Από τη δεκαετία του ’50 ο κόσμος ονειρεύεται τα αυτόνομα οχήματα. Ωστόσο σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο στο project τους: τη βιομηχανία ποτού. (Φωτογραφία: Wired)

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων όχι μόνο υποστηρίζουν αναφανδόν, αλλά έχουν κινητοποιηθεί και μαζικά καιρό τώρα ώστε επιτέλους τα αυτόνομα οχήματα να βγουν στους δρόμους. Αλλά τούτη τη φορά ένας απρόσμενος σύμμαχος ήρθε να ενισχύσει τον αγώνα τους. Κι αυτός είναι η βιομηχανία των οινοπνευματωδών στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Washington Post.

Σ’ ένα δελτίο Τύπου της 1ης Μαρτίου, ο «Συνασπισμός για τη μέλλουσα αυτοκίνηση» φροντίζει να μας ενημερώσει ότι τέσσερα νέα μέλη ήρθαν να προστεθούν, μεταξύ των οποίων οι έμποροι χονδρικής της Wine & Spirits of America, μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα των αλκοολούχων.

Aν όλος ο πληθυσμός του πλανήτη έπινε ένα ποτηράκι παραπάνω το μήνα, η αγορά θα μπορούσε να εκτοξευτεί στα $31 δισ. Με δύο παραπάνω τη βδομάδα, το όφελος σκαρφαλώνει στα $250 δισ.

«Σκοπός τους είναι να προωθήσουν την υπεύθυνη κατανάλωση οινοπνεύματος» διευκρινίζει το λόμπι των φίλων της αυτόνομης μετακίνησης στην ανακοίνωσή του. Την ίδια βδομάδα, το «Ίδρυμα για την Ενίσχυση της Υπευθυνότητας σε θέματα χρήσης οινοπνεύματος» (FAAR) -ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό έχει την καταπολέμηση της κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των ανηλίκων και της οδήγησης σε κατάσταση μέθης- υπέγραψε μια επιστολή υποστήριξης στο AV START Act, ένα σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί στη Γερουσία, το οποίο θα μπορούσε να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση των αυτόνομων αυτοκινήτων.

«Τα μέλη της FAAR συμπεριλαμβάνουν την Diageo, την Pernod Ricard, την Bacardi και την Constellation, τέσσερις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως αλκοολούχων και μπίρας», διευκρινίζει η Washington Post.

Σύμφωνα με έρευνες τα self-driving car θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στις καταναλωτικές συνήθειες σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, αλλά και να εκτοξεύσουν τον τσίρο της βιομηχανίας ποτού. (Φωτογραφία: The Drive)

Πρόκειται για μια καθαρά συμφεροντολογική συμμαχία. Win-win κατάσταση και για τους δύο: τα αυτόνομα οχήματα μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις οινοπνευματωδών και να περιορίσουν ταυτόχρονα την οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Τα self-driving car θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στις καταναλωτικές συνήθειες σε ό,τι αφορά το αλκοόλ. Μ’ ένα αυτόνομο αυτοκίνητο, το αλκοτέστ αχρηστεύεται και το ποσοστό οινοπνεύματος στο αίμα δεν είναι πια εμπόδιο για την ασφαλή επιστροφή στο σπίτι.

Σύμφωνα με τη Huffington Post, αν όλος ο πληθυσμός του πλανήτη έπινε ένα ποτηράκι παραπάνω το μήνα, η αγορά θα μπορούσε να εκτοξευτεί στα 31 δισ. δολάρια. Με δύο παραπάνω την εβδομάδα, το όφελος σκαρφαλώνει στα $250 δισ. Ένας διόλου αμελητέος πακτωλός, έστω κι αν οι δυο ομάδες υποστηρίζουν φανατικά το επιχείρημα της ασφάλειας.

Το ερώτημα είναι: οι μεταφορές μπορούν από μόνες τους να αυξήσουν την κατανάλωση αλκοόλ; Μία μελέτη σχετικά με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του μετρό της Ουάσινγκτον δείχνει να το επιβεβαιώνει. Αν και μελέτες ήδη από το 2010 λένε ότι θα υπήρχαν έτσι λιγότεροι μεθυσμένοι στο τιμόνι, η κατανάλωση θα αυξανόταν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Συμπέρασμα: Χάρη στην τεχνολογία, το μέλλον είναι ελπιδοφόρο. Δεδομένου κιόλας ότι δεν οδηγώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Ενώ τσακωνόμαστε για τα ταξί, έφτασε το μέλλον χωρίς αυτοκίνητο (και χωρίς οδηγό)

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top