nd

Από τη Δευτέρα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα έχει τον αρχηγό της, ο οποίος οφείλει να αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά του, ώστε να περιοριστεί το «μονότερμα» που παίζει ο Αλέξης Τσίπρας, (Ρhoto credit: Κυριάκος Μητσοτάκης flickr / Vangelis Meimarakis flickr)

Η απάντηση στο ερώτημα είναι πως πρακτικά όχι. Διότι δεν γνωρίζουμε αρκετές παραμέτρους. Θεωρητικά, αν πιστέψουμε τις εταιρείες που έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μεϊμαράκης εμφανίζεται ως ακλόνητο φαβορί. Όμως, επειδή πολλοί ήταν αυτοί που έδιναν ως σχεδόν βέβαιο το δίδυμο Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα για τον τελικό γύρο, θα ήταν φρόνιμο να αναμένουμε την ανακοίνωση του αποτελέσματος της Κυριακής.

Αν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ψηφίσουν τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, ίσως να είχαμε τη δυνατότητα να εξαγάγουμε αντιπροσωπευτικότερα συμπεράσματα. Τι είναι λοιπόν η μάχη αυτή; Είναι ιδεολογική ή οικογενειοκρατική; Είναι μάχη ιδεών και θέσεων ή απλώς μία μάχη Καραμανλικών και Μητσοτακικών, όπως θέλουν πολλοί αναλυτές, για τον έλεγχο ενός κόμματος εξουσίας; Διότι, όσο και να μην το θέλησαν οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί, έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του νεοδημοκράτη και του πολιτικοποιημένου Έλληνα. Ο μεν Μεϊμαράκης με τους Καραμανλικούς και τη λαϊκή δεξιά, ο δε Μητσοτάκης – το λέει το όνομα άλλωστε- με τους μητσοτακικούς, τους κεντρώους και για κάποιους, τους νεο-φιλελεύθερους. Όμως, είναι έτσι τα πράγματα;

Κατά την άποψή μου, όχι ακριβώς. Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποβάλει την καταγωγή του και δεν το θέλει άλλωστε. Όμως, απέδειξε κατά τον πρώτο γύρο ότι γνωρίζει να δίνει τους αγώνες του χωρίς ανοικτές στηρίξεις, ότι διαθέτει πολιτικό λόγο, όραμα και θέσεις κεντρώες φιλελεύθερες (δεν θέλει ούτε να ακούει τα περί νεοφιλελευθερισμού), νεωτεριστικές, τις οποίες ενστερνίζονται κατά το πλείστον εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Μπορεί να μην είναι ο αγορητής που θα αφήσει το κοινό με το στόμα ανοικτό, μπορεί να μην έχει το χάρισμα, που λέμε, παλαιοτέρων Ελλήνων πολιτικών, όμως στη σημερινή συγκυρία, αυτό είναι το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε κατά τον πρώτο γύρο ότι γνωρίζει να δίνει τους αγώνες του χωρίς ανοικτές στηρίξεις, ότι διαθέτει πολιτικό λόγο, όραμα και θέσεις.

Ο σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ γόνος μιας μεγάλης ελληνικής πολιτικής οικογένειας έχει θέσεις και γι’ αυτές ψηφίστηκε κατά τον πρώτο γύρο. Το ερώτημα είναι αν οι θέσεις αυτές, σε πολλά σημεία ανατρεπτικές στα μάτια του ελληνικού συντηρητισμού, αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα στις τάξεις των μελών που θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσπάθησε κι αυτός να αυτονομηθεί. Να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να ενώσει με τις δικές του δυνάμεις, τον κατακερματισμένο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι απολύτως εμφανές ότι ο λόγος του διακατάχεται από στοιχεία της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, είναι απλοϊκός, γενικός, χωρίς μεγάλες ιδέες ή ανατροπές, προσανατολισμένος κατά της λιτότητας. Αντιπροσωπεύει τον παραδοσιακό πολιτικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς ιδιαίτερες θέσεις για αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν. Γι΄αυτό και δεν έχει αντίκτυπο στους ξένους, οι οποίοι, καλώς ή κακώς, είναι αυτοί που ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το παιγνίδι, γι΄αυτό και παρακολουθούν τις όποιες μεταβολές στους παίκτες με αμείωτο ενδιαφέρον.

Το αποτέλεσμα λοιπόν εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα είναι αυτοί, εκ των 400.000 ψηφοφόρων του πρώτου γύρου, που θα ψηφίσουν και πάλι. Σίγουρα αυτήν τη φορά θα είναι λιγότεροι. Και θα πρέπει να θεωρήσετε μάλλον σίγουρο ότι μολονότι ο Άδωνις Γεωργιάδης στήριξε ανοικτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας άφησε μισάνοικτο το παράθυρο υπέρ του νεαρότερου υποψηφίου αρχηγού, ουδείς μπορεί να προκαθορίσει που θα πάνε οι ψήφοι που είχαν λάβει οι ίδιοι κατά τον πρώτο γύρο.

Από τη Δευτέρα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα έχει τον αρχηγό της, ο οποίος οφείλει να αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά του, ώστε να περιοριστεί το «μονότερμα» που παίζει ο Αλέξης Τσίπρας, μια που βλέπει ότι ουσιαστικά είναι μόνος στο γήπεδο της ελληνικής πολιτικής ζωής.

//O Γιώργοw Βλαβιανός είναι δημοσιογράφος.

Διαβάστε ακόμα: Εσωκομματικές ΝΔ – Κερδισμένοι και χαμένοι. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top