Οι βρετανοί ψήφισαν, φέτος, μονοκούκι. Ή μονορούφι. Ή και τα δύο εν πάση περιπτώσει. Εδώ ένα από τα παράδοξα εκλογικά τμήματα, σε pub στο Kensington του Λονδίνου.Photo Credit: AP Photo/David Azia

Την προηγούμενη Πέμπτη, στις κρίσιμες γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολίτες -που θα έλεγε και ο Γιωργάκης- ψήφισαν σε εκλογικά κέντρα που στεγάζονταν, μεταξύ άλλων, σε ένα ανεμόμυλο (θα μπορούσε να υποκρύπτει αρνητικά σημαινόμενα για τα όνειρα του εκλογικού σώματος), σε ένα προπονητήριο μποξ, σε μια παμπ, σε ένα πλυντήριο για το κοινό ή laundromat επί το αγγλικότερον ή, ακόμη ακόμη, και σε ένα τροχόσπιτο! Μαιευτήριο, φευ, δεν υπήρχε ανάμεσα στα επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, έτσι δεν βρήκε την ιστορική της δικαίωση, τουλάχιστον στα βρετανικά εδάφη, η ρήση του Eθνάρχου Καραμανλή: “H κάλπη είναι σαν την έγκυο. Δεν μπορείς να ξέρεις τι κυοφορεί”. Επιστημονική υποσημείωση: Ο Eθνάρχης το είχε πει αυτό όταν ακόμη ο υπέρηχος δεν ήταν του συρμού.

Ένα τροχόσπιτο ήταν το εκλογικό τμήμα στο εξοχικό Garthorpe. Η εφορευτική επιτροπή πιθανόν να έμπαινε σε βάρδιες. Photo Credit: Joe Giddens/PA via AP

Είναι αδύνατο, φυσικά, κάποιος να φανταστεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην Ελλάδα του απώτερου παρελθόντος (όταν και στα εκλογικά τμήματα φύλαγαν σκοπιά κληρωτοί φαντάροι) ή του σύγχρονου παρόντος (του άγρυπνου, γερακίσιου βλέμματος των εκπροσώπων των κομμάτων). Πέρα από την πρακτικότητα των logistics -πού να χωρέσουν όλοι αυτοί σε ένα τροχόσπιτο- δεν θα μας το επέτρεπαν η υπερβολικά σοβαρή (λέγεται και σοβαροφανής) θεώρησή μας για τους θεσμούς και οι χρόνιες αγκυλώσεις γύρω από την έννοια που αποδίδουμε στη “Γιορτή της Δημοκρατίας”.

Όσες απορίες και να δημιουργεί το γεγονός ότι την προηγούμενη Πέμπτη κάποιοι Βρετανοί ψήφισαν σε μια pub στο Kensington, δεν πρέπει να λησμονείται ότι στις γενικές εκλογές του 1826, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ψηφοφόροι είχαν κληθεί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μια κατακόμβη.

Φυσικά, τα logistics και μόνον είναι που κάνουν τους Βρετανούς να επιλέγουν αυτά τα απροσδόκητα μέρη ως εκλογικά κέντρα. Η εγγύτητα του εκλογικού τμήματος για τον ενδεχόμενο ψηφοφόρο -σε μια χώρα που η αποχή σε αυτές τις εκλογές έφτασε το 33% και θεωρήθηκε χαμηλή- είναι ένας βασικός παράγοντας, έτσι ώστε να αφαιρέσει κάθε εύκολη δικαιολογία για την απροθυμία του να συμμετέχει στα κοινά.

Στο Herne Bay, της νοτιοανατολικής Αγγλίας, το εκλογικό σώμα κυνηγούσε ανεμόμυλους. Photo Credit: AP Photo/Matt Dunham

Μια δεύτερη πρακτική παράμετρος είναι ακόμη το γεγονός ότι αυτή η “ακατανόητη” εμμονή των Αγγλοσαξόνων να διεξάγουν τις εκλογές του καθημερινές -κι όχι στα δικά μας ένδοξα long weekends με τα καραβάνια των ετεροδημοτών- καθιστά τα σχολεία ως εκλογικά κέντρα, αυτόματα, μια προβληματική λύση.

Εκλογικό τμήμα στο Βασιλικό Μουσείο Πυροβολικού στο Woolwich του Λονδίνου (αριστερά), αλλά και στο αρκούντως pop, όπως βλέπουμε, Bank View Cafe στο Langsett. Photo Credit: Yui Mok/PA via AP, Jon-Super

Θα μπορούσε να δει κάποιος την επιλογή τέτοιων λύσεων ως εκλογικά τμήματα είτε ως μια απαξίωση είτε ως μια εξύψωση της Δημοκρατίας, ανάλογα με τη σκοπιά που θα επέλεγε -και ενδεχομένως κάθε οπτική θα είχε και τα δικά της πολύ σοβαρά και βάσιμα επιχειρήματα. Ανάλογα και με τις αναφορές και τις παραδόσεις του καθενός φυσικά. Όσες απορίες και να δημιουργεί το γεγονός ότι την προηγούμενη Πέμπτη κάποιοι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας προσήλθαν να ψηφίσουν σε μια pub στο Kensington ανάμεσα σε γουλιές από το δροσερό τους pint, δεν πρέπει να λησμονείται ότι στις γενικές εκλογές του 1826, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ψηφοφόροι είχαν κληθεί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μια κατακόμβη! Ενώ, από την άλλη, σίγουρα θα ενθουσίαζε αρκετούς η ιδέα στην επόμενη, εγχώρια εκλογική αναμέτρηση να έριχναν μονοκούκι την ψήφο τους και, στη συνέχεια, να κατέβαζαν μονορούφι ένα σφηνάκι malt στο μπαρ Γκάλαξυ -εντός στοάς…

Οι τελευταίες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν ήταν σκληρού ροκ, ήταν σίγουρα σκληρού μποξ. Οι ψηφοφόροι ασκούν το δικαίωμα και ο μποξέρ τις γροθιές του σε εκλογικό τμήμα στο Kingston upon Hull της βορειοανατολικής Αγγλίας. Photo Credit: Anna Gowthorpe/PA via AP

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top