Ισραήλ – Παλαιστίνη: Με ποιους είμαστε σήμερα;

Μετά από την πληροφορία για ενδεχόμενη εγκατάσταση βάσης για drones στο Καστέλι Χανίων τα περιθώρια για ανώδυνες τοποθετήσεις της ελληνικής θέσης απέναντι στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων ξαφνικά στενεύουν.

 
Τελικά είμαστε με τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού; Σαν κι αυτές που συνηθίζουμε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης: Είμαστε με τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού (και με τις ωραίες φωτογραφίες Ανδρέα Παπανδρέου/Γιασέρ Αραφάτ, τώρα που... ξεχνούμε τις Ανδρέα/Καντάφι, μάλλον);

Είμαστε με τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού (με τις ωραίες φωτογραφίες Παπανδρέου/Αραφάτ); Ή έχουμε ειδική σχέση υπό διαμόρφωση με το Ισραήλ λόγω Κύπρου;

Μέχρι την «ανάδυση» της πληροφορίας για ενδεχόμενη εγκατάσταση βάσης για drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) στο Καστέλι Χανίων –σε απόσταση αναπνοής απ’ εκεί όπου, στην Σούδα, είχαμε την αντιδικία για τον ελλιμενισμό του Έκτου Στόλου επί δεκαετίες, ύστερα τις διαδηλώσεις για φιλοξενία στην Αεροπορική Βάση των AWACS επί Πολέμου στο Ιράκ, πιο πρόσφατα τις συζητήσεις για τις «διευκολύνσεις» στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις από Λιβύη μέχρι πιθανή Συρία– η συζήτηση για το πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα το νέο σκηνικό ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή (και μάλιστα στην Εγγύς, με την οργανωμένη έκρηξη Ισραήλ-Χαμάς στην Γάζα), ήταν μια συζήτηση κάπως απόμακρη.

Θυμόμαστε ότι η Ελλάς υπήρξε από τις πρώτες χώρες που ανεγνώρισαν (de facto) το Κράτος του Ισραήλ;

Σαν κι αυτές που συνηθίζουμε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης: Είμαστε με τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού (και με τις ωραίες φωτογραφίες Ανδρέα Παπανδρέου/Γιασέρ Αραφάτ, τώρα που… ξεχνούμε τις Ανδρέα/Καντάφι, μάλλον); Έχουμε ειδική σχέση υπό διαμόρφωση με το Ισραήλ («τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου Ισραήλ»); Θυμόμαστε ότι η Ελλάς υπήρξε από τις πρώτες χώρες που ανεγνώρισαν (de facto) το Κράτος του Ισραήλ; Ή μένουμε στην παραδοσιακή φιλο-Αραβική στάση της ελληνικής διπλωματίας;

Υπάρχουν και πιο ουσιαστικά στιγμιότυπα σ’ αυτό το συνεχές παλινδρομήσεων: για παράδειγμα, όταν επιχειρούνταν η ανθρωπιστική-και-όχι-μόνο εκκένωση του Λιβάνου από ξένους και ντόπιους πληθυσμούς σε μια από τις περιοδικές αναφλέξεις, ελληνικός στολίσκος έκανε την διαφορά. Ή, πάλι, όταν η Κύπρος, αμφισβητούμενη ανοίκεια από την Τουρκία, επιχειρούσε τις αρχικές έρευνες και αντλήσεις υδρογονανθράκων στο «Οικόπεδο 12», η επέμβαση/υπέρπτηση Ισραηλινών F-15 εκκαθάρισε το σκηνικό.

Όταν η Κύπρος επιχειρούσε έρευνες υδρογονανθράκων στο «Οικόπεδο 12», η υπέρπτηση Ισραηλινών F-15 μπλόκαρε τους Τούρκους.

