korakaki

Η 20χρονη Άννα Κορακάκη, κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. (Φωτογραφία: Γιώργος Δελημόσης)

Την Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016 το πρωί, δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή της, το όνομά της. Την Τρίτη 9 Αυγούστου το βράδυ, όλη η Ελλάδα ήταν πια ερωτευμένη μαζί της! Είχαν μεσολαβήσει ένα χάλκινο κι ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Η Άννα Κορακάκη, 20 χρόνων, από τη Δράμα, φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής, πανέμορφη επίσης, και η Ελλάδα να ακουμπάει πάνω της να πάρει δύναμη, έχοντας τόση ανάγκη από έναν νέο, άφθαρτο ήρωα.

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο αποτέλεσαν κάποια σχόλια, μορφωμένων κατά τα άλλα συμπολιτών μας, πως δεν θα έπρεπε καν η σκοποβολή, και μάλιστα με πυροβόλα όπλα, να αποτελεί ολυμπιακό άθλημα. Τι νομίζουν άραγε πως ήταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες; Διαγωνισμός, για το ποια πόλη έχει τους καλύτερους πολεμιστές, ήταν! Σταματούσαν μια στα τέσσερα χρόνια το μεταξύ τους πόλεμο και διαγωνίζονταν στο στίβο, ποιος έχει τους πιο ικανούς στρατιώτες.

Δείτε τα αρχαία αγωνίσματα ένα προς ένα: αγώνες δρόμου ανάμεσα σε οπλίτες, κατά τους οποίους μάλιστα αρχικά οι στρατιώτες έφεραν τον πλήρη βαρύ οπλισμό τους, ενώ αργότερα μόνο την ασπίδα, πάλη σώμα με σώμα, όπως ακριβώς συνέβαινε στο αρχαίο πεδίο της μάχης, αρματοδρομίες, όταν το άρμα τότε ήταν η πιο ισχυρή πολεμική μηχανή, ακοντισμός ανάμεσα στους καλύτερους πελταστές, οι οποίοι ήταν ο φόβος και ο τρόμος των αρχαίων πολεμιστών, καθώς εμφανίζονταν τρέχοντας από το πουθενά, έριχναν τα βαριά τους ακόντια και τρυπούσαν από απόσταση ασπίδες, θώρακες και στέρνα της εχθρικής παράταξης. Και γι’ αυτό γκρέμιζε συμβολικά μέρος του τείχους της η πόλη του Ολυμπιονίκη, επειδή με τέτοιους πολεμιστές δεν είχε ανάγκη από άλλη άμυνα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν το 1896, σε μια περίοδο που ο πόλεμος βρισκόταν για τα καλά μέσα στην κουλτούρα των ανθρώπων, οπότε, συμπεριέλαβαν και πολεμικά αθλήματα, όπως η ξιφασκία και η σκοποβολή.

Ακριβώς επειδή οι αρχαίες Ολυμπιάδες αποτελούσαν διαγωνισμό μεταξύ πολεμιστών, δεν περιλάμβαναν αθλήματα όπως το όργωμα του χωραφιού ή το χτίσιμο μιας πλίνθινης καλύβας, κλασικές δραστηριότητες γεωργικών κοινωνιών. Αυτές ήταν «ταπεινές» ειρηνικές δραστηριότητες.

12496098_459037444298765_7225206243882425012_o

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένας διαγωνισμός για το ποια πόλη έχει τους καλύτερους πολεμιστές. (Φωτό: Γιώργος Δελημόσης)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν το 1896, σε μια περίοδο που ο πόλεμος βρισκόταν για τα καλά μέσα στην κουλτούρα των ανθρώπων, οπότε, όπως ήταν φυσιολογικό, συμπεριέλαβαν πιο σύγχρονα πολεμικά αθλήματα, όπως η ξιφασκία και η σκοποβολή. Μάλιστα, τότε η σκοποβολή γινόταν με στρατιωτικά όπλα, φτιαγμένα για να φονεύουν ανθρώπους στη μάχη, κι όχι με ειδικά όπλα σκοποβολής, όπως σήμερα. Πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης το 1896 με πολεμικό όπλο ήταν ο στρατιωτικός και στη συνέχεια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παντελής Καρασεβδάς. Σημειώνουμε ότι το 1920, με την υδρόγειο ανάμεσα στους δυο παγκόσμιους πολέμους, υπήρχαν 21 ολυμπιακά αθλήματα σκοποβολής, αρκετά περισσότερα από σήμερα.

Αν λοιπόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωναν σήμερα, θα έπρεπε να συμπεριλάβουν οδήγηση τζιπ σε εκτός δρόμου διαδρομή, βολή με πυροβόλο άρματος μάχης εν κινήσει, πλοήγηση ντρον πάνω από στόχο… Σας φαίνεται αλλόκοτο; Ευτυχώς! Γιατί στο μεταξύ, στα 120 χρόνια που μεσολάβησαν από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ώς σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου απέκτησε κουλτούρα ειρήνης. Δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε λοιπόν πως, αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο αρχαίος αυτός διαγωνισμός πολεμιστών, δεν είχαν αναβιώσει το 1896, δύσκολα θα μπορούσαν να αναβιώσουν σήμερα και να αποκτήσουν την αίγλη που έχουν πλέον, καθώς στο μεταξύ κατόρθωσαν να προσαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις ενός κόσμου που αλλάζει.

Ωστόσο, παραμένει το γεγονός πως αν υπάρχει σήμερα ένα ολυμπιακό άθλημα που ακόμα αξιολογεί τις ικανότητες ενός πιθανού πολεμιστή στο πεδίο της σύγχρονης μάχης, όπως τα αρχαία αθλήματα στις αρχαίες Ολυμπιάδες με τους αρχαίους αθλητές, αυτό είναι η σκοποβολή. Επομένως, όχι μόνο ως άθλημα δεν είναι «άσχετο» με το αυθεντικό ολυμπιακό πνεύμα, και όχι μόνο δεν μειώνει την επιτυχία της κοπέλας, αντιθέτως είναι πιο σχετικό από όλα τα άλλα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.

Πολλαπλά συγχαρητήρια λοιπόν στην Άννα Κορακάκη για την επιτυχία της, και για τις τόσες δυσκολίες που κλήθηκε να υπερβεί. Να τη χαιρόμαστε όλοι οι Έλληνες τη νέα μας αγαπημένη.

 

Διαβάστε ακόμα: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top