Η αποτυχία στην Netscape τον οδήγησε να δημιουργήσει την Zip2 και αυτή τον αποζημίωσε με 22 εκ. δολάρια. (Φωτογραφία: Kevork Djansezian / CNBC)

Netscape

Προτού το Google γίνει η απόλυτη μηχανή αναζήτησης του ίντερνετ πολλές εταιρίες είχαν προσπαθήσει να πάρουν αυτόν τον τίτλο. Μία από αυτές ήταν και η Netscape, εκεί όπου ο Musk ονειρευόταν να δουλέψει. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, ο 24χρονος τότε Elon με πτυχία στα οικονομικά και στη φυσική, έστειλε βιογραφικό, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Μάλιστα λέγεται ότι πήγε μέχρι τα γραφείο της εταιρίας, προκειμένου να μιλήσει με τους υπεύθυνους, αλλά όταν έφτασε εκεί ντράπηκε και έφυγε. Αυτή η αποτυχία του έδωσε την ιδέα να ξεκινήσει την πρώτη του επιχείρηση: την Zip2.

Zip2

Το 1995, μαζί με τον αδερφό του Kimbal και παίρνοντας δάνειο 28.000 δολαρίων από τον πατέρα τους, άνοιξαν την Zip2. Μια διαδικτυακή εταιρεία η οποία παρείχε υπηρεσίες καταλογογράφησης και εύρεσης εμπορικών επιχειρήσεων. Ο Elon ήθελε να γίνει ο CEO της εταιρίας, αλλά το συμβούλιο διαφώνησε, καθώς τον θεωρούσε πολύ νεαρό και άπειρο. Στη θέση του προτίμησαν τον σαφώς πιο έμπειρο Rich Sorkin. Ακόμα μια «σφαλιάρα» για τις ηγετικές ικανότητές του, που όμως δεν του κόστισε. Το αντίθετο: το 1999 πούλησε την Zip2 στην Compaq και ο Musk έβαλε στην τσέπη του 22 εκ. δολάρια.

Οι διαφωνίες με τον συμβούλιο, οδήγησαν την X.com να τον πετάξει έξω από την ίδια του την εταιρία. Πήρε το αίμα του πίσω, όταν την πούλησε στην eBay και κέρδισε 165. εκ. δολάρια.

X.com

Έχοντας πλέον τα δικά του χρήματα, επένδυσε τα μισά στην δημιουργία της X.com, μιας διαδικτυακής εταιρίας που ειδικευόταν σε οικονομικές συναλλαγές και πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μετά από λίγο καιρό συγχωνεύτηκαν με την Confinity, η οποία είχε φτιάξει ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, το PayPal. Βλέποντας την ευκαιρία ο Musk και οι συνεργάτες του επένδυσαν στο PayPal και δεν βγήκαν χαμένοι. Ωστόσο οι έντονες διαφωνίες που είχε με το συμβούλιο, είχαν ως αποτέλεσμα να τον πάψουν από CEO. Ναι, τον πέταξαν έξω από τη δική του εταιρία. Βέβαια, όταν το 2002 πούλησαν την PayPal στην eBay, ο Musk έβαλε στην τσέπη του 165 εκ. δολάρια.

Μέχρι και ίδιος έχει παραδεχθεί ότι έφτασε κοντά να κλείσει τόσο την SpaceX όσο και την Tesla. (Φωτογραφία: Art Streiber / Wired)

Διαστημικούς πυραύλους από την Ρωσία

Σήμερα όλοι ξέρουν το σχέδιο του Musk για τα ταξίδια στον Άρη και την αποίκηση του διαστήματος. Το 2001 όμως αυτά τα σχέδια ήταν ακόμα στο μυαλό του και τα ήξεραν λίγοι. Ήταν η περίοδος που ο Musk ταξίδεψε στη Ρωσία και προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με εταιρίες την αγορά παροπλισμένων και ανακαινισμένων διηπειρωτικών πυραύλων. Όμως αρχικά κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά να επιστρέψει με καλύτερες διασυνδέσεις (μαζί του ήταν ακόμα και ένας πρώην πράκτορας της CIA) και να συνεχίσει τις συζητήσεις. Ωστόσο τα χρήματα που του ζητούσαν ήταν πολλά και θεώρησε ότι ήταν προτιμότερο να φτιάξει την δική του εταιρία κατασκευής πυραύλων. Κυρίες και κύριοι αυτή είναι η SpaceX.

Προβλήματα στον παράδεισο

Όσο καλά κι αν πάνε τα πράγματα τώρα τόσο με την SpaceX όσο και με την Tesla Inc., δεν σημαίνει ότι ήταν ρόδινα από το ξεκίνημα. Η διαστημική του εταιρία για πολλά χρόνια τον έβαζε μέσα, ενώ το πρώτο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας του, το Tesla Roadster πούλησε μόνο 2.500 κομμάτια σε 31 χώρες. Ήταν τόσο δύσκολα τα πράγματα που ο Musk παραδέχθηκε ότι έφτασε μια ανάσα από το κλείσιμο και των δύο εταιριών. Τελικά ένα συμβόλαιο από τη NASA για την SpaceX και μια επένδυση 40 εκ. στην Tesla, όχι μόνο έσωσαν την κατάσταση αλλά απογείωσαν τις εταιρίες, αλλά και τον ίδιο.

 

Διαβάστε ακόμα: Η πρώτη (και τελευταία) λάθος κίνηση του Michael Jordan

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top