Δεν παύει, πάντως, να επικρατεί στην ελληνική θέση απέναντι στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων, γενικότερα απέναντι στις διαδοχικές φάσεις του Μεσανατολικού, μια σύγχυση. Σύγχυση στις τοποθετήσεις της κοινής γνώμης («με ποιους είμαστε, τελικά;»), βολική/βολεματική σύγχυση στις θέσεις που λαμβάνουν οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας (όταν ακούτε ότι ακολουθούμε «την ευρωπαϊκή θέση», αυτό σημαίνει «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». όταν ακούτε ότι έχουμε δικές μας ελληνικές επιλογές, θα χρειαστεί να ψάξετε ακόμη περισσότερο!)

Τώρα όμως, τώρα που τέθηκε με την υπόθεση των drones στο Καστέλι – που στοιχηματίζουμε πως θα διαψευσθεί άμεσα, προτού επιβεβαιωθεί στην πράξη λίγο παρακάτω – τα περιθώρια για ανώδυνες τοποθετήσεις ξαφνικά στενεύουν. Η πληροφορία ότι το ζήτημα συζητήθηκε σε πολύωρη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου – Αβραμόπουλου (προτού ο τελευταίος αποδράσει, ως φαίνεται για Βρυξέλλες!) και ότι επίκειται επίσκεψη του υπουργού Αμύνης στο Πεντάγωνο, προσθέτει μιαν ακόμη πινελιά. Το να γίνεις βάση χειρουργικών χτυπημάτων υψηλής τεχνολογίας (άντε, και με κάποιες «παράπλευρες απώλειες» αμάχων) στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με λωρίδα της Γάζας ή έστω Δυτική Όχθη στο στόχαστρο είναι ήδη βαρύ. Το να ανακαλύψεις ότι λειτουργείς έτσι και απέναντι στον ISIS/Στρατό του Τζιχάντ του Ιράκ και του Λεβάντε…

Διαβάστε ακόμα: Η νέα τρομοκρατία εκφράζει κάτι πολιτικά; Έχει έρεισμα στην κρίση;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή
Γιώργος Κωνσταντινίδης Το DNA είναι κοινό στο 99,9% των ανθρώπων. Οπότε, τι σημαίνει «Λευκός»; 

Για να μη νομίζουμε οι Έλληνες ότι είμαστε οι πρόγονοι των... Αγγλοσαξόνων: H έννοια της «ανώτερης Λευκής Φυλής» κι ο ρατσισμός που συνεπάγεται απέναντι σε «Σκούρους» είναι μια θολή κατασκευή του 19ου αι. Όχι μόνο δεν έχει κανένα βιολογικό υπόβαθρο αλλά και το περιεχόμενό της διαμορφώθηκε ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές ανάγκες.

27.02.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Γιώργος Κωνσταντινίδης Εγώ, η Marie Kondo, το συγύρισμα κι o καπιταλισμός 

Ο εργένης Γιώργος Κωνσταντινίδης άλλαξε τη ζωή του εξαιτίας της Ιαπωνέζας σταρ του Netflix που αμολάει συμβουλές για να έχουμε τα σπίτια μας τακτοποιημένα. Ποιος ο λόγος; Πόσο τέλειοι πρέπει να δείχνουμε τελικά;

18.03.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Σακελλάρης Σκουμπουρδής Ας αφήσουμε ήσυχο τον Εθνικό Ποιητή 

Εσχάτως, ο Διονύσης Σαββόπουλος δέχθηκε «τζούφιες» επιθέσεις από τα αριστερά και τα δεξιά. Ο Σακελλάρης Σκουμπουρδής γράφει γιατί δεν μπορεί να την αγγίξει καμία επιδερμική κριτική.

06.03.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Γιώργος Κωνσταντινίδης Καλά τα λέει ο Ζίζεκ: «Μην απομυθοποιείτε το αιδοίο» 

Οι νεοφεμινίστριες θέλουν να δούμε το γυναικείο όργανο ως ένα απλό μέρος του γυναικείου σώματος, χωρίς μυστήριο και φετιχισμό. Υποσκάπτοντας όμως την ιδέα του εξιδανικευμένου αιδοίου, εξοντώνουμε εκ θεμελίων τον ερωτισμό. Ο κόσμος μετατρέπεται σε μια πεζή πραγματικότητα όπου πόθος δεν υπάρχει.

25.02.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro