Το πάρκο είναι για όλους. Μπορείς να το χαρείς δωρεάν. Σκέψου το πριν ανάψεις άλλο ένα τσιγάρο. Φωτό: snfcc.org

Προσέξτε τί λέει το Κέντρο Πολιτισμού: “Στους ανοιχτούς χώρους του ΚΠΙΣΝ το κάπνισμα δεν απαγορεύεται. Ωστόσο, ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η προώθηση του υγιούς τρόπου ζωής παραμένουν βασικές αξίες στις οποίες έχει αναπτυχθεί το ΚΠΙΣΝ. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να απολαύσουν το Πάρκο χωρίς να καπνίσουν κατά την διάρκεια παραμονής τους στους χώρους του”.

Με το παραπάνω κείμενο ολοκληρώνονται οι “γενικές πληροφορίες” στα Δελτία Τύπου που εκδίδει το ΚΠΙΣΝ για τις ποικίλες δράσεις του. Μπορεί και να το προσπεράσεις αφού είναι τα “ψιλά γράμματα” στα ενδιαφέροντα στοιχεία για μια συναυλία ή μια παράσταση. Ωστόσο, αν σταθείς στην τυπική αυτή υποσημείωση μπορείς να βγάλεις πολύτιμα συμπεράσματα για την κουλτούρα του “Νιάρχος”:

Διότι το δίπολο “Δεν απαγορεύεται – Ωστόσο ο σεβασμός…” συμπυκνώνει περισσότερη κοινωνική συνείδηση, ατομική ευθύνη και πολιτική άποψη απ’όση όλες οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και οι ατελέσφορες απαγορέυσεις που τρώμε στη μάπα σε αυτή τη χώρα μια ζωή.

Σου λέει, κύριε δεν είσαι μωρό για να σου πω τί θα κάνεις αλλά δέξου την καλοπροαίρετη προτροπή μου για το δικό σου καλό και κυρίως για το κοινό καλό. Το πάρκο είναι για όλους. Μπορείς να το χαρείς δωρεάν. Σκέψου πριν ανάψεις άλλο ένα τσιγάρο.

Σου αρέσει να σε σέβονται και να σε αντιμετωπίζουν ως ενήλικα ή το βρίσκεις αστείο και “φλώρικο”, επειδή είσαι θυμωμένος με άλλα πράγματα στη ζωή σου;

Έχεις την ωριμότητα να το καταλάβεις -ακόμα και αν τελικά καπνίσεις το τσιγάρο σου (φροντίζοντας να πετάξεις τη σβηστή γόπα στα σκουπίδια)- ή το βρίσκεις αστείο και “φλώρικο”, επειδή είσαι θυμωμένος με άλλα πράγματα στη ζωή σου;

Μη βιαστείς να συμπεράνεις ότι το ΚΠΙΣΝ θα ήθελε να απαγορέψει το κάπνισμα και στους εξωτερικούς χώρους (στους εσωτερικούς ασφαλώς δεν επιτρέπεται) αλλά δεν μπορεί να το επιβάλλει. Το κάπνισμα απαγορεύεται και εκτός κτιρίων, σε απόσταση 8 μέτρων από πόρτες και παράθυρα.

Γιατί οκτώ μέτρα και όχι τρία; Διότι έτσι έκρινε το ΚΠΙΣΝ και πολύ καλά έκανε. Από εκεί και πέρα η ευθύνη είναι δική σου. “Να αγαπάς την ευθύνη”, γράφει ο Καζαντζάκης.

Σου αρέσει να σε σέβονται και να σε αντιμετωπίζουν ως ενήλικα ή θεωρείς ύποπτη την ευγένεια και “επαναστατείς” επειδή νομίζεις ότι σε ειρωνεύονται ή παίζουν με τον πόνο σου;

Εκτιμάς το ότι σου δίνεται η επιλογή ή προτιμάς να είναι όλα ελεύθερα ή -ακόμα καλύτερα- να υπάρχουν παντού απαγορεύσεις ώστε να τις καταστρατηγείς και να πετυχαίνεις μικρές “νίκες” απέναντι σε ένα αόρατο (και ανύπαρκτο) σύστημα που νομίζεις ότι σε καταπιέζει;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα κρίνει εν πολλοίς και το αν το ΚΠΙΣΝ θα “επιβιώσει” στα χέρια της πολιτείας. Διότι στα χέρια της πολιτείας σημαίνει στα δικά σου χέρια. Είσαι πλέον συνιδιοκτήτης. 

Διαβάστε ακόμα: Πλατεία Συντάγματος, το νέο moto parking της Αθήνας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top