Το Νοημα της Επιτυχιας

Γιώργος Σκούρας, Ιδρυτής του «Κτήματος Σκούρα»

Ξεχωριστοί Έλληνες επιχειρηματίες ακτινογραφούν το προσωπικό τους «access to success» και το νόημα που δίνει στη ζωή τους.

 
domaine_skouras_0124

«Επιτυχία για μένα σημαίνει να μην χορταίνω να δουλεύω στην ίδια δουλειά για 35 χρόνια, να μοιράζομαι την μπάλα με όλους –οικογένεια, συνεργάτες, ανταγωνιστές– και να χαίρομαι».

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Χημικός.

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Εκείνο βρέθηκε μπροστά μου σε ένα χωριουδάκι της Γαλλίας. Και με άρπαξε, με τύλιξε και με εκσφενδόνισε.

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Να δείξουμε στον εαυτό μας και στον κόσμο τις υπέροχες, άγνωστες ελληνικές ποικιλίες. Να φτιάχνουμε ελληνικές κρασάρες.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Το «όραμα». Είναι ο ολοκληρωτισμός. Σε δένει και σε οδηγεί στον στόχο. Α, και η επιβίωση βέβαια.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να μην χορταίνω να δουλεύω στην ίδια δουλειά για 35 χρόνια, να μοιράζομαι την μπάλα με όλους –οικογένεια, συνεργάτες, ανταγωνιστές– και να χαίρομαι.

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Είναι ένα μέρος της.

– Ποιο θα έπρεπε να είναι το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας; – Μικρές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα με ποιοτικά προϊόντα. Τουρισμός επιπέδου. Αέρας, θάλασσα, βουνό.

Ποια ήταν η μεγαλύτερή σας επαγγελματική αποτυχία; Και τι σας έχει διδάξει;
Αρκετές. Αλλά μία παραλίγο οικονομική καταστροφή, ένα κανόνι στην πιάτσα όταν μόλις είχα πατήσει στα πόδια μου, με έμαθε να μετράω καλύτερα και να έχω δύο σενάρια στην τσέπη μου: αυτό της επιτυχίας και αυτό της αποτυχίας.

Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Δεν έχω μετανιώσει για πολλά. Πάντα η εξέλιξη μιας αποτυχίας είναι ενδιαφέρουσα.

Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Κάτι κάνουν κι αυτά, αλλά μπα, δεν τα έχω ανάγκη. Περνούσαμε πάντα καλά και με λιγότερα. Δεν κοστίζει ο τρόπος ζωής.

megas-oinos1

« Ποιο είναι το mission statement της επιχείρησής σας;» «Να δείξουμε στον εαυτό μας και στον κόσμο τις υπέροχες, άγνωστες ελληνικές ποικιλίες. Να φτιάχνουμε ελληνικές κρασάρες».

Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Ίσως όχι πολλά. Προσπαθώ όμως να ασχολούμαι με όλες μου τις δυνάμεις με το ελληνικό κρασί και να βοηθώ όλους τους νέους του χώρου.

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω στις 07:00. Κάνω λίγη γυμναστική και τσεκάρω τα νέα του κόσμου.

Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα;
Ναι και ναι. Και αδίστακτα. Ντρέπομαι που το λέω.

Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Προσπαθώ να κρατιέμαι και λίγο εκτός. Αλλά πάντα ρίχνω τη ματιά μου.


Διαβάστε ακόμα: Ποτήρια κρασιού – αυτά είναι τα μυστικά τους!


Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Επειδή η χώρα μας κατορθώνει να φουσκώνει τα πάντα. Έτσι οι αλήτες επιχειρηματίες, που υπάρχουν πολλοί, φαίνονται πιο πολλοί από τους σωστούς, που είναι οι περισσότεροι. Να ο δαίμων.

domaine_skouras_0104-low

«Προσπαθώ να ασχολούμαι με όλες μου τις δυνάμεις με το ελληνικό κρασί και να βοηθώ όλους τους νέους του χώρου».

