Η Merck είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες επιστημών και τεχνολογίας στην υγεία, τις βιοεπιστήμες και τα υλικά υψηλής απόδοσης. Έχοντας ιδρυθεί το 1668, είναι η παλαιότερη φαρμακευτική και χημική εταιρεία στον κόσμο. Η Merck δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1971 και εστιάζει στους τομείς της Υγείας και των Βιοεπιστημών.

– Ποιο είναι το πρώτο που κάνετε σε μια κρίση;
Το πρώτο βήμα είναι η άμεση ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους και προς όλους τους εμπλεκόμενους. Η ολοκληρωμένη και ακριβής εικόνα της κατάστασης είναι βασικό ζητούμενο και οι όποιες ενέργειες πρέπει να διακρίνονται από δύο βασικά χαρακτηριστικά: αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις οι Σάξωνες συνηθίζουν να λένε «fail early»: καλύτερα δηλαδή να πάρεις μια απόφαση γρήγορα – όχι βιαστικά- και να την εφαρμόσεις όσο καλύτερα μπορείς.

– Καταφέρνετε να είστε φίλος με τους υπαλλήλους της επιχείρησής σας, και με ποιο τρόπο;
Κάνοντας τακτικές συναντήσεις με όλους τους συνάδελφους σε δομή μικρών group εκτός εταιρείας, για να ξεπεράσουμε το πιο απρόσωπο αμιγώς επαγγελματικό κομμάτι και να «χτίσουμε» πιο προσωπικές, πιο ανθρώπινες επαφές. Με διαφάνεια, ειλικρίνεια κι εμπιστοσύνη.

– Ταυτίζεστε με το αντικείμενό σας στο σημείο που νιώθετε δική σας την επιχείρηση ή κρατάτε τις αποστάσεις;
Ταυτίζομαι σε μεγάλο βαθμό. Και πιστεύω ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά: πρέπει να νιώσεις πως κάτι είναι «δικό σου» για να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

«Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τα λάθη μας. Είναι μέσα στη λογική της δουλειάς και άλλωστε μέσα από τα λάθη μαθαίνεις και βελτιώνεσαι».

– Εκτός από το όραμά σας, μοιράζεστε και οικονομικά στοιχεία με τους συνεργάτες σας;
Τα οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι παρά αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, καθώς και της εργασίας κάθε συναδέλφου ξεχωριστά, και συνδέονται άρρηκτα με την επίτευξη των στόχων που θέτουμε. Συνεπώς, όλοι οι συνάδελφοι έχουν -και πρέπει να έχουν- γνώση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

– Με ποιο τρόπο ενθαρρύνετε τους συνεργάτες σας να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις; Είστε διατεθειμένος να τους αφήσετε να κάνουν λάθος;
Λένε -και ορθά- ότι ο μόνος που δεν κάνει λάθη είναι εκείνος που δεν δουλεύει. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τα λάθη μας. Είναι μέσα στη λογική της δουλειάς και άλλωστε μέσα από τα λάθη μαθαίνεις και βελτιώνεσαι. Γι’ αυτό προσωπικά ενθαρρύνω την ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους τους συνεργάτες μου.

– Πως καταφέρνετε να απεμπλακείτε από το micromanagement καθημερινών λεπτομερειών; Από τα «δέντρα» που σας αποσπούν από το «δάσος»;
Ακριβώς με τον τρόπο που σας περιέγραψα, δηλαδή με την εμπιστοσύνη και την ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας. Συνεργάζομαι στενά και εμπιστεύομαι τόσο την ομάδα διοίκησης που έχουμε δημιουργήσει όσο και όλους τους συναδέλφους.


Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, «Δεν βλέπω αδιέξοδα, αλλά προκλήσεις που κρύβουν ευκαιρίες»


– Πόσο συχνά και με τί αφορμές λέτε «δεν ξέρω» και «συγγνώμη»;
Δεν έχω κανένα θέμα να αναγνωρίσω είτε την άγνοιά μου σε κάποιο ζήτημα είτε κάποιο λάθος μου και να πω αντίστοιχα «δεν ξέρω» ή «συγγνώμη». Ρωτάω και φροντίζω να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που δεν γνωρίζω και ζητώ συγνώμη όταν έχω κάνει κάποιο λάθος ή άθελά μου έχω συμπεριφερθεί με λάθος τρόπο.

– Καταφέρνετε να διατηρήσετε το χιούμορ σας και πώς;
Γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω στην καλή διάθεση και στη θετική επιρροή της στην πίεση της καθημερινότητας. Το χιούμορ αποσυμπιέζει και αμβλύνει καταστάσεις και γεφυρώνει κατά τη γνώμη μου τις όποιες αντιθέσεις.

– Νιώθετε πετυχημένος στην προσωπική σας ζωή;
Νιώθω ευγνώμων για τα τρία παιδιά μου και τη μέχρι σήμερα πορεία τους στη ζωή, για την οικογενειακή αρμονία που απολαμβάνω και για τους οικείους και τους φίλους που έχω γύρω μου.

«Ρωτάω και φροντίζω να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που δεν γνωρίζω και ζητώ συγνώμη όταν έχω κάνει κάποιο λάθος ή άθελά μου έχω συμπεριφερθεί με λάθος τρόπο».

– Ποιος μάνατζερ (μπορεί να είναι προπονητής, στρατηγός, πολιτικός, επιχειρηματίας…) αποτελεί πρότυπο για εσάς;
Ο Gregg Popovich των San Antonio Spurs στο NBA, ίσως ο πιο πετυχημένος προπονητής/manager στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού! Η έμφασή του στην εμπέδωση της κατάλληλης κουλτούρας εντός του οργανισμού, η προσήλωση σε απαράβατες αρχές, η ευθύτητα και η προτεραιότητα που δίνει στη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη επιτυχία αποτελούν χρυσό κανόνα για το management, πολύ πέρα από τα στενά όρια του αθλητισμού.

– Πείτε μας μια δουλειά που δεν θα έπρεπε να κάνετε στην επιχείρηση που διοικείτε και όμως την κάνετε.
Δεν υπάρχει καμιά δουλειά που δεν θα μπορούσα να κάνω στην εταιρεία από τη στιγμή που αποδέχτηκα να τη διοικήσω. Η συνολική εποπτεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του management.

– Πότε πρέπει ένας μάνατζερ να συγκρούεται με τους μετόχους της επιχείρησής του;
Η φιλοσοφία μου στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ με επιχειρήματα και λιγότερο στις συγκρούσεις, τις οποίες προσπαθώ σε μεγάλο βαθμό να αποφεύγω. Όταν όμως κρίνεται το μέλλον της επιχείρησης και το μέλλον τόσων ανθρώπων, όχι μόνο πρέπει αλλά οφείλεις να αντιπαρατεθείς!

«Στην πραγματικότητα μάνατζερ και επιχειρηματίας είναι δύο ρόλοι πολύ κοντά. Το να βασίζεται η επιτυχία μία επιχείρησης σε εσένα και τους συνεργάτες σου, σε κάνει πρακτικά να λειτουργείς σαν επιχειρηματίας».

– Ποια είναι η ηθική σας πυξίδα, οι απαράβατοι κανόνες που τηρείτε στο επιχειρείν;
Οι αξίες που πρεσβεύει η Merck συμπίπτουν απόλυτα με τον προσωπικό μου κώδικα αξιών: θάρρος, επίτευξη, σεβασμός, υπευθυνότητα, ακεραιότητα και διαφάνεια αποτελούν βασικούς πυλώνες αυτού του κώδικα.

– Βγαίνετε κοινωνικά με τους υφισταμένους σας;
Βεβαίως! Σε αρκετές περιπτώσεις οργανώνουμε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκτός εταιρείας με τη συμμετοχή όλων των συνάδελφων. Σε μερικές από αυτές μάλιστα συμμετέχουν και μέλη των οικογενειών μας.

– Πώς λειτουργείτε όταν πρέπει να απολύσετε κάποιον;
Σε ατομικό επίπεδο, απομονώνοντας τον συναισθηματικό παράγοντα. Σε εταιρικό, εάν χρειαστεί να διακοπεί κάποια συνεργασία, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον άνθρωπο που αποχωρεί.

«Θεωρώ ότι πρέπει πάντοτε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Με σωστό προγραμματισμό της δουλειάς, αυτό είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να επιτυγχάνεται».

– Έχετε εργαστεί στο εξωτερικό; Πόσο δύσκολο είναι για έναν Έλληνα να γίνει διεθνές στέλεχος;
Το 2014 ανέλαβα τη θέση του Επικεφαλής του Intercontinental Region έχοντας στην ευθύνη μου μια από τις μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές (Ρωσία, χώρες της ΚΑΚ, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Αφρική) με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να αποχωρίζεσαι την οικογένειά σου, τους φίλους και συνεργάτες σου, ακόμα και τη χώρα σου. Σε επίπεδο κατάρτισης και δυνατοτήτων, Ελληνίδες και Έλληνες στελέχη επιχειρήσεων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και μπορούν να «σταθούν» και να διακριθούν στο διεθνές επίπεδο. Προσωπικά, απέκτησα πολύτιμες εμπειρίες και παράλληλα αισθάνομαι πολύ τυχερός που ξαναγύρισα στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια.

– Τι είναι το τελευταίο που κάνετε φεύγοντας από το γραφείο;
Παροτρύνω τους συναδέλφους που είναι ακόμα στο γραφείο να φύγουν. Θεωρώ ότι πρέπει πάντοτε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Πιστεύω πως με σωστό προγραμματισμό της δουλειάς, αυτό είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να επιτυγχάνεται.

– Γιατί δεν γίνατε επιχειρηματίας;
Στην πραγματικότητα οι δύο ρόλοι είναι πολύ κοντά. Το να βασίζεται η επιτυχία μία επιχείρησης σε εσένα και τους συνεργάτες σου, σε κάνει πρακτικά να λειτουργείς σαν επιχειρηματίας.

 

Διαβάστε ακόμα: Επιδραστικοί Έλληνες μοιράζονται όσα τους κινητοποιούν στην πορεία της επιτυχίας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top