Ο Αστυάναξ Κανακάκης είναι ο ιδρυτής της εταιρίας Norbloc, που έχει την έδρα της στη Σουηδία και το κέντρο ανάπτυξής της στην Αθήνα.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977, την ίδια χρονιά με το χιπ-χοπ, όπως λέει ο ίδιος. Σπούδασε computing στο Λονδίνο, αποφοιτώντας όταν έσκαγε η φούσκα του Ίντερνετ. Συνδύασε το consulting στην BCG (Boston Consulting Group)* με το entrepreneurship καθώς ήταν στην ομάδα που ξεκίνησε το γραφείο της Αθήνας. Έφυγε μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 για να σπουδάσει Επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Με την αποφοίτησή του, μπήκε στο τμήμα συναλλαγών της Lehman Brothers, την ίδια μέρα του 2007 που τα πρώτα σημάδια της επικείμενης κρίσης έκαναν τη εμφάνισή τους. Έφυγε μετά την κατάρρευση της Lehman για την Στοκχόλμη και μπήκε στο δυναμικό της McKinsey.

    Μετά από σχεδόν 7 χρόνια, τον δελέασε ο κόσμος της κρυπτογράφησης και μπήκε σε ένα «ορυχείο» bitcoin για να διαχειριστεί το blockchain και κρυπτοεπενδυτικό του πρόγραμμα (σημείωση συντάκτη: Αν σας φαίνονται δύσκολες οι άγνωστες λέξεις, κι εμένα το ίδιο μου φαίνονταν στην αρχή, αλλά σε λίγο όλα θα λουστούν με περισσότερο φως). Το 2016, ξεκίνησε την δική του εταιρεία, την Norbloc με μια απίθανη ομάδα.

    Το βασικό συμπέρασμα από όλα αυτά; Τον ρωτάμε. «Ότι δεν πρέπει να ξαναγυρίσω στο Πανεπιστήμιο γιατί κάθε φορά που αποφοιτώ συμβαίνει μια οικονομική κρίση», λέει αστειευόμενος ο Αστυάναξ Κανακάκης.

    Η αλήθεια είναι ότι το ταλέντο του Αστυάνακτα είναι πάνω σε κάτι που για τους περισσότερους είναι αρκετά δύσκολο να γίνει σαφές. Του ζητάμε να μας εξηγήσει με απλά λόγια τι είναι το blockchain στο οποίο διαπρέπει.

    «Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν την έννοια της Ταυτότητας. Μια από τις ταυτότητες που έχουμε είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (όπως τράπεζες): π.χ. το όνομα, η διεύθυνση, το επάγγελμά μας κλπ. Ακόμα και οι εταιρείες έχουν ταυτότητες όταν συναλλάσσονται με χρημ/κους οργανισμούς. Αυτό που κάνουμε στην Norbloc είναι να φτιάχνουμε πλατφόρμες που επιτρέπουν σε ιδιώτες και εταιρείες να δημιουργήσουν μια ταυτότητα με έναν χρημ/κό οργανισμό και να κουβαλούν αυτή την ίδια ταυτότητα σε όλες τις άλλες επιχειρηματικές κινήσεις που κάνουν, με άλλες τράπεζες κλπ. Αυτή τη στιγμή οι χρημ/κοι οργανισμοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια παγκοσμίως, όχι μόνο για να φτιάχνουν τέτοιες ταυτότητες, αλλά και για να τις επικυρώνουν και να τις επικαιροποιούν. Ο λόγος που αναγκάζονται να το κάνουν αυτό είναι ως επί το πλείστον για να πολεμήσουν το οικονομικό έγκλημα. Η πλατφόρμα που φτιάξαμε μειώνει αυτά τα κόστη κατά 50%. Το πραγματικά καινοτόμο είναι ότι βάζει τον πελάτη στο κέντρο της ιδιοκτησίας προσωπικών δεδομένων. Παρακολουθεί ποιος έχει πρόσβαση σε ποια πληροφορία, και μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση αν χρειαστεί. Σε μια εποχή που τείνουμε να δίνουμε όλο και περισσότερο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε διάφορα μέρη, το να διευκολύνω μια τέτοια επίβλεψη είναι μια πρόκληση που μου αρέσει πολύ».

    «Το bitcoin είναι ένα τρομερά κομψό δημιούργημα και το θεωρώ μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του αιώνα μας. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι στην τρέχουσα μορφή του στερείται προοπτικής».

    Πολύς ντόρος έχει γίνει για το bitcoin, με το οποίο έχει ασχοληθεί κι ο ίδιος. Τον ρωτάμε ποια είναι η προσωπική του άποψη και το τι προβλέπει να γίνεται στο μέλλον.

    «Το bitcoin είναι ένα τρομερά κομψό δημιούργημα. Έφερε επανάσταση στα ψηφιακά νομίσματα και δημιούργησε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα. Το θεωρώ μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του αιώνα μας. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι στην τρέχουσα μορφή του στερείται προοπτικής. Ενώ ξεκίνησε ως δίκτυο που επέτρεπε επιτόπιες πληρωμές με χαμηλό κόστος, εξελίχθηκε σε μια κοστοβόρα πλατφόρμα, με απαγορευτικές τιμές συναλλαγής, και είναι πιο κατάλληλο για αποθήκευση αξίας παρά για συναλλαγές υψηλής συχνότητας. Με λίγα λόγια, μοιάζει όλο και πιο πολύ με τον χρυσό. Αυτό που αυξάνει τις προκλήσεις είναι το αδύναμο μοντέλο διακυβέρνησης που εμποδίζει ακόμα περισσότερο την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Έτσι, εν συντομία, το bitcoin είναι μια εκπληκτική καινοτομία που γέννησε ακόμη και πλατφόρμες που ετοιμάζονται να αλλάξουν τον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε σε διάφορους χώρους, από το KYC (Know Your Customer) μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και το εμπόριο. Αλλά, δεν το βλέπω προσωπικά να μεγαλώνει σε κάτι περισσότερο από ένα εξειδικευμένο νομισματικό όργανο, εκτός και αν τα πράγματα αλλάξουν δραματικά».

    Όσο μας μιλάει προσπαθούμε να τον φανταστούμε στο ξεκίνημά του, να κάνει δουλειές όχι πολύ σχετικές με αυτό που κάνει σήμερα.

    «Η πρώτη μου δουλειά ήταν ως διαχειριστής ιστοσελίδων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο. Την εποχή εκείνη, όταν σκεφτόμουν πώς θα ‘θελα να είναι ο 40χρονος Αστυάναξ Κανακάκης, αγωνιζόμουν να αποφασίσω μεταξύ του επιχειρηματία τεχνολογίας και του τραπεζίτη… Έτσι, υποθέτω ότι έπεσα κάπου σε αυτό το φάσμα! Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχω μάθει είναι ότι ο καθένας μπορεί, και πρέπει, να έχει ένα σχέδιο. Μα αυτό το σχέδιο μπορεί να βγει “εκτός θέματος” πολύ συχνά. Και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτή την αβεβαιότητα είναι να περιβάλλεστε από φοβερούς, ταλαντούχους φίλους που θα παρέχουν όχι μόνο σοφές συμβουλές, αλλά και συναισθηματική υποστήριξη. Και αυτές τις συμβουλές και την υποστήριξη πρέπει πάντα να προσφέρετε κι εσείς απλόχερα με τη σειρά σας».


    Διαβάστε ακόμα: Ποιοι είναι οι δίδυμοι Winklevoss που έγιναν οι πρώτοι δισεκατομμυριούχοι του bitcoin;


    Μέσα στην κουβέντα μαθαίνουμε ότι η εταιρεία του πήρε χρηματοδότηση 2 εκ. δολάρια μέσα από το Venture Capital, και μάλιστα μέσα από την καινούργια Marathon VC του Πάνου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Τζιραλή (όσοι ασχολείστε με το entrepreneurship θα ξέρετε τους δύο κυρίους). Μας κάνει εντύπωση που στράφηκε σε κλασική venture capital πλατφόρμα αντί για την πιο εναλλακτική -αλλά για πολλούς πιο ταιριαστή σε τέτοια εγχειρήματα- μέθοδο του ICO (Initial Coin Offering).