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Μικρές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα με ποιοτικά προϊόντα. Τουρισμός επιπέδου. Αέρας, θάλασσα, βουνό.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Όλα. Ειδικά εκτιμώ αυτούς που βάζουν τον πήχη ψηλά και με αναγκάζουν να περνάω κάθε φορά από πάνω.

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Στο δις εξαμαρτείν.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Το χαμόγελο. Η δεκτικότητα.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Το ένστικτο, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά του.

Και ποια σε μια γυναίκα;
Την οργανωτικότητα.

Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Εξηγώντας, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται τη δημιουργία. Ανταμείβοντας (όχι απαραίτητα με λεφτά). Share the dream.


Διαβάστε ακόμα: Παϊδάκια με χαρουπόμελο, κρασί και δυόσμο, από το βιβλίο «Με Κρασί και Ελληνικά» της Νίκης Μηταρέα.


Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Το one man show.

Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Δεν έχω γοητευτεί από κάτι άλλο. Ίσως κάτι διαφορετικό, αλλά πάντα στον τομέα του κρασιού.

«Από τους ανταγωνιστές μου εκτιμώ ειδικά αυτούς που βάζουν τον πήχη ψηλά και με αναγκάζουν να περνάω κάθε φορά από πάνω».

Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Πρώτα το ένστικτο. Ύστερα η λογική.

Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό;
«Ουκ εν τω πολλώ το ευ».

Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Ο Marcel Guigal, οινοποιός του Côtes-du-Rhône.

domaine_skouras_0038_low

«Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;» «Εξηγώντας, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται τη δημιουργία. Ανταμείβοντας (όχι απαραίτητα με λεφτά). Share the dream».

Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Με έκθεση τέχνης που μόλις τέλειωσε.

Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Δεν διάβασα ποτέ τέτοια βιβλία. Δυστυχώς.

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Με τον Καζαντζάκη. Με ενέπνευσε πολύ στη νεότητά μου.

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται; – Ως κάτι ωραίο που πίνεται και γίνεται ωραιότερο απ’ τον χρόνο.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Με το μουσικό.

Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό.
«Chez l’ ami Jean», βάσκικο εστιατόριο στο Παρίσι (27, rue Malar, 75007 Paris).

Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Μου δίδαξε να σηκώνομαι όρθιος όταν χαιρετώ άλλους ανθρώπους. Κι επίσης την τιμιότητα, την αξιοπρέπεια και τη σημασία της οικογένειας.

Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Ναι.

Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Ως κάτι ωραίο που πίνεται και γίνεται ωραιότερο απ’ το χρόνο. Βλέπετε, εμείς οι οινοποιοί φτιάχνουμε κρασιά που πίνονται πολλά χρόνια μετά.

 

Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Λαζαράκης – «Προσπαθώντας να κάνω τον γιο μου ευτυχισμένο».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στη νέα σειρά after office drinks του Andro, συναντάμε τον αρχιτέκτονα Κώστα Πουλόπουλο. Με συντροφιά ένα -και περισσότερα- ποτήρια από το εκλεκτό ροζέ L’Ésprit du Lac , συζητάμε για το μεγάλο επαγγελματικό βήμα που έκανε στη Δανία, τις ευθύνες στη δουλειά και την οικογένεια, τον νόστο της πατρίδας, τον ρόλο του ως leader, αλλά και τις φιλικές του σχέσεις εντός και εκτός γραφείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι αστικές συγκοινωνίες Βόλου πρωτοπορούν. Θα μπορούσαν να κάνουν ένα απλό διαφημιστικό για να προβάλλουν τα νέα λεωφορεία της πόλης. Αντ' αυτού δημιούργησαν ένα βίντεο που έχει όλα τα φόντα να γίνει viral: Cool οδηγοί, διαφορετικοί πελάτες, διάθεση αυτοτρολαρίσματος σε κάθε πλάνο. Ειλικρινά μπράβο, δεν το περιμέναμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από την πρώτη στιγμή έγινε talk of the town, καθώς είναι ένα μουσείο όπου ο ίδιος ο επισκέπτης γίνεται... έκθεμα. Με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας, το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων προσκαλεί τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του σε ένα πάρτι εντελώς ξεχωριστό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro