Τις τελευταίες ημέρες στην Ελβετία σκέφτονταν αν το χιόνι θα γίνει εμπόδιο για τα δεκάδες ελικόπτερα και τις λιμουζίνες που θα μεταφέρουν περί τους 70 πολιτικούς ηγέτες και τις εκατοντάδες των επιχειρηματιών στο Νταβός. (Φωτογραφία: World Economic Forum)

Το κεντρικό θέμα για μια μέρα στο Νταβός ήταν εάν το χιόνι, το οποίο έπεσε σε μεγάλη αφθονία στο σικ χιονοδρομικό θέρετρο της Ελβετίας -159 εκατοστά σε έξι μέρες-, θα γίνει εμπόδιο για τα δεκάδες ελικόπτερα και τις λιμουζίνες που θα μεταφέρουν περί τους 70 πολιτικούς ηγέτες και τις εκατοντάδες των επιχειρηματιών και λίγων σταρ που θα παρελάσουν από το Νταβός μέχρι την Παρασκευή. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας περπάτησε 2 χλμ. μέσα στο χιονισμένο τοπίο.

Σύμφωνα με το CNBC, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί εκτιμάται πως έχουν κοστίσει περί τα $ 10 εκατ., όπως αναφέρει η κυβέρνηση του καντονιού Γκρίσονς, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία του Φόρουμ. Όπως αναφέρεται, το κόστος μοιράζεται το Γκρίσονς με την κοινότητα του Νταβός, το WEF και την κεντρική κυβέρνηση της Ελβετίας.

Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να λάβουν μέρος όλα τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ, η Αγκέλα Μέρκελ της Γερμανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, ο Τζάστιν Τρουντό του Καναδά, ο Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Επίσης, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου, ο Ινδός ηγέτης Νάρεντρα Μόντι, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά JustinTrudeau, ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates και ο μεγιστάνας Jack Ma στο Νταβός. (Φωτογραφία από τη σελίδα του Bill Gates στο Twitter)

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της WEF, οι στρατιώτες που θα διατεθούν αναμένεται να φτάσουν τον αριθμό των 5.000, με πλήθος περιοχών να έχουν περιορισμένη πρόσβαση για τους πολίτες, άλλες με εκτεταμένο έλεγχο και άλλες πλήρως απαγορευμένες, ενώ σημειώνεται πως θα υπάρχουν και απαγορεύσεις πτήσεων.

Μάλιστα, σημειώνεται πως στο Νταβός, για την πραγματοποίηση της οποιασδήποτε εκδήλωσης διαμαρτυρίας, θα πρέπει πρώτα να έχει ληφθεί άδεια, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμο.

Σε ένα δοκίμιό του, το 2004, ο Χάντινγκτον είχε εισαγάγει τον όρο «ο άνθρωπος του Νταβός» ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της «κλίκας» που συγκεντρωνόταν στο ελβετικό θέρετρο.

Με αγωνία η ομιλία Τραμπ

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Και το ερώτημα, έτσι όπως το συμπυκνώνει στην Washington Post ο απεσταλμένος της εφημερίδας, είναι ένα: «Θα γίνει ο Ντόναλντ Τραμπ άνθρωπος του Νταβός;».

Προτού φτάσουμε στην απάντηση, θα χρειαστεί να γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω, όταν τα πράγματα ήταν ελαφρώς διαφορετικά. Τότε, η παγκόσμια ελίτ έβλεπε με ανησυχία τον Αμερικανό πρόεδρο και το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», ενώ άλλοι ηγέτες έσπευδαν να καλύψουν το κενό που θα άφηνε αυτό το νέο δόγμα – ποιος δεν θυμάται τα εγκώμια του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ από το βήμα του φόρουμ στην ελεύθερη αγορά και την παγκοσμιοποίηση;

Αν και άνθρωπος του πλούτου ο ίδιος, ο Τραμπ είχε χτίσει την πολιτική του εικόνα πάνω στο αφήγημα της σύγκρουσης με τις «κατεστημένες ελίτ». Ήταν η εποχή που ο Στίβεν Μπάνον, ο ακροδεξιός σύμβουλος του Τραμπ που σήμερα έχει πέσει σε δυσμένεια, υποδείκνυε τους ιδεολογικούς αντιπάλους του προέδρου του με τον όρο «το πάρτι του Νταβός».

Η βασική επιχειρηματολογία εναντίον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προερχόταν από τον Αμερικανό πολιτικολόγο που είχε κερδίσει φήμη με τη θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών: τον Σάμιουελ Χάντινγκτον. Σε ένα δοκίμιό του, το 2004, ο Χάντινγκτον είχε εισαγάγει τον όρο «ο άνθρωπος του Νταβός» ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της «κλίκας» που συγκεντρωνόταν στο ελβετικό θέρετρο.

 

Με την πάροδο των ετών, και στο πλαίσιο ενός ολοένα και πιο ασταθούς και αβέβαιου κόσμου, το Νταβός δεν είχε μεγάλη επίπτωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων. (Φωτογραφία: World Economic Forum)

Τελικά είναι χρήσιμο το Νταβός;

Σίγουρα πρόκειται για ένα ειδικό γεγονός για πολλούς ανθρώπους και λόγους, καθότι συμμετέχει κόσμος από όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής. Είναι το μέρος που μπορεί να δει κάποιος τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη σταρ του Χόλιγουντ Κέιτ Γουίνσλετ και τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη της εταιρείας Alibaba Jack Ma. Σίγουρα οι παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, ενδεχομένως αν βρεθούν στον ίδιο χώρο να μην έχουν τίποτα να πουν…

Παρά τις κριτικές ότι το Νταβός είναι ένα τσίρκο δισεκατομμυρίων και πανηγύρι των πλουσίων, η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σε αυτό το οικείο περιβάλλον παραμένει ένα από τα hot tickets κάθε έτους.

Βέβαια, με την πάροδο των ετών, και στο πλαίσιο ενός ολοένα και πιο ασταθούς και αβέβαιου κόσμου, το Νταβός δεν είχε μεγάλη επίπτωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Κάποιοι λένε ότι η ισχύς της τυπικής ατζέντας του Νταβός είναι επίσης μια αδυναμία. Τα θέματα είναι υπερβολικά φιλόδοξα. Προσπαθώντας να καλύψει πάρα πολλά για πάρα πολλούς.

Αν ρωτήσει κάποιος τους συμμετέχοντες εάν από τις άπειρες συζητήσεις που γίνονται εκεί και σίγουρα ενδιαφέρουσες επηρεάζονται ή βελτιώνονται οι ζωές των ανθρώπων, θα λάβει διαφορετικές απαντήσεις. Σίγουρα, όμως, δεν θα απαντήσουν όλοι ότι βελτιώνονται οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω της συνάντησης του Νταβός.

Το τελευταίο, όσο λαϊκίστικο και αν ακούγεται, έχει μεγάλη σημασία.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top