kostoulas

Ένα μπράβο πρέπει να πούμε για την απόφαση του προέδρου του Παναιτωλικού Φώτη Κωστούλα να κλείσει το «πέταλο» των οργανωμένων οπαδών.

Στο φετινό πρωτάθλημα, τελικά, φαβορί δεν υπάρχουν. Παρά τη νίκη στο «Καραϊσκάκης», ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε αφελής στα «Πηγάδια», επιτρέποντας στην Ξάνθη να τον φιλοδωρήσει με 4 γκολ σε 6 τελικές προσπάθειες. Έτσι το +5 έγινε +4, καθώς και ο Ολυμπιακός στραβοπάτησε και προβλημάτισε, για ακόμα μία φορά, στην έδρα του με αντίπαλο τα Γιάννενα. Στο κόλπο, βεβαίως, κι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος υπολείπεται 5 βαθμούς από την κορυφή, αλλά έχει όλα τα μεγάλα ματς στη «Λεωφόρο» στο δεύτερο γύρο. Αγωνιστικά θα μπορούσαμε να γράψουμε σεντόνια για όλες τις ομάδες και καζούρα να κάνουμε για τα εκπληκτικά σέντερ μπακ του Ολυμπιακού, το «θεϊκό» rotation του ΠΑΟΚ και πολλά άλλα, αλλά το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος.

Πάντως, η συγκεκριμένη κατάσταση θα μπορούσε να είναι άκρως φυσιολογική για κάποιο άλλο πρωτάθλημα, αλλά όχι για το ελληνικό. Στην Αγγλία, τέτοιες μάχες για την κορυφή είναι φυσιολογικές και ομάδες χάνουν τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική. Στην Ελλάδα όχι, τουλάχιστον προς το παρόν. Με το 1/3 των αγώνων να έχει ολοκληρωθεί, βλέπουμε μια συναρπαστική μάχη και θα ήμουν απολύτως ευτυχής αν δεν υπήρχε το βεβαρημένο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, τα οποία επισκιάζουν το καθαρά αθλητικό κομμάτι.

Διότι πραγματικά αμφιβάλλω αν η ή δίωξη που άσκησε ο αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας σε 16 παράγοντες του ποδοσφαίρου, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και στημένους αγώνες, θα έχει άμεση επίπτωση στο «προϊόν», έτσι όπως πλέον αποκαλούν την μπάλα. Διότι μπορεί το κατηγορητήριο να είναι βαρύ, όλοι όμως ξέρουμε τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ελληνική δικαιοσύνη.

Παρήγορο, ωστόσο, είναι το γεγονός πως για την υπόθεση ζήτησαν ενημέρωση και στελέχη της UEFA. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς (ΕΠΟ), τουλάχιστον ας κάνουν κάτι οι ξένοι για μας. Όσο ρεζιλίκι κι αν είναι να μην μπορείς και να μη θέλεις να καθαρίσεις τα του οίκου σου, παρά το γεγονός πως σε ξεφωνίζουν και σε έχουν πάρει χαμπάρι όλοι. Μία βόλτα σε ξένα ειδησεογραφικά site, είτε πολιτικά είτε αθλητικά, θα σας πείσει.

Δεν είναι λίγο περίεργο το timing; Δεν είναι επίσης περίεργο που η υπόθεση των στημένων αγώνων, η οποία συγκλόνισε τη χώρα το 2011, βρίσκεται ακόμα σε στάδιο έρευνας για περισσότερα από 100 άτομα;

Ας επιχειρήσουμε, ωστόσο, και μια προσέγγιση των γεγονότων που αγγίζει τα όρια μιας θεωρίας συνομωσίας. Στις 22 Ιουνίου του 2011, ξεσπά στη χώρα μας το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες. Στις 27 Ιουνίου του 2011 ξεκινά στην ελληνική Βουλή η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Δυο μέρες αργότερα, ψηφίζεται τελικά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, με νέα φορολογικά μέτρα. Στις 4 Δεκεμβρίου, ο αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας ασκεί την ποινική δίωξη για τους στημένους αγώνες. Τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα αποφασιστεί αν και για πόσο θα παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα, με την τρόικα να απειλεί και να πιέζει για νέο πρόγραμμα και, κατ’ επέκταση, νέο μνημόνιο. Τυχαίο; Εσείς θα το αποφασίσετε.

Δεν είναι όμως λίγο περίεργο το timing; Δεν είναι επίσης περίεργο που η υπόθεση των στημένων αγώνων, η οποία συγκλόνισε τη χώρα μας τον Ιούνιο του 2011 και όλοι μας διαβάζαμε στις εφημερίδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, βρίσκεται ακόμα σε στάδιο έρευνας για περισσότερα από 100 άτομα; Για κάποιους, μεταξύ των οποίων ο Μάκης Ψωμιάδης, μπορεί να έχει επισπευστεί η διαδικασία, αλλά για τους υπόλοιπους ακόμα συνεχίζεται, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει τρία χρόνια και έξι μήνες.

Πλέον, η Δικαιοσύνη έχει ανοικτά δύο μέτωπα που σχετίζονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Φαντάζομαι πως ευχή όλων είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν το συντομότερο δυνατόν. Άμεσα, πάντως, εξελίξεις δεν θα πρέπει να περιμένουμε. Ο ανακριτής, κατά πάσα πιθανότητα, μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει την έρευνα για την υπόθεση, καλώντας κατηγορούμενους και μάρτυρες και παίρνοντας καταθέσεις.

Αν κρίνουμε από την υπόθεση του 2011, έχουμε μπροστά μας μερικούς μήνες, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και αν δεν προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία, τότε όλα θα είναι μια τεράστια φούσκα. Υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία; Πάντα. Μέχρι στιγμής, όμως, όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν, που τραγουδούσε κι ο Παπάζογλου. O φιλόσοφος Cesare Beccaria κάποτε είπε πως «αντιμετωπίζεις πιο αποτελεσματικά τα εγκλήματα με τη σιγουριά παρά με την αυστηρότητα μιας ποινής». Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είμαστε σίγουροι ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

ΥΓ: Ένα μπράβο πρέπει να πούμε για την απόφαση του προέδρου του Παναιτωλικού Φώτη Κωστούλα να κλείσει το «πέταλο» των οργανωμένων οπαδών, μετά τα όσα συνέβησαν λίγο πριν από το φινάλε του ματς με τον Παναθηναϊκό, την προηγούμενη αγωνιστική. Αν οι πρόεδροι όλων των ομάδων έπαιρναν ανάλογες αποφάσεις, τότε σίγουρα τα πράγματα θα ήταν, έστω και λίγο, καλύτερα. Κάτι ανάλογο είχε προσπαθήσει να κάνει και ο Ντέμης Νικολαΐδης, όταν ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ, αν θυμάστε καλά. Αλλά ένας Κωστούλας και ένας Νικολαΐδης δεν φέρνουν την άνοιξη…

 

Διαβάστε ακόμα: Γούνες και παλτά Χ(ι)ου Ντάλας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top