(Εικονογράφηση: Greg Groesch | The Washington Times)

Σε πανηγυρικό κυβερνητικό πανωλεθρίαμβο εξελίχθηκε χτες η διαβόητη ελληνική επίσκεψη Ερντογάν, ήδη πριν ακόμα ξεκινήσει. Και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέτρο και η έντασή του, ώσπου να ολοκληρωθεί η σουλτανική τσάρκα, γιατί, όπως θα δούμε στη συνέχεια, το ενδιαφέρον θα κλιμακώνεται αποκορυφούμενο αύριο στη Θράκη.

Το αστείο που κυκλοφόρησε από γνωστή τσούγδω φίλη Θεσσαλονικιά: «Καλού-κακού λέω να κάνουμε μια καταμέτρηση των νησιών μας, πριν αρχίσει η συνάντηση», άνετα μπορεί να μας θυμίσει το Καλβικό «και-ο-μύθος-κρύπτει-νουν-αληθείας»…

 

Η Συνέντευξη

Η Συνέντευξη Ερντογάν στον ΣΚΑΪ απετέλεσε μεγαλύτερη είδηση από την ίδια την επίσκεψη. Ο μεν Παπαχελλάς έκανε μια διεθνώς μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία, ο δε Ταγίπ ψώνισε τους πελάτες της ελληνικής πλευράς και τους την έφερε επικοινωνιακώς.

Αυτός ξέρει ότι η «Εξωτερική πολιτική της Εικόνας» ενίοτε είναι ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη από την «Εξωτερική Πολιτική των Διαβημάτων». Και φρόντισε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αφέλεια που επιδεικνύει η Στρατηγική Ομάς Καρανίκας-Φλαμπουράρης-και-συνεργάτες.

Αυτή η χαρούμενη Παιδική Χαρά, είχε καλομάθει στα εύκολα παίγνια τύπου «παίζουμε τις κουμπάρες κάνοντας αυθόρμητες ασκήσεις αρχιδιαπραγματευταραδισμού και υψηλής στρατηγικής». Αυτή τη φορά, όμως, απετέλεσε εξαιρετικό μεζέ για τα γατόνια της τουρκικής διπλωματίας.

Τώρα τα διακυβεύματα ήταν σοβαρά. Νταξ, πήγαν να παίξουν με την Ευρωπαϊκή υπόσταση της χώρας και ευτυχώς έκαναν πίσω τα παιδιά (άλλωστε και το πεδίο ήταν φιλικά προδιατεθειμένο). Έπαιξαν με την οικονομία και την εξαέρωσαν, αλλά και αυτό σε μακρό χρόνο διορθώνεται. Τώρα, όμως, κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για το Ρεξόνα: τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» θέλουν προσοχή. Τα ήξεις-αφήξεις, δεν είναι ανεκτά, γιατί εδώ το πεδίο δεν είναι πάντα φιλικό και τιμωρεί αμείλικτα.

Εν τω μεταξύ, δεν έφτανε που το Μαξίμου πρόσφερε δωρεάν ευρωπαϊκό κύρος στον ενδεή διεθνώς ψιλοαπομονωμένο Σουλτάνο, αλλά τα άκουσε κιόλας. Και δεν πόνεσε μόνο το κορυφαίο τηλεοπτικό άδειασμα Ερντογάν περί «αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης». Ούτε έτσουξε τόσο, επίσης, η προσβλητική του αναφορά περί υπόσχεσης Τσίπρα για τους «Οκτώ (πάλι χτύπησε κάτω σαν χταπόδι την ανυποληψία του).

Είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα σήμερα είναι στην χειρότερη στιγμή της για να κάνει διπλωματικά ανοίγματα και κινήσεις «διαλόγου» με την Τουρκία.

 

It’s the «Θράκη», stupid!

Κλου της υπόθεσης ήταν το (κρυμμένο από την Αθήνα) πολύ ζουμερό και ιδιαίτερα ανατριχιαστικό για την ελληνική διπλωματία μήνυμα, που έντεχνα έστειλε στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης ο Τούρκος Πρόεδρος δια της οδού των σόσιαλ μήντια. Με κάποια άτυπη/ανεπίσημη ενημέρωση προς «Τούρκους αδελφούς» της Δυτικής Θράκης, πετάει εμπρηστικά σινιάλα, τα οποία οι δικοί μας (κάνουν ότι;) δεν τα κατάλαβαν…

Το μήνυμα στα social media.

Λέγαμε μην και ήταν προβοκατόρικο τούτο το κουφέτο, αλλά μας έλυσε την απορία ο Σουλτάνος, επαναλαμβάνοντάς το σήμερα στον καναπέ του αναξιοπαθούντος ΠτΔ. Δεν ξέρουμε, εάν και πώς ακριβώς, αύριο στην Θράκη, ο Σουλτάνος θα επαναλάβει τούτο το ενοχλητικό παρόμοιο ύφος. Αυτή η ιστορία με το μήνυμα Ερντογάν προς «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» απλούστατα συνιστά απροσχημάτιστη ενέργεια απολύτως ενταγμένη στην ενιαία τουρκική στρατηγική. Εν προκειμένω στις «πολιτικές περικύκλωσης της περιοχής», όπως καταλεπτώς περιγράφει ο κ. Νταβούτογλου στο 9.5.4. κεφάλαιο του βιβλίου του «Στρατηγικό βάθος», σελ. 482 και στον παραλληλισμό με Κυπριακό σελ. 200 (βλέπε εικόνες)…

Και μόνο που ήδη διαχύθηκε αυτές τις μέρες στην Θρακική κοινωνία, αυτό συνιστά πανίσχυρο επικοινωνιακό γεγονός με ουρά… Η ζημιά πλέον είναι δεδομένη: διαχύθηκε ως μήνυμα Ερντογάν προς «Τούρκους της Θράκης» που ολοένα διψούν για περισσότερη «τουρκικότητα» στη ζωή τους.

Τα δύο αποσπάσματα από το βιβλίο «Στρατηγικό βάθος» του Νταβούτογλου.

 

Πώς φτάσαμε ως εδώ, τι προσέχουμε πλέον

Οι άνθρωποι είχαν άγνοια κινδύνου για την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και στο τσακ δεν την εξαέρωσαν, είχαν άγνοια κινδύνου και για την οικονομία, την οποία απρόσκοπτα κατάφεραν να καταστρέψουν. Έχουν άγνοια κινδύνου και για την διπλωματία και είναι εξαιρετικά ικανοί να διαλύσουν τον μεταπολιτευτικό ιστό εθνικής ασφάλειας που διαμορφώθηκε περί τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα σήμερα είναι στην χειρότερη στιγμή της για να κάνει διπλωματικά ανοίγματα και κινήσεις «διαλόγου» με την Τουρκία. Γιατί σήμερα, η χώρα ζει την χειρότερη μεταπολιτευτική καμπή της, έχοντας ξοδέψει μεγάλο μέρος των σημαντικών επιτευγμάτων της, η κοινωνία της έχει πολύ πεσμένο ηθικό και -τέλος- έχει την χειρότερη έβερ κυβέρνηση.

Καλό θα ήταν, λοιπόν (κάνει μπαμ και η τουρκική πρεμούρα να εκμεταλλευτεί την παρούσα ελληνική αδυναμία), να κοπούν μαχαίρι κάποιες απροπαράσκευες «φιλικές» χειρονομίες, που θα μπορούσαν να μας παρασύρουν σε περιπέτειες από αφροσύνη. Και ώσπου η χώρα να ανακάμψει, ας παραμείνει εκτός εθνικής ατζέντας κάθε τουρκική πρόταση για «διάλογο περί του γεμάτου μέρους του ποτηριού και όχι του άδειου». Όπου, μάλιστα, η νεκροζώντανη Ελλάδα προσέρχεται για «να συζητήσουμε τα πάντα από το Α έως το Ω» και όπου η Τουρκία ζητεί τα πάντα από το Α έως το Ω και η Ελλάδα τίποτε απολύτως…

Η γλώσσα του σώματος κατά την συνάντηση Ερντογάν και Παυλόπουλου είχε μεγάλη πλάκα, όπου οι δυο φιγούρες (τρόπος, όγκος και θέση) στον ίδιο καναπέ έδιναν το μέτρο των πολιτικών μεγεθών.

