Straight ή gay, θυμηθείτε να απολαμβάνετε τον φρέντο σας σε επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι όπως ο κύριος της φωτογραφίας. Photo: Joe Raedle / Getty Images

Στις ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί εδώ και κάμποσο καιρό μια ολόκληρη φιλολογία γύρω από τον παγωμένο καφέ. Σύμφωνα μ’ αυτή, ο παγωμένος καφές είναι gay και όσοι τον προτιμούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δηλώνουν τη σεξουαλική τους τοποθέτηση. Ακούγεται κουφό αλλά είναι αρκετά διαδεδομένο.

Tον περασμένο Οκτώβριο στο σάιτ της LGBTQ κοινότητας «New Now Next», δημοσιεύτηκε άρθρο στο οποίο αναφέρεται πως τα τελευταία δύο χρόνια πληθαίνουν οι αναφορές στα social media (με σχόλια όχι απαραίτητα δηκτικά ή περιπαικτικά) για τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στον παγωμένο καφέ και τους gay. Σύμφωνα με το ΝΝΝ, ο παγωμένος καφές δηλώνεται ως gay friendy επειδή τον πίνεις σε χαριτωμένα κύπελλα, επειδή καταναλώνεται εύκολα κι επειδή μπορεί να βάλεις ένα σωρό ζάχαρη ή άλλα υποκατάστατά της για να γλιτώσεις θερμίδες. Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με μια χονδροειδή γενίκευση που ξεκίνησε ως πλάκα, αλλά πλέον συζητιέται ανοικτά. Ακόμα και η βίβλος του ανδρικού στυλ (και αγαπημένο περιοδικό στρέητ και γκεϊ ανδρών), το GQ, ρωτά σε πρόσφατο άρθρο: «Γιατί ο κρύος καφές είναι τόσο gay;».

Tο GQ, η αμερικανική βίβλος του ανδρικού στυλ ρωτά σε πρόσφατο άρθρο: «Γιατί ο κρύος καφές είναι τόσο gay;».

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι θιασώτες της θεωρίας για τον gay παγωμένο καφέ είναι ένα επεισόδια της σειράς Will & Grace. Στο επεισόδιο 11 της τρίτης σεζόν, ο Τζακ, τον οποίο παίζει ο Sean Hayes, «παίζει» με έναν barista, ο οποίος τον κερνάει συνέχεια παγωμένους καφέδες. Μπορεί οι σεναριογράφοι της σειράς να μην έκαναν κάποια ταύτιση ανάμεσα στον καφέ και τον gay πρωταγωνιστή, όμως, αυτοί που θέλησαν να δουν πίσω από τη σκηνή θεώρησαν πως οι φραπουτσίνο που έπινε εμπεριείχαν ένα σπέρμα «ενοχής» και «ταύτισης».

Ακολούθησε ένα άρθρο του Sam Stryker στο BuzzFeed που έφερε τον δηλωτικό τίτλο: «Αυτό το άρθρο έχει νόημα να το διαβάσουν μόνο όσοι είναι gay και τους αρέσει ο παγωμένος καφές». Μεταξύ άλλων σημείωνε: «Ολα ξεκινούν από το γεγονός ότι οι gay πίνουν παγωμένο καφέ τον χειμώνα. Επειδή οι gay κάνουν διάφορα παλαβά πράγματα και ένα από αυτά, μέρος της αντικουλτούρας τους, είναι να πίνουν παγωμένο καφέ τον χειμώνα. Ο ζεστός καφές είναι η νόρμα. Φτιαγμένος να τον πίνουν οι μπαμπάδες και οι γέροι στο τρένο». Κατά τον συγγραφέα του άρθρου, ο παγωμένος καφές εναντίον του ζεστού είναι ο τέλειος συμβολισμός στη σχέση των queer με τους straight.

Ένα από τα πολλά μηνύματα που έχουν γραφτεί τα τελευταία δύο χρόνια για τη σχέση που έχουν οι gay με τον παγωμένο καφέ.

Είναι γνωστό πως προϊόντα όπως τα λάϊτ αναψυκτικά, θεωρούνται περισσότερο θηλυκά. Γι αυτό άλλωστε η κόκα – κόλα κυκλοφόρησε τη zero, επειδή οι στρέητ άνδρες δίσταζαν να παραγγείλουν τη light εκδοχή του αναψυκτικού στο ασημένιο κουτάκι. Και στην Αμερική, ο παγωμένος καφές θεωρείται πιο κοριτσίστικος και light, ενώ συχνά περιέχει και λιγότερη καφεΐνη. Σκεφτείτε όλα αυτά τα παρδαλά ροφήματα με βάση τον καφέ που αραδιάζουν τα Starbucks και αρέσουν στους τινέητζερ. Είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενο λοιπόν στην Αμερική οι κρύοι καφέδες να θεωρούνται πιο «θηλυπρεπείς». Την ίδια στιγμή, είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες πίνουν λιγότερο καφέ από τους άνδρες. Άρα, τί μένει, για όσους γυρεύουν ταμπέλες ακόμα και στα ροφήματα; Στατιστικά, υψηλό ποσοστό γκέϊ ανδρών που προτιμούν τον κρύο καφέ.

Πίνεις παγωμένο καφέ ακόμη και τον χειμώνα; Πιθανόν να είσαι gay για τον μέσο αμερικανό.

Και στην Ελλάδα τί γίνεται; Εδώ κυριαρχεί η αντίθετη κουλτούρα: Ο κρύος καφές αφρίζει ρωμαλέα, ενώ ο ζεστός καπουτσίνο θεωρείται λίγο «φλώρικος». Θυμηθείτε την κλασική σκηνή με τον Χάρι Κλυν που «χτυπάει» τον φραπέ σα να αυνανίζεται. Φέρτε στο μυαλό σας τους οικοδόμους να απολαμβάνουν Fiesta φραπέ από το περίπτερο, στη σκαλωσιά. Για να μη μιλήσουμε για τους στρέητ εφήβους ή συνταξιούχους, που κάθονται με τις ώρες στις καφετέριες ρουφώντας εναλλάξ καφέ και τσιγάρο.

Μιλώντας για ρούφηγμα, υπάρχει και η άποψη ότι είναι το καλαμάκι που προκαλεί ποικίλες συνδηλώσεις, ως υποκατάστατο του φαλλού. Τουλάχιστον αυτή η οπτική διακινείται στην άλλη πλευρά του ατλαντικού. Στα καθ’ημάς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το καλαμάκι μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του μητρικού στήθους για τους μπουνταλάδες στρέητ που δεν έχουν απογαλακτιστεί ακόμα από το βυζί της Ελληνίδας μάνας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, γκέϊ και στρέητ, στην Ελλάδα ή στην Αμερική, πρέπει όλοι μας να καταναλώνουμε λιγότερο πλαστικό. Άρα την επόμενη φορά που θα λαχταρήσετε έναν κρύο καφέ, φέρτε μαζί σας το παγούρι σας.

 

Διαβάστε ακόμα: Είναι δυνατόν να βάζεις ζάχαρη (και γάλα!) στον καφέ;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top