Για 3η χρονιά, μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη, συναντήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. (Φωτογραφίες: Delphi Economic Forum)

    Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, τρία ήταν τα πιο συζητημένα θέματα από τη δεξαμενή της πιο φωτεινής, πιο θετικής επικαιρότητας (όσο για την σκοτεινή επικαιρότητα, άσ’ το μην το συζητάς καλύτερα): τα Όσκαρ, η συναυλία των Kraftwerk και το Delfi Economic Forum. Βάζοντας λίγο στην άκρη τις αγαλμάτινες μουσικές και τα αγαλματίδια, νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε λίγο τον προβολέα εδώ στο τρίτο κομμάτι της τριπλέτας.

    Το Delfi Economic Forum έγινε για τρίτη συνεχή χρονιά στη χώρα μας, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και μάζεψε μυαλά από αρκετές γωνιές του πλανήτη. Γίναμε δηλαδή ο ομφαλός της γης όπως είθισται να λέγεται, όμως λίγο πιο έμπρακτα, ενώνοντας φωνές και απόψεις επιχειρηματιών, πολιτικών, ανθρώπων της διανόησης και της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίοι για 4 μέρες, από 1 έως 4 Μαρτίου, συναντήθηκαν μαζί με πολλούς ακόμα που θέλησαν να γίνουν αυτήκοοι μάρτυρες του think tank που έλαβε χώρα εκεί.

    Αν είναι σημαντικό το Delfi Economic Forum; Εν πολλοίς, πολύ. Σπανίως άνθρωποι με τέτοια ετερογένεια αλλά και επιρροή στον τοπικό και παγκόσμιο χάρτη συναντιούνται κάτω από την ίδια στέγη, συζητώντας για όσα μας αφορούν όλους.

    Αν ήταν καλά οργανωμένο και αν επιτέλεσε τον στόχο του; Εδώ οι απόψεις διίστανται, καθώς αρκετοί παρευρισκόμενοι το βίωσαν ως μια μικρή απογοήτευση με την αιτιολογία ότι το Forum -που θεωρείται το Davos της Ελλάδας- ακόμα δεν έχει βρει τα πατήματά του, και η διοργάνωση δεν ευνοεί όπως θα ‘πρεπε την αποστολή του. Παρ’ όλα αυτά, αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι υπήρξε ένα βήμα για να ειπωθούν μερικά πράγματα. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε απαραιτήτως με αυτά αλλά σίγουρα μπορούμε να τα λάβουμε ως τροφή για σκέψη.

    «Η Τεχνοφοβία είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, απ’ ότι η Τεχνολογία», Αριστείδης Χατζής.

    «Η νεανική επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να γίνει με το ζόρι, αλλά θα’ πρεπε να επιτρέπεται προκειμένου να γίνει. Με άλλα λόγια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλό θα ήταν πρωτίστως να δουλέψουν πάνω στην άρση των όποιων εμποδίων. Οι νέοι επιχειρηματίες θα λειτουργήσουν πάνω στις ευκαιρίες ούτως ή άλλως».
    Νίκος Μωραϊτάκης, CEO της Workable, με έδρα πλέον την Βοστόνη.

    «Η Τεχνοφοβία είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, απ’ ότι η Τεχνολογία».
    Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

    Ο Declan Costello, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Το θέμα δεν είναι λοιπόν αν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα (εννοεί οικονομικής προσαρμογής), το πραγματικό ζήτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει διατηρήσιμη ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.[…] Η ελληνική Δημόσια Διοίκηση δεν είναι ενδεχομένως ακόμα ικανή να εφαρμόσει μόνη της τις μεταρρυθμίσεις».
    Declan Costello, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Η κυβέρνηση υποχωρώντας μπροστά στα αιτήματα ανθρώπων που απειλούν να κάψουν την Αθήνα, στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα: εξασφαλίζει μια πρόσκαιρη ηρεμία αλλά καταφέρνει ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στη νομιμότητα που θα πληρώσουμε όλοι μαζί αργότερα».
    Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων.

    «Χρειάζεται κάτι περισσότερο από την αγάπη για την Ελλάδα, για να βοηθηθεί η Ελλάδα», George Gigicos.

    «Δεν πρέπει να εξιδανικεύουμε την περίοδο που προηγήθηκε της κρίσης».
    Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (στην κουβέντα περί αποτελεσμάτων της έρευνας της ΔιαΝΕΟσις για την ελληνική νεολαία).

    «Η ζωή είναι ένα μοναδικό ταξίδι που γίνεται μόνο μια φορά και δε μπορεί να ξαναγίνει. Για αυτό για έμενα, ευτυχία είναι μόνο και μόνο που υπάρχουμε».
    Ματθαίος Γιωσαφάτ (μιλώντας στο φόρουμ για την ανθρώπινη αναζήτηση της ευτυχίας).

    Ο Μιχάλης Ιακωβίδης, Ph. D., Καθηγητής Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας στο London Business School.

    «Το πρόβλημα με τον δημόσιο τομέα δεν είναι το πόσοι εργάζονται σε αυτόν, αλλά το τι παράγουν».
    Μιχάλης Ιακωβίδης, Ph. D., Καθηγητής Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας στο London Business School.

    «Το ταλέντο είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, σε αντίθεση με τις ευκαιρίες».
    Nikolaus Hutter, ιδρυτής της New Paradigm Ventures από το Ηνωμένο Βασίλειο (στη συζήτηση για το τι κινεί την πραγματική οικονομία της Ελλάδας).

    Ο George Gigicos, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ.

    «Χρειάζεται κάτι περισσότερο από την αγάπη για την Ελλάδα, για να βοηθηθεί η Ελλάδα».
    George Gigicos, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ (στην κουβέντα για την ενίσχυση των δεσμών με τη Διασπορά).

     

    Διαβάστε ακόμα: Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος σου λύνει όλες τις απορίες για την κοινωνική επιχειρηματικότητα

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top