Μη μου τους οίνους τάραττε

Ακριβώς την εποχή που άρχισαν τα ελληνικά οινοποιεία να σηκώνουν κεφάλι και να ενισχύουν τις εξαγωγές, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Θέλετε ισοδύναμο; Να αυξήσουμε την τιμή των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, εισηγείται ο Νίκος Νυφούδης.

 
Kir-Yianni-Estate_Koula-tower

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 20 λεπτά ανά λίτρο στο κρασί. Και δεν είναι τόσο το ποσό όσο τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία, τα οποία πλήττουν κυρίως τα μικρά οινοποιεία που δεν είχαν δημιουργήσει φορολογικές αποθήκες. (Φωτο: Κτήμα Κυρ-Γιάννη)

Τρία χρόνια σε ένα ασταμάτητο πήγαινε έλα στο Λονδίνο, προσπάθησα αρκετές φορές να εξηγήσω στους Βρετανούς γιατί το κρασί στην Ελλάδα είναι αισθητά πιο φτηνό από εκεί.«Διότι είμαστε οινοπαραγωγική χώρα», εξηγούσα και ως τέτοια στηρίζουμε ένα νευραλγικό τομέα που προσφέρει δουλειά από τους εργάτες των χωραφιών μέχρι τους εισαγωγείς φιαλών και χαρτιού για τις ετικέτες, συνολικά περίπου 200.000 ανθρώπους. Για να μην αναφέρω φυσικά τις εκατοντάδες κάβες και τα χιλιάδες εστιατόρια και καφέ. Αυτά έως την 01/01/2016.

Φυσικά, συνήθιζα επίσης να λέω χασκογελώντας στους Βρετανούς: «και γιατί εμείς γνωρίζουμε να ελέγχουμε την οινοποσία, όχι σαν εσάς που ξεραίνεστε στις 9 το βράδυ…»

Προς μεγάλη έκπληξη όλων, όμως, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 20 λεπτά ανά λίτρο. Και δεν είναι τόσο το ποσό όσο τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία, τα οποία πλήττουν κυρίως τα μικρά οινοποιεία που δεν είχαν δημιουργήσει φορολογικές αποθήκες. Οι οποίες, για να δημιουργηθούν, προφανώς και χρειάζονται κεφάλαιο. Ακριβώς την εποχή που άρχισαν τα ελληνικά οινοποιεία να σηκώνουν κεφάλι.

Θα ήταν εφικτή άραγε η αποφυγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με την πολιτική των τόσο επίκαιρων ισοδυνάμων που έχουμε κατά καιρούς ακούσει; Και γιατί, άλλωστε, η Ακρόπολη να έχει εισιτήριο €5 όταν η συντριπτική πλεοψηφία των επισκεπτών είναι εισερχόμενος τουρισμός; Θα μπορούσαν δηλαδή τα αρχαία ερείπια της πατρίδας μας να κρατήσουν το κρασί στο ύψος των περιστάσεων άραγε; Για να δούμε.

Aν είμαστε ικανοποιημένοι που εισπράττουμε 5 ευρουλάκια για ΤΟ παγκόσμιο μουσείο της Ακρόπολης, ενώ την ίδια στιγμή ο Βρετανός «χρεώνει» €23 την είσοδο στην έκθεση του Alexander Calder, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Κατ’ αρχάς, έκανα μια σύγκριση του ύψους των εισιτηρίων σε ελληνικά μουσεία με αντίστοιχες εκθέσεις του Λονδίνου. Έχουμε και λέμε: Ακρόπολη είσοδος €5, Αρχαιλογικό €7, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης €6, όπως επίσης και το Μουσείο Ηρακλείου. Τι συμβαίνει, όμως, στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιώνας; Tate Modern βασική περιοδική έκθεση £ 18 (περίπου €23), National Gallery £ 18, Tate Britain £ 16 και, τελευταία, η National Portrait Gallery £ 17 λίρες.

