Γυναικα

Οι τέσσερις «θεές» που εξάγουν ελληνικά deli προϊόντα

Είναι άκρως γοητευτικές, στυλάτες και πανέξυπνες: Η Έρση Ξενάκη της Icaria Pure, η Simone και η Mirja Mierau της Filion και η Ευαγγελία Κουτσοβόλου της Daphnis&Chloe, μιλούν για business και ποιότητα ζωής και φωτογραφίζονται αποκλειστικά στο Andro.

 
DSC_4947

“Οι δυσκολίες δεν σταματούν στα τετριμμένα εμπόδια (η νεανική επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται από το ελληνικό κράτος ως εγκληματική ενέργεια). Η σημαντικότερη δυσκολία είναι το να μάθει κάποιος πώς να βρίσκει λύσεις”. (Φωτό: Φιλιώ Σταματοπούλου)

Daphnis and Chloe: Βότανα «μαχητές» από την πατρίδα τους στο πιάτο μας

Η Ευαγγελία Κουτσοβούλου«προσπέρασε» το λάδι, τα ζωηρόχρωμα λαχανικά και τα ζουμερά φρούτα, για να εστιάσει σε έναν κρυμμένο θησαυρό: Στο μικρόκοσμο των απίθανων σε ποικιλία και ευεργετικές ιδιότητες βοτάνων και μυριστικών της Ελληνικής υπαίθρου, που έμοιαζαν να πωλούνται μονάχα σε σκονισμένα σακιά:  

Από πού αντλήσατε την έμπνευσή σας για το «Daphnis and Chloe»;
Νομίζω πως οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να περιγράψει με λίγα λόγια «τι τον ενέπνευσε», να κάνει μια στροφή ή να δημιουργήσει κάτι, είναι πολύ λίγες. Οι εμπνεύσεις είναι καθημερινές και αόριστες. Ας μιλήσουμε καλύτερα για την αφορμή, την οποία μου έδωσε μια άγνωστη και δυσεύρετη -σε ξένες αγορές- πρώτη ύλη: τα πιο εκλεκτά μαγειρικά μας βότανα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη δημιουργία του;
Όταν ήμουν ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, έτυχε να συζητήσω την ιδέα μου με έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο Έλληνα chef. Μου είπε: «Αυτό που πας να κάνεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολο». Και είχε δίκιο. Οι δυσκολίες δεν σταματούν στα τετριμμένα εμπόδια (η νεανική επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται από το ελληνικό κράτος ως εγκληματική ενέργεια). Οι δυσκολίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης και παρουσιάζονται στο κάθε «επόμενο βήμα». Η σημαντικότερη δυσκολία είναι το να μάθει κάποιος πώς να βρίσκει λύσεις.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;
Ενθουσιάζονται με την ποιότητα. Οι περισσότεροι που δοκιμάζουν τα προϊόντα μας επιστρέφουν.

Κάνω τη δουλειά των ονείρων μου στην πόλη που αγαπώ περισσότερο. Σε όποιον σκέφτεται να επιχειρήσει για πρώτη φορά θα έλεγα: Αγάπη, μελέτη και πάθος – διαφορετικά καμία προσπάθεια δεν αξίζει.

 

2

“Πριν από λίγες μέρες πέρασε από το γραφείο μας ένας ηλικιωμένος γείτονας. Παρότι ειδικευόμαστε σε μαγειρικά βότανα, μας ρώτησε αν έχουμε κάτι για το Αλτσχάιμερ. Του χαρίσαμε λίγο Τσάι του Βουνού”, λέει η Ευαγγελία Κουτσοβούλου. (Φωτό: Φιλιώ Σταματοπούλου)

Ποιο είναι το πιο περίεργο – παράξενο βότανο ή μπαχαρικό που σας έχουν ζητήσει;
Πριν από λίγες μέρες πέρασε από το γραφείο μας (το οποίο λειτουργεί σε ισόγειο) ένας ηλικιωμένος γείτονας. Παρότι ειδικευόμαστε σε μαγειρικά βότανα, μας ρώτησε αν έχουμε κάτι για το Αλτσχάιμερ. Του χαρίσαμε λίγο «Τσάι του Βουνού».

Διαβάστε ακόμα: Vasilikia Mountain Farm, ο ορεινός παράδεισος του Σταύρου Τζιούφα 

Πώς μαγειρεύει κάποιος με «τίποτα» – όπως είναι το ομώνυμο θέμα στο site σας;
Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψει κάποιος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, «μαγειρεύω με τίποτα» σημαίνει ετοιμάζω ένα απολαυστικό πιάτο με μονάχα 2-3 υλικά. Στη μεσογειακή κουζίνα, υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Στην παραδοσιακή ελληνική, ακόμη περισσότερα.

Oregano-from-Taygetus-800x800

“Την αφορμή μου την έδωσε μια άγνωστη και δυσεύρετη στις ξένες αγορές πρώτη ύλη: τα πιο εκλεκτά μαγειρικά μας βότανα”. (photo credit: daphnisandchloe)

Οι παραγγελίες από το εξωτερικό πώς εξελίσσονται;
Το 99% της παραγωγής μας καταλήγει σε αγορές του εξωτερικού.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;
Φέτος τα Χριστούγεννα, να κάνω επιτέλους διακοπές! Μετά πάλι τροχάδην (δεν προβλέπεται βηματισμός).

Άξιζε τελικά τον κόπο η όλη προσπάθεια; Θα την προτείνατε σε άλλους;
Κάνω τη δουλειά των ονείρων μου στην πόλη που αγαπώ περισσότερο, την Αθήνα. Σε όποιον σκέφτεται να επιχειρήσει για πρώτη φορά θα έλεγα: Αγάπη, μελέτη και πάθος – διαφορετικά καμία προσπάθεια δεν αξίζει.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;
Μια χαρά. Εσείς;

 

Διαβάστε ακόμα: Μίνως Ζαριφόπουλος και τα «Hommer» – Πώς δημιούργησε ελληνικά καλλυντικά για… μούσια!

1 2 3

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στη νέα σειρά after office drinks του Andro, συναντάμε την ταλαντούχα σχεδιάστρια του οίκου Zeus & Δione. Με ένα -και περισσότερα- ποτήρια εκλεκτό ροζέ L’Ésprit du Lac, συζητάμε για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Για το καθημερινό τελετουργικό της δουλειάς, τις σχέσεις με συναδέλφους, τις στιγμές χαλάρωσης μετά το γραφείο... Όλα εκείνα που μας απασχολούν καθημερινά και είναι στο χέρι μας να μη γίνονται ρουτίνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Επειδή η αλήθεια κρύβεται πάντα στα ψιλά γράμματα, καλό είναι να διασκεδάζουμε με το συγκεκριμένο app, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε και τις συνέπειες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O εκδότης του Αndro ήταν προσκεκλημένος στο Utopia του Golden Hall, στην εγκατάσταση των New Nomads που επιμελείται ο Δημήτρης Αργυρόπουλος. Μίλησαν για το αντρικό στιλ, την πολιτική ως ευγενές σπορ, την υψηλή γαστρονομία και το σουβλάκι, και μοιράστηκαν ιστορίες από θρύλους όπως ο Σων Κόνερι και ο Αντώνης Μπενάκης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο δημιουργός του περιοδικού Skipper ONDECK μιλάει στο Andro για το όραμά του γύρω από το χώρο του yachting και του θαλάσσιου τουρισμού, την επιτυχή εδραίωση του περιοδικού στο εξωτερικό και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro