vassofias2

Το αρχοντικό έπαψε να κοσμεί την Αθήνα το 1978. Στη θέση του σήμερα στέκει ένα σύγχρονο κτήριο γραφείων ναυτιλιακής εταιρείας.

Το ενδιαφέρον που προκαλούν οι φωτογραφικές αντιπαραθέσεις παρελθόντος και παρόντος έχει να κάνει όχι μόνο με την ιστορική διαδρομή αλλά και την προσωπική θεώρηση του χρόνου.

Η Αθήνα, αν και μεταμορφώθηκε μεταπολεμικά, δεν έτυχε μιας συστηματικής καταγραφής, με σκοπό την αντιπαραβολή της αρχιτεκτονικής μεταβολής. Γνωρίζουμε πολλά για τα επώνυμα ή πολύ γνωστά κτίρια που κατεδαφίστηκαν, αλλά λίγα πράγματα είναι ευρέως γνωστά για την προηγούμενη μορφή της πόλης ακόμη και σε κεντρικούς άξονες.

Το σπίτι αυτό, το οποίο ανήκε παλαιότερα στην οικογένεια Εμπειρίκου, ήταν «βισκοντικό», με αναγεννησιακές αναφορές και συγκρατημένη μεγαλοπρέπεια…

Στη Βασιλίσσης Σοφίας έχουν διασωθεί μερικά από τα αρχοντικά που χαρακτήριζαν το μοναδικό αυτό δρόμο έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ιδίως στην αριστερή πλευρά της ανόδου. Αν είχε διασωθεί το σύνολο των κτιρίων της εποχής 1870-1910, τότε θα μιλούσαμε σήμερα για ένα μοναδικής αξίας σύνολο. Από το Σύνταγμα έως τον Ευαγγελισμό (υπήρχαν πάνω-κάτω 28 αρχοντικά στη σειρά), ήταν το «αστικό περιδέραιο» της Αθήνας.

Το αρχοντικό στον αριθμό 45 της φωτογραφίας κατεδαφίστηκε με πειρατικό τρόπο το 1978, μαζί με το αρχοντικό στον αριθμό 49, λίγο προτού κριθούν διατηρητέα μνημεία. Ήταν ένα εξαιρετικής ποιότητας κτίριο, όπως φαίνεται σε αυτήν τη φωτογραφία που προέρχεται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Το σπίτι αυτό, το οποίο, όπως είχε γράψει εκείνη την εποχή η «Καθημερινή», ανήκε παλαιότερα στην οικογένεια Εμπειρίκου, ήταν «βισκοντικό», με αναγεννησιακές αναφορές και συγκρατημένη μεγαλοπρέπεια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έστεκε βουβό και κλειδαμπαρωμένο, σε μεγάλη παρακμή με αγριολούλουδα και χόρτα να φυτρώνουν στο γείσο της στέγης του…

 

Διαβάστε ακόμα: Ο μέγιστος εστέτ Ναπολέων Λαπαθιώτης (1888-1944).

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top