Οι Δάφνη Τσεβρένη, Ανδρέας Φατούρος και Γιάννης Νικολόπουλος, τα τρία μυαλά πίσω από αυτήν την ελληνική εφαρμογή.

    Σκέψου να είσαι φέτος το καλοκαίρι μπροστά σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σε ένα νησί (ή σε ένα μουσείο στην Ευρώπη, γιατί όχι; Θα βάλουμε κόφτη στα όνειρά μας;) και να θες να κάνεις λίγο show-off στην παρέα σου. Υπάρχει μια εφαρμογή που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και είναι σαν να κουβαλάς έναν υπερ-compact, γεμάτο γνώσεις οδηγό στην τσέπη σου. Έχει βόλτες, έχει μικρά αποστάγματα εμπειρίας, και trivia για όπου μπορεί να βρεθείς. Και συνεχώς αναπτύσσεται. Τα τρία μυαλά πίσω από αυτή την εφαρμογή, ο 31 ετών Γιάννης Νικολόπουλος, η 27χρονη Δάφνη Τσεβρένη και ο 28χρονος Ανδρέας Φατούρος, δεν έφτιαξαν απλώς έναν χασμουρητογόνο κλασικό οδηγό. Όργωσαν μουσεία και εκθέσεις, ερεύνησαν τις προτιμήσεις και τις συνήθειές μας, επέλεξαν τα πιο… sos, και έφτιαξαν μικρά, πολύ εύκολα σφηνάκια πληροφορίας για μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτιστικά πράγματα αυτού του κόσμου.

    Το «αυτού του κόσμου», όπως καταλάβατε, δεν είναι τρόπος του λέγειν, είναι μια πραγματικότητα γιατί η Clio Muse, η δουλειά των παιδιών, μπορεί να ξεκίνησε από την Αθήνα αλλά έχει φτάσει μέχρι τη Ιταλία, την Κίνα, και την Βραζιλία – ω ναι.


    Διαβάστε ακόμα: OpenIchnos – Οι Έλληνες που αναπτύσσουν την «πυξίδα» του αύριο


    Μαζί με αυτά τα τρία μυαλά είναι άλλοι πέντε νέοι, από 24 έως 31 ετών που κινούν τα νήματα. Και αν θέλουμε να ακριβολογούμε ακόμα περισσότερο, η Clio Muse, δεν είναι στο σύνολο μόνο οκτώ άτομα, είμαστε εν δυνάμει όλοι (κι εσείς, κι εγώ), αφού ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του tour και να το ενσωματώσει στην εφαρμογή.

    Η Clio Muse μπορεί να ξεκίνησε από την Αθήνα αλλά έχει φτάσει μέχρι τη Ιταλία, την Κίνα, και την Βραζιλία.

    «Ενώ ξεκινήσαμε ως μια εφαρμογή για εσωτερικές ξεναγήσεις, δηλαδή σε μουσεία, εκθέσεις κλπ», μας λέει ο Γιάννης Νικολόπουλος εξηγώντας μας στο Andro, «βάζοντας μετά και εξωτερικές ξεναγήσεις, πλέον έχουμε και μια ακόμα πλευρά, το Clio Muse Create, στο οποίο ο καθένας που έχει όρεξη μπορεί να φτιάξει μια δική του αγαπημένη διαδρομή. Του παρέχουμε δηλαδή ένα online εργαλείο δημιουργίας περιεχομένου, που σε καθοδηγεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, μπορείς να προσθέσεις σημείο ξενάγησης, να βάλεις κείμενο, ήχο εικόνα κλπ».

    Δηλαδή μπορώ κι εγώ; τον ρωτάω.

    «Φυσικά», μου λέει ο Γιάννης. «Είναι πολύ εύκολο. Βάζεις ό,τι σου αρέσει, ό,τι πιστεύεις ότι αξίζει να μαθευτεί και εμείς μετά κάνουμε curate στο content που έχει υποβληθεί και αν πληροί τις προδιαγραφές, γίνεσαι official contributor στη Clio Muse! Δεν χρειάζεται να είναι απαραιτήτως ξεναγός, ή ιστορικός ή αρχαιολόγος κάποιος για να το κάνει αυτό. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, για παράδειγμα ένας σεφ μπορεί να γράψει μια γαστρονομική περιήγηση στην Αθήνα. Και μετά αν θέλει, ο κάθε contributor μπορεί σε συνεργασία με το εμπορικό μας τμήμα να μεταπωλήσει την πρόταση/ξενάγησή του σε tour operators, να βγάλει δηλαδή και χρήματα από αυτό»!

    «Κάθε σημείο έχει πολλαπλές ιστορίες και κάθε ιστορία έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να έχεις μάθει κάτι που δεν ήξερες».

    Ο Γιάννης την μέρα που μιλήσαμε ήταν στη Σλοβακία, για ένα πρότζεκτ επέκτασης της Clio Muse. Έχει ενθουσιασμό και φαίνεται. Δεν είναι όμως ο κλασικός geek στο τρίπτυχο πολιτισμός-ιστορία-αξιοθέατο. Όπως και οι υπόλοιποι της ομάδας, έχουν μια διαφορετική οπτική που φαίνεται στην εφαρμογή τους. Καταρχάς έχουν πλάκα. Κάνουν χιούμορ. Πολλά κειμενάκια τους πραγματικά είναι σαν να στα εξηγεί ένας «έξω καρδιά» φίλος σου.

    Ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις νέες ιστορίες στις περιπλανήσεις σου στην πόλη.

    «Θέλαμε να κάνουμε κάθε σημείο», λέει ο Γιάννης, «προσιτό και κατανοητό από όλους, από museum goers που έχουν απαιτήσεις, μέχρι και hipster-άδες που δεν τους αρέσουν πολύ αυτά. Κάθε σημείο έχει πολλαπλές ιστορίες και κάθε ιστορία έχει διαφορετικό χαρακτήρα, κάποιες είναι ιστορικού ύφους, κάποιες χιουμοριστικές, κάποιες μεγάλες, κάποιες πολύ μικρές. Μπαίνεις και διαλέγεις. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να έχεις μάθει κάτι που δεν ήξερες».

    Φέτος το καλοκαίρι, αυτές τις μέρες τι μας προτείνουν να δούμε;

    «Μια ωραία πρόταση είναι η έκθεση της Μαρίας Κάλλας που γίνεται στο ίδρυμα Θεοχαράκη και για την οποία έχουμε φτιάξει 27 ιστορίες. Δώσαμε όμως βάρος και σε νησιά λόγω καλοκαιριού, οπότε όσοι πάνε Κρήτη, Ζάκυνθο, κλπ θα χουν ωραία πράγματα να δουν…».

    //cliomuseapp.com/el
    facebook.com/cliomuseapp
    Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 7 γλώσσες ανάλογα με τη «διαδρομή».

     

    Διαβάστε ακόμα: Ο George Clooney ξεκίνησε κατά λάθος μια εταιρία ποτού και τώρα την πούλησε για 1 δισ. δολάρια

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top