Υπάρχουν πάντα τρόποι για να γινόμαστε από γκρινιάρηδες, πολύ χαρούμενοι. Να χαιρόμαστε τις καλές στιγμές όταν έρχονται, έχοντας πλήρη συνείδηση του τι βιώνουμε. (Εικονογράφηση: Stella Dreis)

Έχω εξειδικευτεί (μια ζωή με κλινική πείρα) ως ένας εμπειρικός ψυχίατρος γι αυτό αγαπητοί μου θα σας προσφέρω δωρεάν τις συμβουλές μου δίχως ραντεβού, συνεδρίες και ντιβάνια!

Να αναλογίζεσθε, όταν είστε πολύ στενοχωρημένοι και στα πρόθυρα άγχους, τα χειρότερα. Όταν ο βασιλιάς των Θεών του Ολύμπου ήταν μια φορά πολύ λυπημένος που δεν του καθόταν πλέον η Λήδα, μία άλλη θεά του είπε: Μη στενοχωριέσαι, αγάπη μου, (από τους άλλους θεούς που έχουν μπάμιες) εσύ την έχεις μεγαλύτερη!

Το θεμελιώδες στη ζωή ξέρετε όλοι ότι είναι η ΥΓΕΙΑ. Μην υποτιμάτε αυτό το σημαντικό αξίωμα διότι πολλοί άλλοι άνθρωποι γύρω μας δεν απολαμβάνουν αυτό το μέγιστο αγαθό. Αν πάλι έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά καταφέρνετε να τα αντιμετωπίζετε στο σπίτι σας, επισκεφθείτε το ταχύτερο ένα νοσοκομείο και κάντε μια βόλτα σε έναν από τους διαδρόμους. Και ιδιωτικό να είναι, θα διδαχθείτε πολλά και θα φύγετε μετά από μισή ώρα πολύ ανακουφισμένοι που εσείς -παρότι ασθενείς- κοιμάστε σπίτι σας.

Βγαίνοντας πριν από κάποια χρόνια από το Ιασώ General, παρέμεινα για ένα διάστημα κουτσός, καταβεβλημένος και περίλυπος, κι έκανα σχεδόν κάθε μέρα μια ώρα βόλτα με μπαστούνι στα Βριλήσσια, στο νεκροταφείο Χαλανδρίου. Διπλό το όφελος: Καλή η άσκηση για το δεξιό νέο ισχίο μου όσο και για το υγιές αριστερό, παράλληλα όμως, χαζεύοντας τα μνήματα και τις φωτογραφίες πολύ νεότερων από εμένα ανθρώπων αγαλλίαζα σκεπτόμενος πόσο τυχερός ήμουν που βρισκόμουν ακόμη εν ζωή.

Δεν είναι απαισιοδοξία να προετοιμάζεστε πάντα για τα χειρότερα. Αν έρθουν, σας βρίσκουν προετοιμασμένους.

Δεν είναι απαισιοδοξία να προετοιμάζεστε πάντα για τα χειρότερα. Αν έρθουν, σας βρίσκουν προετοιμασμένους. Όποτε αντιμετώπιζα, αλλά και κάθε φορά που αντιμετωπίζω, κάποιο σοβαρό πρόβλημα, εξετάζω όλες τις πιθανές εξελίξεις του. Ιδιαιτέρως με απασχολεί το τι θα κάνω αν προκύψει η χειρότερη εκδοχή. Αν δεν προκύψει, η χαρά μου τελικώς είναι μεγάλη και λέω από μέσα μου: «Βρε βλάκα, πάλι έξω έπεσες!».

Όταν αποφεύγω κάποιο οικονομικό κόστος, αξιοποιώ τη «διαφυγούσα ζημία» ανοίγοντας ένα μπουκάλι καλό κρασί ή κάνοντας ένα ωραίο δώρο σε μία ωραία κυρία που επειδή δεν το περιμένει μ’ αγαπάει περισσότερο ή προβαίνω σε μία δωρεούλα προς κάποιον αναξιοπαθούντα ή έναν κοινωφελή οργανισμό και προκαλώ θαυμασμό του τύπου: «Μα τι καλός άνθρωπος ειν’ τούτος!».

Υπάρχουν πάντα τρόποι, συγκρινόμενοι με τους πλησίον μας, για να γινόμαστε από γκρινιάρηδες, πολύ χαρούμενοι. Ακούγεται κυνικό αλλά είναι η πραγματικότητα αφού είμαστε κοινωνικά όντα και η ευτυχία είναι κάτι σχετικό. Αρκεί μόνο να θυμόμαστε κάτι πολύ βασικό που μας αφορά εσωτερικά και εξαρτάται μόνον από εμάς. Να χαιρόμαστε τις καλές στιγμές όταν έρχονται, έχοντας πλήρη συνείδηση του τι βιώνουμε. Και όχι ακόμα και όταν είμαστε «καβάλα στο άλογο» να αρχίζουμε τα «ναι μεν αλλά» και να γυρεύουμε τα αρνητικά. Δεύτερες ευκαιρίες μπορεί να υπάρξουν, αλλά τρίτες δύσκολα.

 

Διαβάστε ακόμα: Μαρία Χαραμή, το νόημα της ευτυχίας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top