Photo Credit: Ze Valdi/flickr

Η λακκούβα στο δρόμο δεν είναι μόνο έλλειψη επαγγελματισμού του συνεργείου και έλλειψη σωστών και αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι έλλειψη αισθητικής. Photo Credit: Ze Valdi/flickr

Κοιτάξτε γύρω σας. Τι βλέπετε; Το πλέον πιθανό τσαπατσουλιά και ασχήμια, σχεδόν σε κάθε βήμα. Κατοικίες, δρόμοι, δημόσιοι χώροι, ντύσιμο και συμπεριφορές.

Η όραση και η ακοή μας προσβάλλονται, ενίοτε, βάναυσα. Ακόμα και σε ρίμες παραδοσιακών και μη τραγουδιών η απουσία αισθητικής είναι πολλές φορές τρομακτική. Με κάθε έννοια.

Ένα από τα πολλά παραδείγματα: Η λακκούβα στο δρόμο δεν είναι μόνο έλλειψη επαγγελματισμού του συνεργείου και έλλειψη σωστών και αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι έλλειψη αισθητικής.

Πες, ρε μάστορα. Φεύγεις και αφήνεις πίσω σου κάτι άσχημα και ελλιπώς κατασκευασμένο. Σου αρέσει να το βλέπεις έτσι, αφού φύγεις; Ναι, του αρέσει. Δυστυχώς δεν έχει αισθητική. Αν την είχε, θα είχε και την ελάχιστη θέληση που χρειάζεται να αφήσει πίσω του κάτι στοιχειωδώς σωστό.

Μαθαίνεται η αισθητική; Διδάσκεται; Είναι θέμα παιδείας, όπως αυτή ξεκινάει πάνω απ’ όλα και πρώτα από την οικογένεια και συνεχίζεται στο σχολείο, στις παρέες, στην κοινωνία.

Ακόμα και η παντελής έλλειψη αισθητικής σε συνδυασμό με την ύβρι του «ωραίου» μπορεί να γίνει ανεκτή, ενδεχομένως και θαυμαστή, όταν αποτελεί συνειδητό συστατικό προσωπικού στυλ.

Υπάρχουν τρόποι, πέρα από το ενδιαφέρον, την παρατήρηση, το διάβασμα, το συνεχές ψάξιμο, τη σκέψη πέρα από την επιφάνεια, το παίδεμα του μυαλού:

– Απλότητα. Χωρίς τζιριτζάντζουλες (ακόμα και η λέξη είναι κακόηχη). Σε κατασκευές και στο design: ευθείες γραμμές, ορθές γωνίες, βασικά χρώματα. Στα ρούχα: γκρι κοστούμι, άσπρο πουκάμισο, μαύρα παπούτσια. Στη μαγειρική: αλάτι και πιπέρι. Στο γραπτό και προφορικό λόγο: απλές λέξεις, μικρές προτάσεις.

Αυτά δεν θα σου δώσουν αριστουργήματα, αλλά μπορούν να σε βγάλουν από δύσκολες καταστάσεις. Αν μπορείς να αφαιρέσεις κάτι, αφαίρεσέ το.

– «Form follows function». Ισχύει παντού, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική. Κάθε τι λειτουργικά σωστό θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, όμορφο. Σίγουρα δεν θα είναι άσχημο. Αν θέλεις, δημιούργησε με προσοχή πάνω του. Με προσοχή, όμως!

– Προσωπικότητα και στυλ. Ακόμα και η παντελής έλλειψη αισθητικής σε συνδυασμό με την ύβρι του «ωραίου» μπορεί να γίνει ανεκτή, ενδεχομένως και θαυμαστή, όταν αποτελεί συνειδητό συστατικό προσωπικού στυλ.

Μπορεί; Is beauty in the eye of the be(er)holder?

Καλή χρονιά!

 

Διαβάστε ακόμα: Το μυστήριο των αγγλικών επιγραφών στα ελληνικά μαγαζιά 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top