Συμπέρασμα: αν είμαστε ικανοποιημένοι που εισπράττουμε 5 ευρουλάκια για ΤΟ παγκόσμιο μουσείο της Ακρόπολης, ενώ την ίδια στιγμή ο Βρετανός «χρεώνει» €23 την είσοδο στην έκθεση του Alexander Calder, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

4264679262_2d47a1a9c0_o

Τα συνολικά έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ήταν πέρυσι €14,6 εκατ. Βάλτε το 5 φορές επάνω, όπως του αξίζει να είναι αναλογικά με τα αντίστοιχα του Λονδίνου, μας κάνει με έναν μπακαλίστικο υπολογισμό €60 εκατομμυριάκια. Ιδού το ισοδύναμο. (photo credit flickr.com/photos/nkeide)

Πάμε τώρα στα νούμερα: Περίπου 1,5 εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες με περίπου 3 εκατομμύρια περιηγητές το 2015. Τα συνολικά έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, €14,6 εκατ. Με αυτό το αντίτιμο. Βάλτε το 5 φορές επάνω, όπως του αξίζει να είναι αναλογικά με τα αντίστοιχα του Λονδίνου, μας κάνει με έναν μπακαλίστικο υπολογισμό €60 εκατομμυριάκια. Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, προσδοκά να εισπράξει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης €40 εκατομμύρια. Χωρίς να υπολογίζει πιθανή μείωση στις πωλήσεις και αναταραχή στον κλάδο. Βγαίνουν τα νούμερα, τι λέτε;

Μήπως ήρθε, λοιπόν, ο καιρός (άργησε μάλιστα) να καταλάβουμε πως η λύση του προβλήματος είναι η αύξηση των εσόδων από το εισερχόμενο χρήμα και όχι από το μεταξύ μας στραγγαλισμό; Μια φορά να ακούγαμε τη λέξη «ισοδύναμα» με αποφασιστικότητα και να μην επιλέγαμε την «εύκολη» φορολογία. Αυτή του Κεφαλαίου που θα πει το κρασί κρασάκι, έτσι για να τιμωρηθεί από το κόμμα της εργατιάς.

Let’s get serious!

 

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει παραγωγικότερη Ελλάδα, και τη θέλουμε.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή
Γιώργος Κωνσταντινίδης Γυναίκες και σπέρμα: It’s complicated 

Αν το καλοσκεφτείς, το πού θα τελειώσεις είναι ένα θέμα. Πρώτον διότι κάπου πρέπει να γίνει και δεύτερον διότι οι αντιδράσεις της παρτενέρ σου δεν είναι δεδομένες. Σε κάποιους λοιπόν μπορεί μπορεί να φαίνεται χυδαίο να διαπραγματευόμαστε ένα τέτοιο θέμα δημόσια, αλλά δεν είναι. Συμπερικλείει αγάπη, φροντίδα, ενδιαφέρον και τρυφερότητα. Και ηδονή.

30.09.2018

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Δημήτρης Ποτηρόπουλος Γιατί δεν έχουμε ουρανοξύστες στην Αθήνα; 

Γιατί η πρωτεύουσα δεν έχει αποκτήσει ψηλότερο κτίριο από τον Πύργο Αθηνών εδώ και 50 χρόνια; Αληθεύει ότι τα κτίρια δεν πρέπει να περνούν σε ύψος την Ακρόπολη; Φταίει η καχυποψία απέναντι στη Χούντα που είχε αυξήσει τους συντελεστές δόμησης; Γράφει ο βραβευμένος αρχιτέκτων Δημήτρης Ποτηρόπουλος.

30.09.2018

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Κίμων Φραγκάκης Παρακαλούμε το Πολυτεχνείο να βανδαλιστεί ξανά, με άποψη 

Μπροστά στην τριτοκοσμική εικόνα βρομιάς και ευτέλειας που παρουσιάζει ο ναός αυτός της γνώσης, θα ήταν προτιμότερο να αποκτήσει εκ νέου το μαύρο του «καμουφλάζ» απέναντι στα γκράφιτι.

01.10.2018

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro