togetherea

    Ο ιδρυτής και CEO του App είναι μηχανικός, απόφοιτος του πανεπιστημίου του York.

    Σωκράτης Παπαφλωράτος: Τogethera we can

    Mπορεί σύντομα να πούμε αντίο στο Ιnstragram και να τρελαθούμε με το «Togethera» χάρη σε έναν Έλληνα που ζει και δημιουργεί στο Λονδίνο; Ο Σωκράτης Παπαφλωράτος σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στην Αγγλία, πέρασε από την εκεί Vodafone για τρεισήμισι χρόνια και, στη συνέχεια, έφτιαξε μια μικρή start-up που έμελλε να γίνει μεγάλη, καθώς την «Trusted Places», ένα συνδυασμό οδηγού πόλης και χρυσού οδηγού, την αγόρασε ο Χρυσός Οδηγός της Μ. Βρετανίας.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι, μετά από αυτό, γύρισε στην Ελλάδα, όπου, όπως λέει ο ίδιος, έκανε χίλια δυο πράγματα, αλλά δεν μπόρεσε να μείνει. Από το 2013 έφτιαξε την Togethera, στο Λονδίνο πάντα. Το εγχείρημα μεγαλώνει -μετράει ήδη 100.000 χρήστες- και με το σκεπτικό ότι δεν χάνεις κανένα επεισόδιο από τη ζωή των δικών σου, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς μοιράζεσαι μαζί τους σε προστατευμένο περιβάλλον φωτογραφίες και βίντεο, προχωράει με βήματα σταθερά και γεμάτα, με καρέ από στιγμές που δίνουν χαμόγελο στις μέρες των χρηστών του.

    –  Τι είναι η «Togethera»;

    Είναι μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει στον χρήστη να μοιράζεται προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο με την οικογένειά του και τους φίλους του γρήγορα, φθηνά και, κυρίως, με ασφαλή και απόλυτα προστατευμένο τρόπο. Είναι απλή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις γενιές, από τον παππού ως το εγγονάκι.

    –  Πώς δουλεύει και τι τη διαφοροποιεί από άλλες παρόμοιες εφαρμογές, όπως το Dropbox;

    Το Dropbox είναι προϊόν αποθήκευσης. Για να δεις τη φωτογραφία ή το βίντεο που θέλεις, πρέπει να μπεις στο φάκελό σου, να τον ανοίξεις και να ψάξεις τη φωτογραφία που σε ενδιαφέρει. Το Togethera μοιάζει περισσότερο με το Instagram, αλλά προορίζεται κυρίως για την οικογένειά σου και την ομάδα των φίλων που έχεις επιλέξει. Επίσης, δεν έχει διαφημίσεις, δεν έχει δηλαδή όλον αυτό το «θόρυβο» που ακολουθεί τις άλλες εφαρμογές.
    Η βασικότερη, όμως διαφορά είναι ότι σε εμάς ο χρήστης διατηρεί 100% τα δικαιώματά του πάνω στις φωτογραφίες που διακινεί. Το Facebook, ας πούμε, έχει τα πνευματικά δικαιώματα πάνω στις φωτογραφίες που διακινούν οι χρήστες του. Εμείς παρέχουμε μόνον την υπηρεσία διακίνησης, αλλά τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στον χρήστη.

    –  Πόσο ασφαλής είναι;

    Οι φωτογραφίες των χρηστών είναι προστατευμένες όσο οτιδήποτε διακινείται στο Διαδίκτυο. Χρησιμοποιούμε κρυπτογράφηση με όλα τα βιομηχανικά στάνταρ που εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα και οι φωτογραφίες αποθηκεύονται στο Amazon s3. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύστημα που να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια online.

    –  Υπάρχουν κάποιοι κανόνες ως προς το είδος ή το περιεχόμενο των φωτογραφιών;

    Δεν επιτρέπεται πορνογραφικό υλικό ή οτιδήποτε μπορεί να θίξει ή να προσβάλει κάποιον. Από την άλλη, εμείς δεν εποπτεύουμε τι διακινείται, γιατί το περιεχόμενο στο site μας διασφαλίζουμε να είναι 100% προσωπικό και ιδιωτικό. Αν όμως για κάποιο λόγο πέσει κάτι στην αντίληψή μας, επιλαμβανόμαστε άμεσα.

    –  Υπάρχει όριο στο μέγεθος των αρχείων;

    Στις φωτογραφίες δεν έχουμε όριο. Υπάρχει στα βίντεο. Έχουμε, όμως, δύο επίπεδα χρηστών. Το βασικό που είναι δωρεάν και επιτρέπει βίντεο με διάρκεια έως 15 δευτερόλεπτα και το δεύτερο με ετήσια συνδρομή 2,99 λίρες το μήνα και επιτρέπει στον χρήστη να ανεβάσει βίντεο διάρκειας μέχρι 5 λεπτά. Επίσης, στη συνδρομητική βερσιόν παρέχουμε πλήρες back up στο Dropbox, ούτως ώστε να μη χαθεί το αρχείο του χρήστη, οτιδήποτε και αν συμβεί.

    Kαταφέραμε το προϊόν μας να «μιλάει» από μόνο του. Έχει ήδη μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και έχουμε πολύ καλή σχέση με την Apple. Από πέρυσι μας έχει κατατάξει ανάμεσα στις 100 καλύτερες εφαρμογές παγκοσμίως.

    –  Πότε ξεκινήσατε ως εταιρεία;

    Ξεκινήσαμε το 2013 για το Togethera στο Λονδίνο μαζί με τον συνεργάτη μου, τον Matt Dempsey. Ο Matt είναι ένας ταλαντούχος σχεδιαστής και προγραμματιστής και δουλεύει στο χώρο από τα 13 του ως ελεύθερος επαγγελματίας. Η ομάδα μας εδώ στην Αγγλία αποτελείται από 6 άτομα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ένας ακόμα Έλληνας, ο Χάρης Δημητρίου, από τη Θεσσαλονίκη.

    –  Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε όταν ξεκινήσατε;

    Είναι δύσκολο να προωθήσεις ένα απλό, αλλά πλούσιο, στην εφαρμογή προϊόν σε ένα κοινό που έχει άπειρες δυνατότητες επιλογής και, παράλληλα, βομβαρδίζεται από έντονο «θόρυβο» και πληροφορίες. Οι δυσκολίες, όμως, που συναντήσαμε ήταν υγιείς. Τελικά, καταφέραμε το προϊόν μας να «μιλάει» από μόνο του. Έχει ήδη μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και έχουμε πολύ καλή σχέση με την Apple. Από πέρυσι μας έχει κατατάξει ανάμεσα στις 100 καλύτερες εφαρμογές παγκοσμίως. Κατάταξη πολύ καλή, αν κάποιος σκεφτεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εφαρμογές.

    –  Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις μια start-up στην Αγγλία απ’ ό,τι στην Ελλάδα;

    Στην Ελλάδα, δεν έχω κάνει κάτι παρόμοιο, οπότε δεν μπορώ να πω. Εδώ, το Κράτος γενικά σε βοηθάει πολύ. Δεν σου βάζει τρικλοποδιές. Εμάς μας βοήθησαν από την αρχή. Πήραμε επιστροφή φόρου, γιατί κάνουμε δουλειά υψηλής τεχνολογίας και έρευνας και οι επενδυτές μας είχαν απαλλαγή φόρου, γιατί επένδυσαν σε νεοφυή εταιρεία. Σίγουρα έχεις να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες του ανταγωνισμού και της καθιέρωσης ενός νέου προϊόντος, αλλά αυτό ισχύει παντού.

    togethera

    To Togethera απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες και ο χρήστης διατηρεί 100% τα δικαιώματά του πάνω στις φωτογραφίες που διακινεί.

