Δεξιά ο Χάρι Λάιμ (Όρσον Γουέλς) προς τον Χόλι Μάρτινς (Τζόζεφ Κότεν). Διότι η απάτη όπως και η βία, μπορεί να γίνει “μαμή της ιστορίας”.

Μία από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές της ταινίας του Κάρολ Ριντ «Ο Τρίτος Άνθρωπος» είναι αυτή όπου ο συγγραφέας Χόλι Μάρτινς συναντάει τον παλιό φίλο του Χάρι Λάιμ, ο οποίος και του εξηγεί, «ιδεολογικά», πώς μέσα σε μια κατάσταση απόλυτης καταστροφής δίνεται σε ορισμένους η ευκαιρία να κάνουν «χρυσές δουλειές». Ο διάλογος ανάμεσά τους:

Χάρι Λάιμ (Όρσον Γουέλς) προς τον Χόλι Μάρτινς (Τζόζεφ Κότεν): «Μη μου είσαι τόσο σκοτισμένος Χόλι. Όπως είπε κάποιος, στην Ιταλία για 30 χρόνια με τους Βοργίες είχαν πόλεμο, τρόμο, δολοφονίες και αιματοχυσία, αλλά έβγαλαν τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και την Αναγέννηση. Στην Ελβετία είχαν αδελφική αγάπη, 500 χρόνια δημοκρατίας και ειρήνης. Και τι έβγαλαν; Το ρολόι κούκο. Γειά χαρά Χόλι».

Επειδή διάφοροι Συριζοφέρνοντες –του είδους «σινεφίλ», «ιστορικοί»- θυμίζουν συχνά–πυκνά τον τελευταίο καιρό τον «Τρίτο Άνθρωπο», ας θυμίσουμε πως ο Χάρι Λάιμ είναι μαυραγορίτης.

Επειδή διάφοροι Συριζοφέρνοντες –του είδους «σινεφίλ» ή «ιστορικοί»- θυμίζουν, συχνά–πυκνά, τον τελευταίο καιρό, την κουβέντα αυτή του Χάρι Λάιμ, από τον «Τρίτο Άνθρωπο» (εκθειάζοντας, εμμέσως, τα «καλά» μιας «καταστροφής»), ας θυμίσουμε πως στο βιβλίο του Γράχαμ Γκριν, όπως και στην ταινία του Κάρολ Ριντ, ο Χάρι Λάιμ δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ονομάζαμε «θετικός ήρωας»: μαυραγορίτης είναι, που κλέβει τη –δυσεύρετη- πενικιλίνη από τα νοσοκομεία, τη νοθεύει και την ξαναπουλάει, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν δεκάδες παιδιά –σε μια ρημαγμένη, μεταπολεμική Βιέννη.

Το ότι κάποιοι, προδίδοντας το πνεύμα και του βιβλίου και της ταινίας, μετατρέπουν τη φράση του Λάιμ σε κάτι συγγενικό με τη φράση του Μάο «Μεγάλη αναστάτωση – Υπέροχη κατάσταση» ή ακόμη χειρότερα τη συνδέουν με το –μισό- απόφθεγμα του Ηράκλειτου για τον πόλεμο, υπογραμμίζοντας το πρώτο σκέλος του: «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς» και αποκρύβοντας τη συνέχειά του: «Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους» -τελικά δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενισχύουν αυτούς που θα κερδίσουν από μια καταστροφή: τους «μαυραγορίτες της κρίσης».

//Ο Τέλης Σαμαντάς είναι δημοσιογράφος.

 

Διαβάστε ακόμα: Tο σύνδρομο του Ηρόστρατου.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top