Δεν του έφτανε που ήταν πλούσιος. Ήθελε να γίνει διάσημος. Και τα κατάφερε, απλά με τον λάθος τρόπο. Το 2015 η περιουσία του άγγιζε τα 45 εκ. δολάρια. Και ήταν μόλις 32 ετών. (Φωτογραφία: Nigel Parry / Vanity Fair)

    Το 2015 κανονικά έπρεπε, και θα μπορούσε, να είναι άλλη μια κλασική χρονιά για αυτόν – δηλαδή μια χρονιά όπου θα έβγαζε χρήματα. Βλέπετε, ο Martin Shkreli, μέσα σε περίπου μια 10ετια είχε καταφέρει να γίνει όχι μόνο ένα από τα επιτυχημένα παιδιά των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, αλλά και αρκετά πλούσιος, καθώς η περίουσία του άγγιζε τα 45 εκ. δολάρια. Και ήταν μόλις 32 ετών.

    Σίγουρα, είχαν ακουστεί διάφορα για τις ανορθόδοξες επιχειρηματικές του μεθόδους, αλλά όχι κάτι τόσο άσχημο ώστε να τον ρίξει στο μάτι του κυκλώνα. Αλλά, όπως φάνηκε, τα λεφτά δεν ήταν αρκετά για εκείνον. Ήθελα δημοσιότητα, ήθελε να γνωρίσει όλος ο κόσμος το όνομά του, ήθελε να γίνει σταρ. Και αυτό το πετυχαίνεις με δύο τρόπους: είτε με τον καλό, είτε με τον άσχημο.

    Ο Shkreli διάλεξε τον δεύτερο δρόμο και κατάφερε μέσα σε μια νύχτα να γίνει ο πιο μισητός άνθρωπος στις ΗΠΑ. Αυτόν που όλοι ήθελαν να δείρουν. Και τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί: μπήκε στο στόχαστρο του FBI για απάτη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για να μην προφυλακιστεί και τώρα να περιμένει τη δίκη του. Πώς τα κατάφερε όμως; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Το άγγιγμα του Μίδα

    Το 2015 η περιουσία του άγγιζε τα 45 εκ. δολάρια. Και ήταν μόλις 32 ετών. (Φωτογραφία: Nigel Parry / Vanity Fair)

    Γεννημένος το 1983 στο Μπρούκλιν, από μετανάστες γονείς που δούλευαν ως συντηρητές, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ο Shkreli έζησε άνετα παιδικά χρόνια. Από τη μια φαινόταν ένα έξυπνο παιδί, από την άλλη όμως δεν είχε υπομονή. Δεν είναι τυχαίο που παράτησε το λύκειο εξαιτίας έλλειψης ενδιαφέροντος, ωστόσο στα 17 του πήρε μια υποτροφία της Wall Street και μπήκε στο hedge fund Cramer, Berkowitz and Company. Εκεί έκανε και τα πρώτα του βήματα.

    Βήματα που εντυπωσίασαν. Ο Shkreli ποντάροντας ότι θα πέσουν οι μετοχές διάφορων εταιριών, κατάφερε να φέρει χρήμα στην Cramer, Berkowitz and Company. Εκεί θα μείνει για 4 χρόνια και όταν θα πάρει το πτυχίο του στη Διοίκηση θα αποφασίσει να δοκιμάσει τις δικές του δυνάμεις. Αρχικά πιάνει δουλειά ως οικονομικός αναλυτής στις Intrepid Capital Management και UBS Wealth Management, προτού ιδρύσει την πρώτη του εταιρία, την Elea Capital Management το 2006.

    Από εκεί και πέρα ο Shkreli αρχίζει να μπλέκεται σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να τζογάρει ασύστολα σε πτώσεις μετοχών. Το 2009 ιδρύει την MSMB Capital Management, δύο χρόνια αργότερα την Retrophin, ενώ το 2015 την Turing Pharmaceuticals. Από τις δύο πρώτες έφυγε «νύχτα» εξαιτίας της συμπεριφοράς του, η τελευταία απλά έφερε και τις μεγάλες δυσκολίες στη ζωή του.

    «Αν μια εταιρία πουλάει Aston Martin σε τιμές ποδηλάτου, εμείς την αγοράσουμε και αυξήσουμε τις τιμές σε επίπεδο Toyota, δεν νομίζω ότι θα κάναμε κάποιο έγκλημα» ήταν η δικαιολογία του.

    Μόνο λάθος επιλογές

    Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Turing Pharmaceuticals αγοράζει τα δικαιώματα του φαρμάκου Daraprim (χρησιμοποιείται από ασθενείς με AIDS) και ανακοινώνει την αύξηση της τιμής του. Για την ακρίβεια την εκτόξευσή της, καθώς από τα 13.50 δολάρια ξαφνικά το χάπι κόστιζε 750 δολάρια! Αυτή ήταν και η αρχή της πτώσης του. Όλος ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον του – από ασθενείς και φαρμακευτικές εταιρίες μέχρι τα μίντια και πολιτικούς.

    Ήταν η στιγμή που ο Shkreli έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο αλλά για λάθος λόγους. Και φρόντισε με τις δηλώσεις του να εκνευρίσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο: «Αν μια εταιρία πουλάει Aston Martin σε τιμές ποδηλάτου, εμείς την αγοράσουμε και αυξήσουμε τις τιμές σε επίπεδο Toyota, δεν νομίζω ότι θα κάναμε κάποιο έγκλημα».

    Ενώ, την ώρα που του την «έπεφτε» όλος ο κόσμος, εκείνος δεν δίστασε να δαπανήσει 2 εκ. δολάρια για να κάνει δική του τη μοναδική κόπια του άλμπουμ «Once Upon a Time in Shaolin» των Wu-Tang Clan. Δηλώνοντας στη συνέχεια ότι δεν ξέρει αν θα τον ακούσει! Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο.

    Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Martin Shkreli έπεσε στα δίχτυα του FBI. Όχι για την υπερβολική αύξηση των τιμών αλλά για απάτη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έπαιρνε χρήματα από άλλες εταιρίες για να καλύψει δικά του χρέη. Και τώρα ήρθε η στιγμή να αρχίσει η δίκη. Αν τα καταφέρουν.

    Το ψεύτικο χαμογελάκι που σιχαίνεται όλος ο κόσμος. (Screenshot από το CNBC)

    Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δικαστήριο είναι να συγκροτήσει την ομάδα ενόρκων, καθώς οι περισσότεροι δεν κρύβουν την αντιπάθειά τους απέναντι στον Shkreli. Και αυτό φάνηκε καλύτερα πριν από μερικές ημέρες. «Είναι το πρόσωπο της εταιρικής απληστίας», «ο πιο μισητός άνθρωπος στην Αμερική», «πραγματικό φίδι» ήταν μερικές από τις ατάκες που ακούστηκαν κατά την διάρκεια επιλογής ενόρκων, φέρνοντας τον δικαστή σε δύσκολη θέση.

    Όσο για τον Martin Shkreli; Μάλλον θα τα άκουγε αυτά έχοντας στο πρόσωπό του αυτό το ηλίθιο, αντιπαθητικό, γελάκι και τη σιγουριά ότι θα ξεφύγει και από αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Άλλωστε δύο πράγματα έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει καλά: να εκνευρίζει κόσμο και να ξεφεύγει από τις δυσκολίες.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ήταν ο Jacob Fugger ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών;

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top