festival5

O 15χρονος Καβαλιώτης Δημήτρης Χατζής και το ρομπότ του «InMoov» (με την κωδική ονομασία «Troopy»).

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συναγωνίζεται την Ελλάδα και επενδύει £60 εκατ. σε επόμενης γενιάς μηχανές, ώστε να μειωθεί το κόστος του space travel για ιδιώτες. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να αντιγράψουν το περίτεχνο ελληνικό πρόγραμμα εφαρμοσμένης καινοτομίας «Αριστεία και Μέλλον». Το πρόγραμμα ανακαλύπτει ταλέντα ανά την επικράτεια, εμπορεύεται παγκόσμια τις εργασίες ή πατέντες τους, συνάπτει συνεργασίες για την οικονομία και την εκπαίδευση, αποκτά έσοδα που επανεπενδύονται στην καινοτομία και, τέλος, χρηματοδοτεί τα νέα ταλέντα ως ειδικούς εκπαιδευτές των επόμενων ταλαντούχων νέων.

Οι ελληνικές πατέντες (ψηφιακής οικονομίας, ρομποτικής, αεροναυπηγικής, διαδικτυωμένης υγείας, θεματικού τουρισμού, προϊόντων ονομασίας προέλευσης και ειδικών καλλιεργειών, τεχνολογικών λύσεων μετασχηματισμού) οδήγησαν τη χώρα στην κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στις ανερχόμενες αγορές, στη σύναψη παγκόσμιων συμφωνιών που ανατροφοδοτούν τις επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους και στην προσέλκυση περισσότερων ξένων φοιτητών στα ανοιχτά πανεπιστήμια της χώρας με γνωστικά και οικονομικά οφέλη. Ο Ελληνας Υπ. Καινοτομίας ανακοίνωσε, ότι το «Αριστεία και Μέλλον» έχει άμεσα έσοδα €48 δις (από φόρους €23 δις), έχει συνάψει 110 διακρατικές συμφωνίες χρήσης ευρεσιτεχνιών και έχει ήδη υλοποιήσει 321 ΣΔΙΤ έργα σε αποκεντρωμένες ζώνες της χώρας.

Το πρόγραμμα είχε πρόσφατα αυξημένη δημοσιότητα εξαιτίας ενός 15χρονου μαθητή, του Καβαλιώτη Δημήτρη Χατζή και του ρομπότ του «InMoov» (με την κωδική ονομασία «Troopy»). Ο Δημήτρης μπήκε στο πρόγραμμα στην ηλικία των 11 ετών μετά τα -γνωστά σε όλους τους γονείς- τεστ ενδιαφερόντων, προσωπικότητας και ειδικών δεξιοτήτων που διεξάγει κάθε εξάμηνο το Εθνικό Συμβούλιο Καινομομίας σε όλα τα σχολεία.

Τα τεστ δείχνουν προς τα πού θα είναι χρήσιμος ο κάθε μαθητής στην κοινωνία, με τι θα ήθελε να ασχοληθεί και τι πραγματικά του αρέσει, ώστε να υλοποιείται ο 15ετής εθνικός προγραμματισμός διαχωρισμού σε τεχνικές, ανθρωπιστικές, δημιουργικές, παραγωγικές, και τεχνολογικές κατευθύνσεις. Η Ελλάδα πρωτοπορεί από δεκαετίας στην Ευρώπη, έχοντας αποκηρύξει την «παραγωγή-καρμπόν» γιατρός-δικηγόρος-μηχανικός. Ο 15χρονος Δημήτρης είναι πλέον ένας από τους λίγους κατασκευαστές ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα, με ανθρώπινες διαστάσεις, εκτυπωμένο σε αυτοσχέδιο 3D εκτυπωτή.

Φανταστείτε τον Πρόεδρο των ελληνικών δια-πανεστημιακών incubation hubs, δεξί χέρι του Υπ. Παιδείας και διακεκριμένο παγκόσμια ερευνητή, να συνεργάζεται με τον εκπρόσωπο των πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας.

Η κατασκευή σχεδιάστηκε από τον νεαρό και τον μέντορα, τον οποίο του παρείχε δωρεάν η πολιτεία μέσα σε 6 μήνες. Μόλις εγκρίθηκε το feasibility study από το Συμβούλιο Υλοποίησης εμπορεύσιμων innovation projects, αποδεσμεύτηκε άμεσα η δαπάνη και με τα χρήματα του προγράμματος ο Δημήτρης μπόρεσε να αγοράσει το πλαστικό ABS, να στήσει τον 3D εκτυπωτή, να τεστάρει και να εργαστεί στα 475 συναρμολογημένα κόμματια μέσα σε ένα χρόνο (1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού, πειραματισμού).

Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως του μαθητή Α’ Λυκείου, δικαιολογημένη άδεια από τα σχολικά μαθήματα, και εφόσον το επιθυμεί πληρωμένη διαμονή, διατροφή, προσωπικά έξοδα, και ψυχαγωγία στα 7 ειδικά campus της χώρας. Εκεί μάλλον ο Δημήτρης γνωρίστηκε και αντάλλαξε εμπειρίες με άλλους άριστους, κάθε ηλικίας, που ήδη εργάζονται σε 109 διαφορετικούς τομείς.

Ο Δημήτρης, με τέτοιες εμπειρίες και ερεθίσματα, καθώς και υποχρεωτικά εντατικά μαθήματα διαπολιτισμικής κουλτούρας και ξένων γλωσσών, είναι έτοιμος να υλοποιήσει την άλλη συμβατική του υποχρέωση, να κάνει roadshow του ρομπότ του στα μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα Κίνας, ΗΠΑ, Σουηδίας, Γερμανίας, προωθώντας την Ελλάδα και τον «Troopy».

 

Διαβάστε ακόμα: Γιάννης Πετούλης, ο Managing Director της Volvo Car Hellas και η φιλοσοφία του.

 

Το πρόγραμμα και ο εθνικός προϋπολογισμός καλύπτουν την πάγια αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων του κάθε παιδιού που ολοκληρώνει επιτυχώς το έργο του και καλύπτει το κόστος σπουδών του σε διεθνή κέντρα καινοτομίας (η Ελλάδα έχει συμβληθεί με τέτοια κέντρα σε Ν. Υόρκη, Μόναχο, Στοκχόλμη, Σαγκάκη και Μαδρίτη). Ο 15χρονος θα επιλέξει πού θέλει να σπουδάσει, αφήνοντας πίσω Θρησκευτικά, Γεωγραφία, και Νεοελληνική Γλώσσα (αφού υπάρχει το Google) και θα επιστρέψει μετά σε έτοιμη θέση μέντορα για 10 χρόνια. Θα είναι δε ανιχνευτής ταλέντων στον τομέα της ρομποτικής και της νανοτεχνολογίας, αφού το εθνικό πρόγραμμα έχει 20ετές πλάνο.

Ο Πρόεδρος των ελληνικών δια-πανεστημιακών incubation hubs, δεξί χέρι του Υπουργού Παιδείας και διακεκριμένος παγκόσμια ερευνητής, καθώς και ο εκπρόσωπος των πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας που συμμετέχουν στο Ελληνικό Εθνικό Συμβούλιο «Αριστεία και Μέλλον» δήλωσαν στην κάμερα του FutureTV «…ο Δημήτρης σήμερα με την κατασκευή του ανοίγει νέους επωφελείς δρόμους για το κοινωνικό σύνολο, και εκτός από περήφανο πρότυπο για όλους μας, γίνεται οδηγός πρακτικών λύσεων για το 3D design του 22ου αι., τις δύσκολες εφαρμογές που βγάζει ο τρισδιάστατος εκτυπωτής για προϊόντα σε πολλές κατηγορίες αγοράς, για το πώς οι ρομποτικοί βραχίονες μπορεί να εισαχθούν στη χειρουργική.

InMoov_4

«…ο Δημήτρης με την κατασκευή του ανοίγει νέους επωφελείς δρόμους για το κοινωνικό σύνολο, και εκτός από περήφανο πρότυπο για όλους μας, γίνεται οδηγός πρακτικών λύσεων για το 3D design του 22ου αι. Να τι θα περίμενε κάποιος ν’ ακούσει από τους υπεύθυνους της Πολιτείας.

Η εξιστόρηση είναι προϊόν ψυχοτραυματικής φαντασίας του συντάκτη, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο «προσμονής του ανύπαρκτου μέλλοντος».