    «Τον περασμένο Μάιο, ενώ προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε κεφάλαιο, μια εταιρεία με μια λίγο περίεργη εταιρική διακήρυξη πήρε χρηματοδότηση πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σε λίγες ώρες μέσω μιας ICO. Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τίτλους για την εταιρική διακήρυξη της Norbloc … Πολύ σοβαρά, το πρώτο πράγμα που μας ήρθε στο μυαλό ήταν ότι μια τέτοια ευκαιρία ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή. Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά, ανακαλύψαμε ότι οι ICO λειτουργούν σε γκρίζες νομικές ζώνες που δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς εξαρτάσαι από εξωγενείς “ρυθμιστές”. Οι περιπτώσεις που οι ρυθμιστικές αρχές έχουν παγώσει ή έχουν διακόψει τα κεφάλαια των ICO δεν είναι τόσο σπάνιες. Στη Norbloc δημιουργούμε ρυθμιστικές εφαρμογές που στοχεύουν στο πιο συντηρητικό και απολύτως ρυθμιζόμενο κομμάτι της οικονομίας. Προχωρώντας προς την κατεύθυνση μιας ICO για χρηματοδότηση, θα έπρεπε να αλλάξουμε εντελώς την σκοπιά της επιχείρησής μας για να είμαστε εμπορικά επιτυχημένοι. Και είμαστε τόσο αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε τώρα, που ούτε καν εξετάσαμε αυτή την πιθανότητα».

    Ο Αστυάναξ Κανακάκης καλεσμένος του Startup Grind.

    Ο Astyanax πριν λίγες μέρες ήταν ένας από τους καλεσμένους ομιλητές του Startup Grind, και συζήτησε αρκετά σημαντικά πράγματα με επί(και φιλό)δοξους νέους επιχειρηματίες. Τον ρωτάμε ποιο θέμα που “έπεσε στο τραπέζι” είχε πιο πολύ ενδιαφέρον για εκείνον.

    «Αυτό που με ρωτήσατε κι εσείς για τις ICO. Νομίζω ότι οι άνθρωποι τυφλώνονται από τα πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνουν οι ICO σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μόλις αρχίσει όμως κανείς να ξύνει την επιφάνεια, θα αρχίσει να βλέπει τα νομικά ζητήματα γύρω από τη διαδικασία καθώς και την αυξανόμενη δυσκολία σχεδιασμού και εκτέλεσης μιας ICO που παράγει αξία».

    Πριν τον αφήσουμε, μιλάμε λίγο για τις διαφορές Ελλάδας και Σουηδίας, καθώς η επιχείρησή του έχει την έδρα της στη Σκανδιναβική χώρα και το κέντρο ανάπτυξής της στην Αθήνα.

    «Η Σουηδία είναι ένα έθνος μόλις 9 εκατομμυρίων ανθρώπων και μετράει ήδη 5 unicorn startups (σημείωση: έτσι λέγονται οι startup με αξία πάνω από 1δις δολάρια!). Το οικοσύστημα startup της χώρας είναι απαράμιλλο. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους: από την γρήγορη υιοθέτηση του Ίντερνετ και των υπολογιστών, με την βοήθεια και του κράτους, μέχρι και το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που επιτρέπει στους ανθρώπους να πειραματίζονται εδώ περισσότερο από ό, τι σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα από την άλλη είναι ένα έθνος που δεν έχει στέρεες δομές σε πολλά πράγματα. Ως Έλληνες είμαστε έξυπνοι και ευρηματικοί γιατί καλούμαστε να επιβιώσουμε σε μια κοινωνία που δεν μας προσφέρει αυτές τις δομές. Έχουμε επίσης πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους που είναι εκπληκτικά πρόθυμοι να επιτύχουν μεγάλα πράγματα και να περάσουν από τη θυσία στη διαδικασία. Αυτός ο συνδυασμός φιλοδοξίας και εφευρετικότητας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται μια startup. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο εθνικών χαρακτηριστικών μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα πράγματα. Και μένει στη Norbloc να το αποδείξει αυτό».

    [*Η Boston Consulting Group (BCG) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός συμβούλων επιχειρήσεων με πάνω από 80 γραφεία σε όλο τον κόσμο]

     

    Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου. «Δεν βλέπω αδιέξοδα, αλλά προκλήσεις που κρύβουν ευκαιρίες!»

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top