέσουν σύγχυση στον εχθρικό στρατό και να αναγκάσουν τους ανήλικους ή να παραδοθούν ή να εγκαταλείψουν τη μάχη.

Φαίνεται ότι αυτοί που συνέταξαν τη νέα οδηγία, γνωρίζουν ότι το να πυροβολείς ανήλικους, ακόμα και σε αυτοάμυνα, μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του κόσμου. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, για την ώρα, έχουν δείξει κατανόηση για αυτή την απόφαση του καναδικού στρατού. «Ο Καναδάς προσπαθεί να βρει την ισορροπία για το πώς θα αντιμετωπίσει τα παιδιά ως θύματα του πολέμου και πώς ως απειλή για τους στρατιώτες του» δήλωσε ο αναλυτής της οργάνωσης Human Rights Watch στη Νέα Υόρκη Jo Becker.

Μετά τον Καναδά, και η Βρετανία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τις δικές της στρατιωτικές οδηγίες, ενώ κι άλλες χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Μάλιστα ο Καναδάς ίσως γίνει η πρώτη χώρα που θα «τεστάρει» τη νέα οδηγία, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα 600 στρατιώτες του αναμένεται να πάνε σε μια 3ετη ειρηνευτική αποστολή στην Αφρική. Και ως γνωστών, οι πολέμαρχοι της Αφρικής, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν παιδιά-στρατιώτες για τους σκοπούς τους.

[Πηγή: The Economist]

 

Διαβάστε ακόμα: «Δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, γιατί μόνον ένας πολιτισμός υπάρχει»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top