Στους Άνυδρους, στη νότια Κρήτη: Η γαστρονομία ως προορισμός

Ο Νίκος Νυφούδης ταξίδεψε μέχρι ένα ταπεινό ταβερνάκι στην άκρη ενός μικρού γκρεμού και γράφει για όλα εκείνα τα μικρά χωριά, σε όλο τον κόσμο, που θα αγνοούσαμε την ύπαρξή τους αν δεν υπήρχαν κάποιοι ονειροπόλοι να ανοίξουν εκεί τα εστιατόριά τους.

 

Το μόνο ζωντανό κύτταρο των Ανύδρων είναι το Παλιό Σχολειό, ένα γλυκό και ταπεινό ταβερνάκι στην άκρη ενός μικρού γκρεμού.

Το φετινό καλοκαίρι που κλείνει τον κύκλο του σιγά σιγά (έχουμε λίγες ευκαιρίες απόδρασης ακόμα), με έφερε στους Άνυδρους στη Νότια Κρήτη. Στην Παλαιόχωρα των Χανίων. Βλέπεις μετά από τα πολλά χιλιόμετρα για το roadtrip του Andro έπρεπε λίγο οι ρυθμοί να πέσουν. Κάπως έτσι επέλεξα το μικρό χωριό των Ανύδρων. Η βασική, βέβαια, αιτία ήταν πώς μερικά χρόνια πριν εκεί είχα απολαύσει εάν από τα πιο εξαιρετικά γεύματα ως τώρα. Στο Παλιό Σχολειό.

Το μόνο ζωντανό κύτταρο των Ανύδρων είναι το Παλιό Σχολειό, ένα γλυκό και ταπεινό ταβερνάκι στην άκρη ενός μικρού γκρεμού. Ούτε μπακάλικα ούτε τίποτα άλλο. Και ήταν αυτό η αφορμή που βρέθηκα εκεί για τις φετινές μου διακοπές. Στην πορεία κατάλαβα ότι είναι αγαπημένο μέρος για πολλούς ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου. Ανθρώπους που επιλέγουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο ανάμεσα σε χαράδρες και αγριοκάτσικα για να περάσουν ένα από τα καλοκαίρια της ζωής τους. Απόλυτα και ολοκληρωτικά δοσμένοι στους αέρηδες και στα βράχια στον τόπο τούτο.

Για να εργαστείς στο χώρο της εστίασης, θα πρέπει να είσαι πρωτίστως γενναιόδωρος – αυτό είναι το μεγάλο δώρο που προσφέρεις στους άλλους.

Και πόσα άλλα μέρη, και πόσες άλλες εικόνες. Και πόσες άλλες φορές ήταν οι θύμησες μιας γεύσης που μας «τράβηξε» στο ίδιο και το ίδιο σημείο. Ή ακόμα περισσότερο, η ελπίδα μιας ονειρικής γευστικής εμπειρίας μας έκανε να οδηγήσουμε, να πετάξουμε, να αφεθούμε γενικώς και να το απολαύσουμε.

Όταν οι αναμνήσεις μερικών γεύσεων σε «τραβάνε» πίσω σε ένα μέρος. Αυτό καταφέρνει αυτή η παραδοσιακή ταβερνούλα στους Άνυδρους στη Νότια Κρήτη.

Πόσα μέρη. Άγνωστα μέχρι τώρα, έγιναν ανάρπαστα. Από το elBulli στο Roses της Καταλωνίας, το El Celler de Can Roca στη Girona και πόσα άλλα. Mirzur, Menton, Piazza Duomo, Alba. Arzak, San Sebastian, De Librije, Zwolle, Κοντοσώρος, Ξινό Νερό, Fat Duck, Bray, Θωμάς, Σκλήθρο. Τί να πρωτογράψεις, τί να πρωτοθυμηθείς.

Δεκάδες πόλεις, χωριά και γειτονιές που θα αγνοούσαμε την ύπαρξή τους αν δεν βρισκόταν μια χούφτα ονειροπόλοι να ανοίξουν εκεί τα εστιατόριά τους. Πλούτος και χαρά που απλόχερα προσφέρεται σε εργαζομένους, επισκέπτες και εμπειριών συλλέκτες. Γι’ αυτό σεβασμός στους ανθρώπους της γαστρονομίας που μπορεί να παράγει την μεγαλύτερη των ικανοποιήσεων από μια χούφτα σαλιγκάρια μα πάνω από όλα στους ανθρώπους που εργάζονται όταν εμείς απολαμβάνουμε.

Διάβαζα πρόσφατα πως για να εργαστείς στο χώρο της εστίασης, θα πρέπει να είσαι πρωτίστως γενναιόδωρος. Το μεγάλο δώρο σου είναι να προσφέρεις αυτή την χαρά φτιάχνοντας από τον πιο απλό καφέ στο μπρίκι μέχρι και την πιο περίτεχνη γαλλική κουζίνα. Γι’ αυτό και αυτοί οι άνθρωπο αξίζουν την αγάπη μας, ας το θυμηθούμε την επόμενη φορά που θα γκρινιάξουμε σαν κακομαθημένα σχολιαρόπαιδα.

 

Διαβάστε ακόμα: Top5 σημεία στην Καρδαμύλη που θα νιώσεις ότι τα αφήνεις όλα πίσω σου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα
Κίμων Φραγκάκης Ο αφόρητος επαρχιωτισμός μας απέναντι στους «υψηλούς» ξένους 

Ξενοδοχειακής λογικής μενού χωρίς αυθεντικότητα, ανέμπνευστα ρούχα που γυρνούν την πλάτη στους Έλληνες σχεδιαστές τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι μας διαφημίζουν τη Γαλλική μόδα διεθνώς: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία να δείξουμε υπερήφανοι για την ταυτότητά μας.

08.09.2017

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Δημήτρης Μαχαιρίδης Συναντώντας τον Μακρόν στον κήπο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών 

Ο Δημήτρης Μαχαιρίδης είχε την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά τον Γάλλο Πρόεδρο και τη σύζυγό του Μπριζίτ στο Κολωνάκι και μας μεταφέρει το κλίμα που επικράτησε.

11.09.2017

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Andro Team Τα 5 πιο τρελά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με τα χρήματα της μεταγραφής του Neymar 

Σύμφωνα με τους ειδικούς η Παρί Σεν Ζερμέν θα βγάλει από τα ταμεία της πάνω από 500 εκ. συνολικά για χάρη του Βραζιλιάνου άσου. Η αλήθεια είναι ότι με τόσα χρήματα κάποιος θα μπορούσε να κάνει ότι τρέλα ήθελε.

19.08.2017

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Guest / Άποψη Για τον Χαρίδημο Χατζηδάκη 

Ο χαρισματικός οινοποιός «έφυγε» από τη ζωή πριν λίγες ημέρες και ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος τον αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο. Μέσα από λίγες λέξεις, «ποτισμένες» με τα αρώματα και τις γεύσεις των δημιουργιών του Χαρίδημου Χατζηδάκη.

14.08.2017

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro