DSC_4973

“Στην Ικαρία, δεν υπάρχει κάποια τεράστια αγωνία να καλλιεργηθούν αχανείς εκτάσεις με έντονους ρυθμούς παραγωγής όπου οι παραγωγοί θα κατακτήσουν τις αγορές. Η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού δεν αγχώνεται και δεν ενδιαφέρεται να βγάλει περισσότερα χρήματα από αυτά που της αρκούν”. (Φωτό: Φιλιώ Σταματοπούλου)

Icaria Pure: H φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής της Ικαρίας μετουσιώνεται σε γεύση

H Έρση Ξενάκη προσεγγίζει τα μυστικά της περίφημης μακροζωίας των Ικαριωτών μέσα από τις γεύσεις του τόπου όπως το άλειμμα από άγρια κούμαρα και το μοναδικό αναματόμελο:

Πώς προέκυψε η ιδέα για το «Icaria Pure»;
Όταν αποφάσισα να συνδυάσω την αγάπη μου για το φαγητό και την αγάπη μου για την Ικαρία, τον τόπο καταγωγής μου από την πλευρά του πατέρα μου.

Κρύβεται κάτι άλλο πίσω από το γευστικό κομμάτι;
Πίσω από τις γεύσεις που προτείνουμε εμείς, υπάρχει η ιστορία της «Icaria Pure», η διαδικασία παράγωγης δηλαδή, η οποία καθρεφτίζει μ’ έναν τρόπο τη νοοτροπία του νησιού. Όλα γίνονται σε μικρή κλίμακα, σε περιορισμένες ποσότητες, τίποτα από τα φρούτα και λαχανικά που χρησιμοποιούμε δεν προέρχεται από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, γιατί αυτές δεν υπάρχουν στο νησί. Τα πάντα παρασκευάζονται με πολλή φροντίδα όπως ακριβώς θα γινόταν στην κουζίνα του σπιτιού μας, χωρίς κανένα συντηρητικό ή άλλο χημικό πρόσθετο.
Και αυτό όχι γιατί υπάρχει κάποια ψυχαναγκαστική απόφαση να αποφύγουμε οτιδήποτε είναι εκβιομηχανισμένο. Δεν είμαι καθόλου αντίθετη με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής που πληροί τις προϋποθέσεις για καλά προϊόντα. Βρίσκω, όμως, ενδιαφέρον να έχει ο καταναλωτής και τη δυνατότητα να τρώει μια μαρμελάδα, για παράδειγμα, που έχει παρασκευαστεί από άγρια φρούτα όπως τα κούμαρα, από ένα νησί που έχει πλούσια και σχετικά αμόλυντη χλωρίδα, ή από ντομάτες που έχει καλλιεργήσει ένας συνεργάτης μας στο μποστάνι του, έχουν κοπεί στην εποχή τους, διατηρούν δηλαδή όλη τη γεύση, αλλά και τις θρεπτικές τους άξιες περισσότερο και, στη συνέχεια, έχουν παρασκευαστεί με χειροποίητο τρόπο από τις κοπέλες στο γυναίκειο συνεταιρισμό Ραχών.
Είναι δηλαδή και ο τρόπος ζωής του νησιού που γίνεται η αφορμή να γνωρίσει κάποιος και το ίδιο το προϊόν, ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος μας.

12027519_875593015851508_8562553636673048436_n

“Βρίσκω ενδιαφέρον να έχει ο καταναλωτής και τη δυνατότητα να τρώει μια μαρμελάδα που έχει παρασκευαστεί από άγρια φρούτα όπως τα κούμαρα, από ένα νησί που έχει πλούσια και σχετικά αμόλυντη χλωρίδα”. (photo credit: icaria pure)

Ποια ήταν η μεγαλύτερη αγωνία σας, δημιουργώντας το «Icaria Pure»;
Μεγαλύτερη αγωνία και ταυτόχρονα στοίχημα ήταν πώς θα καταφέρω να πραγματοποιήσω ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου, το όραμά μου, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις. Πώς θα μπορούσα να φτιάξω κάτι από το μηδέν (και χωρίς καμία προϋπηρεσία στο χώρο των επιχειρήσεων), «να μιλήσω» στον κόσμο γι’ αυτό που αγαπώ πολύ και ο κόσμος να το δεχτεί και να το αγαπήσει εξίσου.
Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι πως η αποδοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνο για το οποίο είχα προετοιμαστεί αρχικά. Και αυτό χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος σοβαρός, συντονισμένος μηχανισμός μάρκετινγκ.