 

Ήρωες ερασιτέχνες μια ζωή

Οι ηρωικές ερασιτεχνικές προσπάθειες της τελευταίας στιγμής δεν λένε γενικώς. Η γλώσσα του σώματος κατά την συνάντηση Ερντογάν (ο πωλών τοις μετρητοίς) και Παυλόπουλου (ο πωλών επί πιστώσει) είχε μεγάλη πλάκα, όπου οι δυο φιγούρες (τρόπος, όγκος και θέση) στον ίδιο καναπέ έδιναν το μέτρο των πολιτικών μεγεθών. Όπως αντίστοιχα και των επιτελείων: αριστερά οι Τούρκοι επαγγελματίες με τα μπλοκάκια και τις δραστήριες σημειώσεις, δεξιά οι Έλληνες ερασιτέχνες που κοιτούσαν τα ταβάνια.

Πιο άνετος και καλύτερα ορμηνεμένος ο Πρωθυπουργός τα πήγε καλύτερα με τον Σουλτάνο στην κοινή παρουσία τους προς δημοσιογράφους. Είπαμε, όμως, η ζημιά είχε ήδη γίνει πολύ πριν ξεκινήσει η επίσκεψη. Και φυσικά, η αντίσταση/άρνηση απέναντι στα περί επικαιροποίησης/αναθεώρησης ήταν ευκολάκι. Επαναλαμβάνουμε, το ζόρι θα παιχτεί αύριο στην Θράκη…

 

Μια ενδιαφέρουσα σημειολογία

Ο Ερντογάν ως Πρωθυπουργός είχε έρθει στην ισχυρή Ελλάδα που άφηνε ο Σημίτης (στο ξεκίνημα -Μάιος 2004- της Πρωθυπουργίας Καραμανλή) και πήγε μεν Θράκη, αλλά έκατσε φρόνιμα («…είστε Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, εργαστείτε για μια ισχυρή Ελλάδα, ώστε να ωφεληθείτε και σεις οι ίδιοι … ουδείς σας ζήτησε να εγκαταλείψετε την τουρκική σας συνείδηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι είστε Έλληνες πολίτες»), όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήταν ψαρωμένος από το ελληνικό κύρος και δεν διανοούνταν, λίγο πριν την Ολυμπιάδα, να ξεφύγει από τις επιταγές της ελληνικής διπλωματίας. Επί πλέον ζούσε τότε και την βαρβάτη/«αντάρτικη» φάση του, έχοντας απέναντι το κεμαλικό στρατιωτικο-διπλωματικό κατεστημένο.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο κεμαλισμός συμβιβάστηκε με την ανεξάντλητη δύναμη Ερντογάν και κάπως αλληλο-αφομοιώθηκαν. Έτσι, όσο και αν ο Ερντογανισμός μιλάει απαξιωτικά για τον Κεμάλ και την Λωζάννη, στο «Στρατηγικό βάθος» ο Νταβούτογλου (θυμίζει και τον Οζάλ με τις βαλκανικές του ονειρώξεις, άλλωστε) αποδίδει το κεμαλικό δόγμα της ΕΝΙΑΙΑΣ τουρκικής εθνικής στρατηγικής. Σε αυτήν, αντίθετα με τους Έλληνες, όλα είναι ενταγμένα σε ένα μεγάλο σχέδιο που έχει στρατηγικό βάθος, τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη, όλα συγκλίνουν επίμονα σε κάποιους κοντο-μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους… Ζηλεύουμε;.

 

Δια ταύτα

Όχι μόνο στις ευαίσθητες περιοχές, όπως η δική μας, αλλά και γενικότερα, παντού και πάντα παραμένει ολοφάνερο ότι Διπλωματικός Αναθεωρητισμός και Ειρήνη είναι έννοιες μεταξύ τους αντιφατικές. Αυτό είναι ίσως δυσάρεστο για την Τουρκική Στρατηγική και το Βάθος της, αλλά η Ελληνική πλευρά οφείλει άκαμπτα και να της το θυμίζει και να επιζητεί διαρκώς ανάλογη επιβεβαίωση από τους συμμάχους της. Όσο και αν η Τουρκία θεωρεί ότι η Ιστορία, στερώντας της κάμποσο Αιγαίο, κάτι της χρωστάει… Και φυσικά, ασφαλώς μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα, αλλά όχι υπό το πιεστικό βάρος κακοσχεδιασμένων επισκέψεων.

 

Διαβάστε ακόμα: Αλέξης – Ταγίπ, βίοι παράλληλοι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top