Βίλες και γιοτ στη μαρίνα στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κύπρος το 2011, ήταν ο νούμερο ένα προορισμός για ρωσικό χρήμα. (Φωτογραφία: Sean Gallup / Getty Images / Ideal Image)

Η τελευταία φόρα που ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο Ρώσος ολιγάρχης και ιδιοκτήτης της Chelsea F.C εθεάθη σε αγώνα της ομάδας του ήταν τον περασμένο Μάρτιο, εναντίον της Crystal Palace. Εκ τότε κανείς δεν τον έχει δει στα γραφεία της ομάδας όπου άλλες εποχές περνούσε αρκετό χρόνο. Όταν πριν λίγες μέρες η Chelsea κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας, τον αρχαιότερο σημειωτέον θεσμό ποδοσφαίρου στον κόσμο, ο Αμπράμοβιτς έλειπε. Σύντομα έγινε γνωστό ότι ο άνθρωπος που έχει βάλει πάνω από 1 δις λίρες στην ομάδα των «μπλε» δεν είχε άδεια εισόδου στην χώρα καθότι είχε λήξει η ειδική βίζα επενδυτή.

Φαίνεται ότι ο Αμπράμοβιτς κάνει ακόμα και σκέψεις αποχώρησης από την ομάδα του Λονδίνου, μετά τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί από πλευράς Βρετανίας στην ανανέωση της βίζας του. Το γεγονός αποκαλύπτεται την ώρα που οι σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με τη Ρωσία είναι ιδιαιτέρως τεταμένες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, και εντάσσεται στο ευρύτερο, προβληματικό κάδρο της παρουσίας Ρώσων ολιγαρχών στην Γηραία Αλβιώνα.

Όλα αυτά θυμίζουν λίγο από την σειρά McMafia, μια παραγωγή του BBC. Η σειρά αφορά τη ζωή ενός Ρώσου ολιγάρχη, τις δουλειές του και τις αγοραπωλησίες σπιτιών στο Λονδίνο, δεν απέχει δηλαδή και πολύ από την πραγματικότητα, η οποία σύμφωνα με παλιότερη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Μπεν Ουάλας είναι πολύ χειρότερη. H αγορά πολυτελέστατων κατοικιών στη Βρετανία μέσω επενδυτικών ταμείων και υπεράκτιων εταιρειών παραμένει πολύ δημοφιλής μεταξύ των πλουσίων κάθε καταγωγής γιατί τους διευκολύνει να αποφύγουν επιπλέον φορολογία και να διατηρήσουν κρυφή την ταυτότητά τους. Είναι, επίσης, ως γνωστόν, ένας τρόπος που  δυσχεραίνει την επιβολή του νόμου και το έργο των δικαστηρίων όταν προσπαθούν να ακολουθήσουν τη λεγόμενη ροή του χρήματος.

Από το 2012 και μέχρι και το 2014 πουλήθηκαν από υπεράκτιες εταιρείες περισσότερα από 12.500 ακίνητα αξίας άνω των 48,5 δισ. στερλινών, με τις αρχές να μην γνωρίζουν αν όλος αυτός ο πλούτος έχει αποκτηθεί νόμιμα.

Έτσι ξεπλένονται κάθε χρόνο εκατοντάδες δισεκατομμύρια στερλίνες που αποτελούν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς η διαρκώς ανερχόμενη αγορά ακινήτων του Λονδίνου αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς τρόπους για να επιτύχει κανείς κάτι τέτοιο. Από το 2012 και μέχρι και το 2014 πουλήθηκαν από υπεράκτιες εταιρείες περισσότερα από 12.500 ακίνητα αξίας άνω των 48,5 δισ. στερλινών. Περισσότεροι από το 1/3 των πωλητών προέρχονταν από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους όπου έχει την έδρα της η Mount Properties, η οποία ανήκει στη Mega Property, εταιρεία με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ. Ούτε οι Παρθένες Νήσοι ούτε οι Νήσοι Μάρσαλ δεν απαιτούν να αποκαλύπτεται η ταυτότητα των ιδιοκτητών των εταιρειών. Άλλωστε πριν λίγες μόνο μέρες, σε έκθεσή της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής προειδοποιεί ότι κάνοντας τα στραβά μάτια στο βρόμικο χρήμα, το Σίτι υπονομεύει την εθνική ασφάλεια.

Και αν στην Βρετανία η υπόθεση Σκριπάλ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τους Ρώσους ολιγάρχες, η Κύπρος το 2011, σύμφωνα με τους Financial Times, ήταν ο νούμερο ένα προορισμός για ρωσικό χρήμα και νούμερο ένα ως προς τις απευθείας επενδύσεις στη Ρωσία από το εξωτερικό, με 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Μάλιστα αναλυτές ανέφεραν τότε σκωπτικά ότι από οικονομική άποψη η Ρωσία και η Κύπρος είναι τόσο αλληλένδετες, ώστε η Κύπρος θα μπορούσε σχεδόν να είναι μία ακόμα περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Με τριάντα χιλιάδες και πλέον Ρώσους να έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο και χιλιάδες Ρώσους τουρίστες να καταφθάνουν κάθε χρόνο, το ρώσικο χρήμα είναι εμφανέστατο στη Λεμεσό.

Από τότε παρά το αιματηρό κούρεμα δεν έχουν αλλαξει και τόσα πράγματα. Η εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου πριν λίγο καιρό ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου με εγκύκλιο της εφιστά την προσοχή στις εποπτευόμεες από αυτής αρχές για την επικαιροποίηση, στις 6 Απριλίου 2018, του καταλόγου κυρώσεων των ΗΠΑ σε πρόσωπα από την Ρωσία. Η εγκύκλιος της ΕΚ είναι χαρακτηριστική της εγρήγορσης, στην οποία βρίσκονται χρηματοπιστωτικός τομέας, εποπτικές αρχές και κυβέρνηση, για να πείσουν τις αμερικανικές αρχές ότι η Κύπρος εφαρμόζει πλήρως τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά -κυρίως- και τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος Ρώσων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης της Κύπρου, στον κατάλογο των ΗΠΑ περιλαμβάνονται ο Βίκτορ Βεξελμπέργκ της Renova (μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου) και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος φέρεται να έχει κυπριακό διαβατήριο και εμπλοκή και στην υπόθεση Μάναφορντ-Τραμπ σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις, αλλά, σημειώνεται, καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με τα πρόσωπα αυτά. Έτσι, προστίθεται στο δημοσίευμα, αν και ο Βεξελμπέργκ ελέγχει μέσω της Lamesa Holdings S.A. το 9,27% της Τράπεζας Κύπρου, ο ίδιος δεν μπορεί να διατηρεί λογαριασμό στην τράπεζα (!).

Παρά τα εμπόδια και την επιδείνωση της εικόνας της Ρωσίας στο δυτικό κόσμο λόγω Συρίας, με τριάντα χιλιάδες και πλέον Ρώσους να έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο από την εποχή της σοβιετικής κατάρρευσης και χιλιάδες Ρώσους τουρίστες να καταφθάνουν κάθε χρόνο, το ρώσικο χρήμα είναι εμφανέστατο στη Λεμεσό – μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες στα ρώσικα διαφημίζουν διαμερίσματα, βίλες και μια ατέλειωτη σειρά πισίνες. Άραγε θα δούμε να γυρίζεται και το ΜcMafia Λεμεσού;

 

Διαβάστε ακόμα: Συνέντευξη Τζον Κυριάκου – «Η CIA με κατέστρεψε, μου πήρε τα πάντα»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top