Η Ικαρία είναι γνωστή για τη μακροβιότητα των κατοίκων της. Το οφείλει και στα προϊόντα της;
Η Ικαρία είναι γνωστή για τη μακροβιότητά της, αλλά αυτό είναι μια καλή αφορμή για να καταλάβει ο υπόλοιπος κόσμος πως οι Ικαριώτες πιθανόν να ζουν περισσότερο λόγω του ιδιαίτερου τρόπου που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν τον χρόνο και την ζωή. Όχι γιατί ακολουθούν πιστά «τα 10 αλάνθαστα μυστικά για να φτάσεις τα 100».
Θέλω να πω πως δεν υπάρχει καμία συνειδητή αγωνία στους κατοίκους της να πεθάνουν στα βαθιά τους γεράματα. Και πιθανόν ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο προκύπτει η μακροζωία. Είναι ιδιαίτερη η νοοτροπία των Ικαριωτών. Πράγματι είναι πιο χαλαροί σε σχέση με τις αγωνίες και τα άγχη που βιώνει ο μέσος δυτικός άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμα – συνέντευξη: Πώς ο Μίλτος Καμπουρίδης δημιούργησε το κορυφαίο resort της… Καραϊβικής!

Η κοινωνία της Ικαρίας είναι πολύ ανοιχτή, ανεκτική, αταξική και με πολύ έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης, πράγμα που εμένα με συγκινεί βαθιά. Δεν είναι καχύποπτοι, έχουν χιούμορ, είναι καλόπροαίρετοι στον πυρήνα τους, με μεγάλη όρεξη και αγάπη για τη ζωή, εξ ου και τα πανηγύρια.
Τα πανηγύρια είναι μια τέτοιου είδους έκφραση σε συμπύκνωση. Καθόλου προσποιητή ή ανούσια. Είναι μια γιορτή όπου συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες, συνεισφέροντας, χορεύοντας, διασκεδάζοντας, τρώγοντας, πίνοντας και περνώντας ωραία όλοι μαζί.
Όλο αυτό λοιπόν αντανακλάται πιθανόν και στο τι τρώνε. Δεν υπάρχει κάποια τεράστια αγωνία να καλλιεργηθούν αχανείς εκτάσεις με έντονους ρυθμούς παραγωγής όπου οι παραγωγοί θα κατακτήσουν τις αγορές. Η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού δεν αγχώνεται και δεν ενδιαφέρεται να βγάλει περισσότερα χρήματα από αυτά που της αρκούν. Είναι ολιγαρκείς και ευτυχείς.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, τα εδάφη είναι λιγότερο μολυσμένα από φυτοφάρμακα ή επιβλαβείς ουσίες, ο αέρας χωρίς ρύπους, το νερό πιο καθαρό. Άρα τα φυτά, τα δέντρα και η βλάστηση του νησιού είναι πιο αγνή ή τελοσπάντων, όχι τόσο μολυσμένη όσο αλλού. Οπότε και τα προϊόντα που προέρχονται και παράγονται από αυτήν την πρώτη ύλη είναι πιο αγνά. Υπό αυτήν την έννοια, μπορεί να συμβάλουν με κάποιον τρόπο στη μακροβιότητα των κατοίκων.

Δεν υπάρχει καμία συνειδητή αγωνία στους κατοίκους της Ικαρίας να πεθάνουν στα βαθιά τους γεράματα. Και πιθανόν ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο ζουν περισσότερο.
DSC_4993

Οι τέσσερις deli-cieuses κυρίες των γεύσεων, των αρωμάτων και των επιχειρήσεων αντάμωσαν στο λόφο του Φιλοπάππου αποκλειστικά για το Andro. (Φωτό: Φιλιώ Σταματοπούλου)

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος προβληματισμός σας συστήνοντας την εταιρεία;
Αν έχει νόημα να κάνω το οτιδήποτε στην Ελλάδα όταν η χώρα βρίσκεται σε μια ασαφή και μάλλον δυσάρεστη κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομική σταθερότητα, από την οποία δεν διαφαίνεται να υπάρχει άμεσα κάποια ενθαρρυντική προοπτική.

Ποια είναι η πιο περίεργη παραγγελία που έχετε δεχτεί;
Να συμπεριλάβω μια κομπινεζόν και ένα dildo στη συσκευασία δώρου μαζί με το «Μέλι Ερείκης» και το «Τσάι του Βουνού». Όχι, αστειεύομαι, δεν έχω δεχτεί κάποια περίεργη παραγγελία, προς το παρόν τουλάχιστον.