    –  Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Togethera;

    Το δικό μου πρόβλημα κάποια στιγμή ήταν ότι η οικογένεια μου ήταν μοιρασμένη μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, τα ξαδέρφια μου ήταν σε άλλες πόλεις. Δεν είχαμε τρόπους να συνδεθούμε όλοι μαζί και όπως θα θέλαμε. Το e-mail είναι χαώδες και δύσκολο αν δεν έχεις την εξοικείωση, το FB έχει τις διαφημίσεις και το «θόρυβο» του Διαδικτύου και, το κυριότερο, δεν θέλαμε να μοιραζόμαστε από εκεί τις προσωπικές μας φωτογραφίες. Το δε Dropbox πρέπει να το ανοίγεις, να συνδέεσαι, μετά γίνεται δύσχρηστο και, στο τέλος, το βαριέσαι. Άλλες εφαρμογές, όπως το Viber και το Whats app, είναι επικεντρωμένες στην επικοινωνία, τα μηνύματα και κυρίως στο «τι γίνεται τώρα»!
    Εμείς θέλαμε να φτιάξουμε έναν ασφαλή χώρο, ένα «σπίτι», για τις προσωπικές αναμνήσεις, την ιστορία του καθενός από εμάς. Αυτό ήταν το πάθος μας και με τον Matt ήταν ένα κοινό στοιχείο που μας οδήγησε να δημιουργήσουμε την εταιρεία μας.

    –  Σήμερα πού βρίσκεστε;

    Μέχρι σήμερα έχουν κατεβάσει την εφαρμογή μας 100.000 άτομα. Στόχος μας είναι στα επόμενα δύο χρόνια να φτάσουμε τους 2.000.000 χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Επενδυτές και επιχειρηματίες τεχνολογίας από την Αγγλία και το εξωτερικό έχουν επενδύσει στην εφαρμογή μας ήδη γύρω στις 730.000 λίρες.

    –  Επόμενοι στόχοι;

    Εγκαινιάζουμε ένα νέο προϊόν που λέγεται «Upshot» και θα δουλεύει παράλληλα με το Togehera. Απευθύνεται σε νεότερο κοινό και δίνει την δυνατότητα να μοιράζεσαι φωτογραφίες και βίντεο live. Απλώς συνδέεσαι με τους φίλους που επιλέγεις και, την ώρα που τραβάς μια φωτογραφία, αυτόματα τη βλέπουν και οι φίλοι σου. Είναι εφαρμογή IOS και Android και μέχρι τώρα σύμφωνα με το feed back που έχουμε από την Apple και την Google, πάει πάρα πολύ καλά.

    –  Σου λείπει η Ελλάδα;

    Πολύ, αλλά κατορθώνω να πηγαίνω δύο με τρεις φορές το χρόνο για λίγο. Το καλοκαίρι, όμως, κάθομαι λίγο παραπάνω..

    –  Ποια είναι η γνώμη σου για τις start-ups εταιρείες;

    Είναι μια ελκυστική επαγγελματική επιλογή, αλλά συγχρόνως είναι δύσκολη και απορροφά πολύ χρόνο από τη ζωή σου. Πρέπει να έχεις πάθος μ’ αυτό που κάνεις, αλλιώς είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις.

    –  Πόσες ώρες δουλεύεις και τι κάνεις όταν έχεις ελεύθερο χρόνο;

    Δουλεύω περίπου 60 ώρες την εβδομάδα, καμιά φορά παραπάνω, μπορεί και Σαββατοκύριακα. Ακόμα και όταν δεν δουλεύεις, αναγκαστικά σκέφτεσαι διαρκώς. Καταναλώνεις πολύ φαιά ουσία. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω με τους φίλους και την κοπέλα μου ή παίζω μπάσκετ. Απλά πράγματα!

    –  Εσύ είσαι χρήστης του Togethera;

    Κάθε μέρα, πολλές φορές. Είμαι συνδεδεμένος και με την οικογένειά μου και με φίλους και είναι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας μας. Η μητέρα μου ήταν ένας άνθρωπος που δεν είχε στείλει mail στη ζωή της. Σήμερα είναι με ένα ipad κολλημένο στο χέρι. Με το Togethera νιώθεις ότι χάνεις πολύ λίγα επεισόδια από τη ζωή των αγαπημένων σου προσώπων.

    //Για περισσότερες πληροφορίες, κλικ εδώ 

    Στην επόμενη σελίδα: Άλεξ Χριστοδούλου – Φτερά και Weengs.

    1 2 3 4

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top