MariamAndUche-a statistician and a software developer in Lagosby DFID-UK Department for International Development

Η γενιά των τριαντάρηδων διεκδικεί σήμερα τον ιστορικό της ρόλο, και θα ζήσει είτε την απογείωση της Νιγηρίας ως κινητήριο δύναμη της Αφρικής είτε τη διάλυσή της.

Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην αφρικανική ήπειρο, η πολυπληθέστερη χώρα, με 160 εκατομμύρια κατοίκους, και μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Το 63% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών, ένα δημογραφικό γεγονός που υποθάλπει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.

Η ανάπτυξη της Νιγηρίας μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά δεδομένου αυτού του «δημογραφικού μερίσματος», καθώς εντός των επόμενων δεκαετιών εκατομμύρια παραγωγικοί άνθρωποι θα παράγουν και θα καταναλώνουν αγαθά και υπηρεσίες. Ωστόσο, αν αυτά τα εκατομμύρια των νέων δεν βρουν δουλειές, και δεν τους δοθούν ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην οικονομική και πολιτική ζωή της Νιγηρίας, τότε ο κίνδυνος κοινωνικής αστάθειας είναι τεράστιος.

Σήμερα η Νιγηρία είναι μια, τυπικά τουλάχιστον, δημοκρατική χώρα. Όμως ο βαθμός της διαφθοράς που υπάρχει σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης κάνει μπροστά της την Ελλάδα να μοιάζει με Νορβηγία.

Η εξουσία εξασφαλίζει πρόσβαση σε τεράστιους φυσικούς πόρους, με κυρίαρχο το πετρέλαιο, και παχυλά συμβόλαια σε δημόσια έργα. Μια θέση στο κοινοβούλιο σημαίνει δισεκατομμύρια δολάρια για εκείνον που την κατέχει, την οικογένειά του και τους φίλους του. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και συχνά βίαιος. Καλεσμένος σε τραπέζι στο Λάγκος στάθηκα μάρτυρας αφήγησης υποψήφιου βουλευτή ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του αγώνα όταν δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του νύχτα από ένοπλους που του έστειλε ο πολιτικός του αντίπαλος.

Σε ένα τέτοιο ολιγαρχικό πολιτικό περιβάλλον, όπου τα λεφτά και η εξουσία μονοπωλούνται από τους λίγους, κάτι σημαντικό πρέπει να αλλάξει μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, που θα αφορά στους πολλούς. Ο κοινωνικός ιστός είναι έτοιμος για την ανάπτυξη. Οι δρόμοι του Λάγκος είναι γεμάτοι από μικρούς επιχειρηματίες. Ο κάθε Νιγηριανός, με την οικογένειά του και τους φιλους του, αποτελεί οικονομική μονάδα ανάπτυξης. Ακόμα και οι ζητιάνοι είναι οργανωμένοι σε κοινοπραξίες.

Διαβάστε ακόμα: Ο χάρτης του κόσμου αλλάζει;

Έν τω μεταξύ εχει αρχίσει να δημιουργείται μια πολυπληθής μεσαία τάξη, από επαγγελματίες που στελεχώνουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών και μικρές βιομηχανίες. Έδωσα μια ομιλία στο Ινστιτούτο Διαχείρισης Έργων (Project Management Institute) της Νιγηρίας, όπου γνώρισα αρκετούς νέους, μέλη της νέας τάξης μορφωμένων και ικανών ανθρώπων που θεωρούν ως δεδομένο ότι η χώρα τους ανήκει. Αρκετοί έχουν ξεκινήσει καινοτομικά startups στο Ίντερνετ (βλ. www.techcabal.com). Η γενιά αυτή των τριαντάρηδων διεκδικεί σήμερα τον ιστορικό της ρόλο, και θα ζήσει είτε την απογείωση της Νιγηρίας ως κινητήριο δύναμη της Αφρικής είτε τη διάλυσή της.

Οι Κινέζοι έχουν πάρει ήδη θέση, οι Νιοτιοαφρικανοί έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά. Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι απουσιάζουν, προς το παρόν.

Εξαιτίας της αμφίρροπης αυτής κατάστασης ελάχιστες πολυεθνικές έχουν βάλει πόδι στη Νιγηρία μέχρι σήμερα. Αν εξαιρέσει κανείς τις μεγάλες πετρελαϊκές, την Nestle, την BNP Paribas και ελάχιστες ακόμα, η Νιγηρία συνεχίζει να αποτελεί επιχειρηματική terra incognita. Η ελληνική κοινότητα είναι μικρή, αλλά με πολύχρονη παρουσία χάρη στον Όμιλο Λεβέντη. Η μεγάλη ξένη κοινότητα είναι οι Λιβανέζοι. Η περίφημη λιβανέζικη οικογένεια κατασκευαστών Chagoury κατασκευάζει μια προέκταση του Λάγκος προς τη θάλασσα, που ονομάζεται Eko Atlantic και θα θυμίζει Ντουμπάι.

Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς δουλειές στη Νιγηρία. Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και διαφθορά. Όμως υπάρχει επίσης ανάγκη και ενδιαφέρον για τεχνογνωσία. Η υποδομή της χώρας είναι υποτυπώδης και η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδυσει στην κατασκευή δρόμων και σιδηροδρόμων, ενώ πρόσφατα ιδιωτικοποίησε τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί σήμερα το πετρέλαιο να είναι η κύρια πηγή πλούτου, αν όμως όλα πάνε καλά και το κόστος ενέργειας μειωθεί, νέες βιομηχανίες θα αναπτυχθούν με γρήγορο ρυθμό για να καλύψουν τη ζήτηση εκατομμυρίων καταναλωτών.

«Το κλειδί της ανάπτυξης στη Νιγηρία είναι η ηλεκτρική ενέργεια», μου είπε ο Deji West, οικονομικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρείας Afren Plc. «Χρειαζόμαστε το συντομότερο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι τραγικό να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους φυσικούς πόρους για να μεταμορφώσουμε την οικονομία μας».

Οι Κινέζοι έχουν πάρει ήδη θέση και έχουν δημιουργήσει παραγωγικές μονάδες και επιχειρηματικές βάσεις, με χιλιάδες Κινέζους εργαζόμενους. Οι Νιοτιοαφρικανοί έχουν, επίσης, τοποθετηθεί στρατηγικά, κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα. Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι απουσιάζουν, προς το παρόν. Όσοι νομίζουν ότι διαθέτουν την τόλμη και τα κότσια, η ώρα να μπουν στη Νιγηρία είναι τώρα.

Διαβάστε ακόμα: Startup Nation: Τι μπορούμε να μάθουμε από το Ισραήλ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top