Στηρίζει ο Έλληνας καταναλωτής τον Έλληνα παραγωγό;
Ο Έλληνας νομίζω είναι πολύ συναισθηματικός από τη φύση του και θα στήριζε οποιονδήποτε ήταν σε αδυναμία. Ναι, στηρίζει όσο μπορεί τον Έλληνα παράγωγο. Πιέζεται αρκετά όμως, λόγω της κρίσης, και γι’ αυτό η αγορά για προϊόντα που ανήκουν σε ειδική κατηγορία, όπως τα πολυτελείας/niche είναι μικρότερη στη χώρα μας αυτήν την εποχή. Το καλό είναι πως όταν το προϊόν είναι καλό βρίσκει ανταπόκριση και το δρόμο του και στο εξωτερικό, και αυτό είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό.

Οι εξαγωγές αυξάνονται δηλαδή; 
Εξαγωγές γίνονται και πάνε καλά. Νομίζω ότι στο μέλλον θα πάνε ακόμα καλυτέρα, η Ελλάδα έχει δυνατότητες να εξάγει, δεν τις έχει χρησιμοποιήσει ούτε κατά διάνοια ακόμα στο έπακρο.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που τώρα θέλει να ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο;
Θα πρότεινα να έχει κάνει έρευνα αγοράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ώστε να έχει μια αίσθηση με ποιους έχει να ανταγωνιστεί, να είναι ενημερωμένος δηλαδή με το τι συμβαίνει στο χώρο αυτήν τη στιγμή, στον ευρύτερο, όχι μόνο της χώρας μας. Να του είναι περισσότερο ξεκάθαρο τι ακριβώς καινούριο/διαφορετικό/ιδιαίτερο θέλει να προτείνει αυτός στον κόσμο. Ποιο είναι το σημείο στο οποίο υπερτερεί των άλλων, ώστε να μπορέσει να το αναδείξει σωστά.

Ποια προϊόντα από το «Icaria Pure» θα θεωρούσατε κορυφαία;
Θεωρώ πως το «Μέλι Ερείκης» ή «Αναματόμελο», όπως το λένε στο νησί, είναι από τα ωραιότερα μέλια που έχω δοκιμάσει. Δεν συγκρίνεται ας πούμε με το manuka honey της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο θεωρείται καταπληκτικό μέλι από τους γευσιγνώστες.

Διαβάστε ακόμα – Άρης Μαραγκόπουλος: Ικαρία, ένα μάθημα για το καλοκαίρι

Οι «Βολβοί τουρσί» της «Icaria Pure» επίσης ανήκουν στην κατηγορία gourmet. Τους μαζεύουν άγριους στο βουνό, με τον παλιό τρόπο, με τσάπες δηλαδή και τα χέρια. Βρίσκονται κάποια, αρκετά εκατοστά κάτω απ’ το χώμα και υπάρχει δυσκολία, γιατί η ρίζα τους βρίσκεται βαθιά σε σχέση με το μέγεθός τους. Μετά τους παρασκευάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και χρησιμοποιούμε ικαριώτικο κρασόξιδο, το οποίο είναι πιο έντονο από τα συνηθισμένα. Πραγματικά, είναι από τους πιο νόστιμους που έχω φάει.
Θεωρώ πολύ ξεχωριστό και το «Άλειμμα από άγρια κούμαρα και μέλι» που έχουμε – δεν έχω δει κάπου άλλου κάτι με κούμαρο. Σ’ αυτήν τη μαρμελάδα αντικαθιστούμε μέρος της ζάχαρης με μέλι. Προσωπικά τη βρίσκω εξαιρετικά αρωματική και φίνα στη γεύση.
Άλλο εξαιρετικό προϊόν μας είναι η Ρίγανη. Συνεργαζόμαστε για τα αρωματικά φυτά της «Icaria Pure» με τα παιδιά από τον κοινωνικό συνεταιρισμό «Μπόλι», τα οποία καλλιεργούν ρίγανη σε μια περιοχή όπου πριν ήταν η γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σ’ ένα project που μελετούσε την ιδιαιτερότητα των αρωματικών φυτών της Ικαρίας και ειδικά της ρίγανης. Υπάρχει διδακτορική εργασία που αναφέρει πως η ενδημική ρίγανη του νησιού υπερτερεί, επειδή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα στις κύριες ουσίες της.

Στην επόμενη σελίδα: Filion – Το ελληνικό delicatessen που κατακτά τις γερμανόφωνες αγορές.

1 2 3

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top