Fantasia-disneyscreencaps.com-3296

Όσα ζούμε μου θυμίζουν ένα ποίημα του Johann Wolfgang von Goethe με τον τίτλο “Der Zauberlehrling”, το οποίο οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν εξαιτίας της κλασικής “Φαντασίας” του Ντίσνεϊ από το 1940.

Τοποθετείς τον κ. Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομίας. Ο κ. Βαρουφάκης αρχίζει την διαπραγμάτευση του αιώνα.

Τοποθετείς τον κ. Λαφαζάνη στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ο κ. Λαφαζάνης με τον κ. Βαρουφάκη και μερικούς άλλους αρχίζουν να καταστρώνουν σχέδια Β, Γ, Χ με παράλληλα νομίσματα, υποσχετικές και τανκς στο Χολαργό.

Τοποθετείς την κα Κωνσταντοπούλου στη Βουλή. Η κα Κωνσταντοπούλου αρχίζει να ασκεί ολοκληρωτικό έλεγχο σε όργανα, υπαλλήλους, δημοσιογράφους, επιτροπές…

Τοποθετείς την κα Θάνου στην προεδρία του Αρείου Πάγου. Η κα Θάνου γίνεται υπηρεσιακή πρωθυπουργός και μηνύει καθηγητές πανεπιστημίου, επειδή την είπαν αφελή.

Τοποθετείς τον κ. Καμμένο στο Υπουργείο Άμυνας. Ο κ. Καμμένος αρχίζει να πετάει στεφάνια από ελικόπτερα και να στρώνει αυτοσχέδια κόκκινα χαλιά.

Τοποθετείς τον κ. Παππά ως δεξί σου χέρι. Ο κ. Παππάς ξεκινάει τη μεγαλύτερη καμπάνια ελέγχου των ΜΜΕ από την εποχή της χούντας.

Στο ποίημα του Γκαίτε, ένας ηλικιωμένος μάγος φεύγει απ’ το εργαστήριό και αφήνει τον βοηθό του να καθαρίσει. Ο βοηθός, επειδή βαριέται, χρησιμοποιεί μαγικά για να βάλει μια σκούπα να συμμαζέψει.

Όλα αυτά μου θυμίζουν ένα ποίημα του Johann Wolfgang von Goethe με τον τίτλο “Der Zauberlehrling”, το οποίο οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν εξαιτίας της κλασικής “Φαντασίας” του Ντίσνεϊ από το 1940.

Ένας ηλικιωμένος μάγος φεύγει απ’ το εργαστήριό του και αφήνει τον νεαρό βοηθό του να καθαρίσει. Ο βοηθός, επειδή βαριέται να κάνει τη δουλειά, χρησιμοποιεί μαγικά για να βάλει μια σκούπα να συμμαζέψει. Επειδή όμως είναι άπειρος, κάνει λάθος στα μαγικά και η σκούπα πλημμυρίζει το πάτωμα. Την κόβει στα δύο και μετά τα δύο κομμάτια γίνονται κι αυτά σκούπες που συνεχίζουν να πλημμυρίζουν το εργαστήριο και να πολλαπλασιάζονται κ.ο.κ.

Στα ελληνικά, ο τίτλος του ποιήματος είναι «Ο Μαθητευόμενος Μάγος». Η αντιστοιχία δεν είναι απόλυτη. Στο ποίημα, ο νεαρός όλα αυτά τα κάνει άθελά του, επειδή βαριέται και δεν ξέρει. Η ιστορία έχει happy end, γιατί ο γέρος επιστρέφει και λύνει τα μάγια.

Και κυρίως, στην περίπτωσή μας, δεν ξέρω ποιος είναι ο γέρος μάγος. Σίγουρα δεν είναι ένα άτομο. Μάλλον είναι κάποιες άγραφες αρχές και αξίες – η θέληση για προκοπή, η ικανότητα συλλογικής οργάνωσης, η έστω και λειψή πίστη στην αξιοκρατία και τον ορθολογισμό.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι σατιρικές εκπομπές, το χιούμορ κι ο Σαμφόρ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top