Κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει από την πραγματική συνάντηση Κιμ Γιόνγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ. Όσο για τους σωσίες τους που βρίσκονται ήδη στη Σιγκαπούρη, μια χαρά φαίνεται να τα έχουν βρει. (Φωτογραφία: Chris McGrath / Getty Images / Ideal Image)

Με σειρά δηλώσεων επιθετικής ρητορικής, οι δύο ηγέτες προκαλούσαν συνεχώς κλιμάκωση και αποκλιμάκωση γύρω από την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, προκαλώντας σύγχυση αναφορικά με τις πραγματικές θέσεις τους προς τον χειρισμό της κατάστασης. Εν τέλει η συνάντηση που θα γίνει στην Σιγκαπούρη είναι θέμα λίγων ημερών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο νησί Σεντόσα και η επιλογή του νησιού αυτού έγινε χάρη στη θέση του, καθώς βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από την ηπειρωτική χώρα, ενώ η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από έναν και μόνο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η απομόνωση και η ιδιωτικότητα των επισκεπτών, ενώ μπορεί εύκολα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Η σύνοδος θα έχει και παράξενους επισκέπτες όπως το διάσημο «σκουλήκι» και εκ των κορυφαίων ριμπάουντερ όλων των εποχών στο NBA, ο Ντένις Ρόντμαν για τον οποίο όμως, ο Λευκός Οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στη επικείμενη συνάντηση, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν στην συνάντηση θα είναι το διάσημο μουστάκι του Τζον Μπόλτον του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου ο οποίος είχε δυναμιτίσει πριν ακόμα γίνει την σύνοδο κάνοντας δηλώσεις για αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας στο μοντέλο της Λιβυής που κατέστρεψε τα πυρηνικά της.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι ο δρόμος προς την Σιγκαπούρη μόνο εύκολος δεν ήταν, καθώς πέρασε ένας χρόνος ανταλλαγής φραστικών πυρών, απειλών, χλευασμών με χαρακτηρισμούς όπως ο «μικρός πυραυλάνθρωπος» και ο «πνευματικά ασταθής και ξεμωραμένος», ενώ πριν λίγες μόνο μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ έγραφε σε επιστολή του προς τον Κιμ Γιόνγκ Ουν τον ανώτατο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ότι «ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας. Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό». Παρά ταύτα λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα επεδείκνυε με περηφάνια ένα γιγάντιο γράμμα από τον Κιμ όπου του ζητούσε να συναντηθούν. Βέβαια δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ αν ισχύει η πρόσφατη δήλωση του Ρούντι Τζουλιάνι, δικηγόρου του Τραμπ, ότι ο Κιμ εκλιπαρούσε «πέφτοντας στα γόνατα» να γίνει η σύνοδος κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Πρέπει να έχουμε τον πήχη χαμηλά, άλλωστε είναι γνωστό ότι η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευτεί και άλλες φορές ότι θα κατέστρεφε το πυρηνικό της οπλοστάσιο και στο τέλος έκλεψε» δήλωσε αποκλειστικά στο Andro η Γιούκι Τατσούμι.

Η ραγδαία πρόοδος που φαίνεται στο προσκήνιο γεννά και προσδοκίες και ερωτήματα για το τι «παίζεται» στο παρασκήνιο.

Εύλογα υπάρχουν επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων για την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, δεδομένων των έξι δεκαετιών αδιεξόδου και εχθρότητας, της τυπικά εμπόλεμης κατάστασης στην οποία παραμένουν μετά το πέρας του κορεατικού πολέμου (1950-1953) και της γοργής ανάπτυξης του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ επί των ημερών του Κιμ του νεότερου, κόντρα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενώ ανταλλάσσονται φιλοπόλεμες κορόνες με τον Τραμπ.

Παράλληλα, εκφράζεται προβληματισμός για το κατά πόσον το απομονωμένο -και οικονομικά εξαθλιωμένο λόγω διεθνών κυρώσεων- καθεστώς σκοπεύει όντως να εγκαταλείψει το -ζωτικό για την ύπαρξή του- πρόγραμμα και για τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει από Σεούλ και Ουάσινγκτον. Μέχρι τώρα απαιτούσε απόσυρση και των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν μεταπολεμικά στη νοτιοκορεατική επικράτεια και της «αμυντικής» αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Σε μια σύντομη επικοινωνία, η Γιούκι Τατσούμι, ειδικός σε θέματα Κορέας, Διευθύντρια του προγράμματος Ασίας του Αμερικανικού think tank Stimson και πρώην ειδική πολιτικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε αποκλειστικά για το Andro «πρέπει να έχουμε τον πήχη χαμηλά, άλλωστε είναι γνωστό ότι η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευτεί και άλλες φορές ότι θα κατέστρεφε το πυρηνικό της οπλοστάσιο και έκλεψε(σσ. 1994 και 2005). Το θετικό είναι ότι περάσαμε από την εποχή των προσβλητικών δηλώσεων στην εποχή των συνομιλιών, όμως δεν θα εκπλαγεί κανείς αν ο Κιμ που θαυμάζει ιδιαίτερα τον παππού του και ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σούνγκ παίζει παιχνίδι. Ο παππούς του το 1988, ενόψει της διαφαινόμενης κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης στράφηκε προς την Ιαπωνία και την Αμερική για να ασκήσει με αυτόν τον τρόπο πίεση στην Κίνα να αναλάβει τον ρόλο του πατρόνα».

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης δυο εκρηκτικών προσωπικοτήτων, το καλό ή κακό για τον Τραμπ είναι ότι βλέπει κάθε διαπραγμάτευση σαν πρόκληση όπως την εποχή που έκλεινε deal real estate, το καλό ή κακό για τον Kιμ είναι λοιπόν αν είναι όντως ανοικτός για business.

 

Διαβάστε ακόμα: Το κλαμπ των μονοκρατόρων του 21ου αιώνα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top