KOZANH - Ӕ`ĉʁӔǑɁ ω ӕˋǖȅ͔œ É`ԇ͠ˇӔʼn`ӔϠ…˂ōԏ  (MOTIONTEAM/ӕͅуTǓ)

Όταν ζητά άδεια για να επιχειρήσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του, για τις οποίες βραβεύεται και επαινείται απο την πολιτεία, το σύστημα του αρνείται και αυτός προβαίνει σε απεργία πείνας.

Πάμε απο την αρχή. Προσεκτικά, γιατί το θέμα δεν επιδέχεται «δημοσιογραφική προσέγγιση». Πρόκειται για τη μεταχείριση του Νίκου Ρωμανού, καταδικασμένου πρωτόδικα σε 16 χρόνια κάθειρξη, για τη ληστεία στο Βελβενδό μαζί με άλλους 5 συγκατηγορούμενους.

Πρώτον, δεν θα αγγίξουμε καν το θέμα της απεργίας πείνας του 21χρονου Ρωμανού: η υπόθεση της απεργίας πείνας είναι ένα εξαιρετικά βαρύ και σκοτεινό πράγμα, γι’ αυτό και δεν ευδοκιμεί στη δική μας μεριά του κόσμου. (Γι’ αυτό και η μαζική ανακοίνωση -πριν από μήνες- των κρατούμενων για απεργία πείνας, ώστε να αποφευχθούν οι φυλακές τύπου Γ΄ ή οι πτέρυγες τύπου Γ΄, τελικά μάλλον κακό παρά καλό έκανε στην υπόθεσή τους).

Δεύτερον, δεν προχωράμε σε μια ανατομία της φιγούρας του νεαρού (16χρονου το 2008) που είδε τον φίλο του Αλέξη Γρηγορόπουλο στρωμένο στο έδαφος, νεκρό από τον Κορκονέα (ο οποίος φορούσε -και ατίμασε- τη στολή φύλακα της τάξης). Ο τελευταίος είχε την ημέρα του στο δικαστήριο, η υπεράσπισή του επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να σκυλεύσει τον νεκρό Γρηγορόπουλο, δεν τα πήγε και τόσο καλά επ’ ακροατηρίου – αρκεί. Από μας, ελάχιστοι έχουν κρατήσει νεκρό φίλο στα χέρια, όχι; Άρα οι αναλύσεις παρέλκουν!

Καταδικάστηκε λοιπόν ο Ρωμανός, για τη ληστεία στην Κοζάνη. Και για διακεκριμένη οπλοχρησία/οπλοκατοχή. Δεν (ΔΕΝ) καταδικάστηκε ούτε αυτός ούτε οι άλλοι συμμέτοχοι στην πολύκροτη υπόθεση Βελβενδού, για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς (με την «εύκολη» κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης). Κι αυτό γιατί ούτε ο Εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης ούτε η Έδρα πείστηκαν ότι υπήρχαν στοιχεία.

Δεν καταδικάστηκε για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, δεν καταδικάστηκε για αρπαγή των ομήρων, (αλλά μόνο για παράνομη κατακράτηση) και δεν καταδικάστηκε ούτε για αντίσταση κατά της Αρχής.

Ούτε καταδικάστηκε για αρπαγή (των ομήρων), αλλά μόνο για παράνομη κατακράτηση. Δεν (ΔΕΝ) καταδικάστηκε ούτε και για αντίσταση κατά της Αρχής, κρίση που (ταπεινή μας γνώμη, τέτοιους καιρούς που ζούμε) αποτελεί σημαντική αναγνώριση από την Πολιτεία ότι το ασύλληπτο ξυλοφόρτωμα που υπέστησαν οι ληστές του Βελβενδού (ΜΕΤΑ τη σύλληψή τους, κρατούμενοι), και μάλιστα ο παραμορφωμένος σε σημείο να «χρειάζεται» Photoshop Μπουρζούκος, αλλά και ο ίδιος ο Ρωμανός, έπρεπε κάπως να καταγγελθεί. Επίσημα!

Βέβαια, η Εισαγγελική Έδρα θέλησε -τότε- να δοθούν και ελαφρυντικά: της μετεφηβικής ηλικίας, της καλής συμπεριφοράς προς θύματα της ληστείας: αυτά δεν δόθηκαν από την Έδρα. «Υπάρχει όμως και Εφετείο» που λένε οι δικηγόροι. Υπάρχει και η «ποινική αξίωση της Πολιτείας» (ανάγνωθι: η ζόρικη κοινή γνώμη).

Από κεί και πέρα, έχουμε στάσεις που αξίζουν κάποιας προσοχής: ο Ρωμανός μπαίνει σε ίδρυμα 3βάθμιας εκπαίδευσης και παντρεύεται την κοπελιά του στην φυλακή. Όσοι θέλουν, ας ψάξουν στα σωφρονιστικά κιτάπια τι αναγνωρίζεται ως πρόοδος κατά το σωφρονισμό: ο ίδιος ο Ρωμανός, υποθέτω, θα την έφτυνε αυτήν την διατύπωση, αλλά ο Σ.Κ. έτσι κινείται.

Συν ότι του δίνεται βραβείο €500 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης – για όσους κρατούμενους στον Αυλώνα πετυχαίνουν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ: το αρνείται. Συν ότι καλείται να επαινεθεί/βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – ομοίως το αρνείται. Όταν, όμως, ζητά άδεια για να επιχειρήσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του, για τις οποίες βραβεύεται και επαινείται κ.λπ., το ίδιο αυτό σύστημα του αρνείται την άδεια.

Έτσι, φτάνουμε στην απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού. Αλλά είπαμε: αυτό δεν θα το αγγίξουμε. Όπως και τα κατά καιρούς γραφόμενά του – στο Indymedia μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει. Αλλά την ψυχική διαδρομή ενός παιδιού που κράτησε τον φίλο του νεκρό, εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να την ακολουθήσω. Μένω λοιπόν (μένουμε, ελπίζω) με το ερώτημα: τι παραστάνει το σύστημά «μας»; Με τα δικά μας μέτρα – όχι του Ν. Ρωμανού…

 

Διαβάστε ακόμα: Σχετικά με τη μνήμη και τα αποκαλυπτήρια μνημείου για το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top