Ο Δημήτρης είναι η τρανή απόδειξη πως εμείς στην Ελλάδα δημιουργούμε τεχνολογία για καλό σκοπό και ότι το πρόγραμμα “Αριστεία και Μέλλον” πρέπει να συνεχιστεί πιο εντατικά, με περισσότερους πόρους, και με αξιολόγηση περισσότερων δασκάλων και ικανοτήτων τους». Η παρότρυνση αυτή (και το νέο ότι η Tesla επανεξετάζει την Ελλάδα για τόπο παραγωγής) οδήγησε πρώην Ελληνα υπουργό να δηλώσει συγκινημένος ότι θα εισφέρει στο εθνικό fund καινοτομίας το 75% όλων των αμοιβών του.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι oι γονείς του Δημήτρη -οι οποίοι τον βοήθησαν με συναισθηματική νοημοσύνη και ικανότητες- θα συμμετάσχουν με συμβολική αμοιβή σε 10 δίωρες ανοιχτές ιντερνετικές ενημερώσεις κοινοτήτων γονέων, καθώς και θα αποσπαστούν επί πληρωμή από τις παρούσες εργασιακές θέσεις τους, για να συμμετάσχουν ως ομιλητές παρότρυνσης στο ετήσιο πρόγραμμα ενημέρωσης «Εθνική ανάπτυξη σε κάθε αντικείμενο, κάθε πολίτη, κάθε πόλη».

Βέβαια, η διεθνής επιτυχία του νεαρού δεν προκάλεσε μόνο θετικές αντιδράσεις. ‘Οταν πρόσφατα ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Καινοτομίας, και ο Int’l Business Development Director της κυβέρνησης κάλεσαν και βράβευσαν τον Δημήτρη στην ετήσια καθιερωμένη τελετή «Greek Leaders of the Year», ομάδες πολιτών διαδήλωναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου κατά της τεχνολογίας που κλέβει δουλειές και κατά της προτεραιότητας που δίνεται στο πρόγραμμα Αριστείας σε βάρος των υπεσχημένων προσλήψεων στο Δημόσιο (δήμους, μαρίνες, αεροδρόμια, τουριστικά αξιοθέατα και μουσεία).

Δεν ήταν μόνον αυτοί, όμως, που κατήγγειλαν τη λειτουργία του «Αριστεία και Μέλλον». Σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν (*) -ως αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα του λαού- σχεδόν όλες οι ενώσεις συνταξιούχων, φαρμακοποιών, εργαζομένων νοσοκομείων, καθαριστριών Δημοσίου, ΟΤΑ και περιφερειών, εκτάκτων υπαλλήλων, ναυτεργάτες κατά της κρουαζιέρας, χήρες με διπλές συντάξεις, άγαμες θυγατέρες, ένωση κατά ΕΝΦΙΑ, ομάδες «Δεν πληρώνω», οι φίλοι Ν. Ρωμανού, πολιτικοί κρατούμενοι και τα συντονιστικά αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες καθηγητών Γυμνασίων μαζεύουν υπογραφές κατά του Τεχνοφασισμού, γιατί το πρόγραμμα Αριστείας οδηγεί μακριά από τις ανθρώπινες αξίες και τα 15μελή συμβούλια μαθητών εξετάζουν καταλήψεις, γιατί η αριστεία και τα προγράμματά της μειώνουν τη συμμετοχή στα online communities Assassin’s Creed και Call of Duty.

Τέλος, δυναμικό «παρών» θα δώσουν την επόμενη εβδομάδα οι οδηγοί ταξί και οι ενώσεις Πολιτών «Μη δώσετε δουλειές στα ρομπότ» με πορείες, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Μεταφορών υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει φορολόγηση 45% επί των πλαστικών ABS και των 3D εκτυπωτών.

upl562e07b4bff68

Ο Δημήτρης είναι η τρανή απόδειξη πως εμείς στην Ελλάδα δημιουργούμε τεχνολογία για καλό σκοπό και ότι το πρόγραμμα “Αριστεία και Μέλλον” πρέπει να συνεχιστεί πιο εντατικά.

(*) Η ανωτέρω εξιστόρηση είναι προϊόν ψυχοτραυματικής φαντασίας του συντάκτη, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο «προσμονής του ανύπαρκτου μέλλοντος» και ως εκ τούτου κάθε αναφορά σε θεσμούς, πρόσωπα και κόμματα είναι τυχαία έκφραση ενός διαταραγμένου ανθρώπου. Άλλωστε, αυτά δεν συμβαίνουν πραγματικά πουθενά στον κόσμο, πώς θα γίνουν στη φανταστική Ελλάδα;

Πηγές: ΣKAΪ, Iefimerida 

Διαβάστε ακόμα – Τάσος Παγκάκης: Γράψτε #TellEveryone και μπείτε στο 2030. 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top