Έχεις βάλει στόχο να βρεις καινούργια δουλειά μέσα στο 2019; Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Θέλει τρόπο.(CREDIT: CJMACER / SHUTTERSTOCK.COM).

Ναι, δεν είναι εύκολο. Ναι, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Η αγορά εργασίας είναι αρκετά περίεργη στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια πολλές σταθερές έχουν καταρρεύσει και τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Ωστόσο, οι ευκαιρίες ποτέ δεν χάνονται εντελώς. Απλώς, χρειάζεται να τις αναζητήσεις με μεγαλύτερη ζέση. Πλέον, το στοίχημα δεν είναι πέσεις πάνω σε μια νέα δουλειά, αλλά να ξέρεις πώς θα την βρεις.

Ποιος δεν θέλει η νέα χρονιά να μπει γι’ αυτόν και με ένα καινούργιο ξεκίνημα στον εργασιακό τομέα; Ερώτημα: μήπως δεν αναζητούμε τον επόμενο επαγγελματικό μας σταθμό με τον σωστό τρόπο; Μήπως κάτι ξεχνάμε; Μήπως δεν έχουμε σκεφτεί όλες τις πτυχές του ζητήματος; Το Business Insider δίνει κάποιες βασικές συμβουλές σε όλους τους επίδοξους «θηρευτές» εργασίας. Δεν είναι πανάκεια, δεν σημαίνει ότι θα πιάσουν όλες. Ούτε ότι θα εξασφαλίσουν την επιτυχία. Είναι, όμως, μια καλή τροφή για σκέψη. Και στη συνέχεια για δράση.

1. Τσέκαρε καθημερινά τις ιστοσελίδες που έχουν αγγελίες εργασίας

Παλαιότερα αυτό το κάναμε με τις εφημερίδες. Εψαχνες στις αγγελίες να βρεις το… διαμάντι μέσα σε έναν σωρό άνθρακα. Πλέον, όλο το παιχνίδι παίζεται στο Διαδίκτυο. Εκεί υπάρχουν μια σειρά από ιστοσελίδες που αναφέρουν δουλειές, προκηρύξεις, ενώ και αρκετές εταιρείες προκηρύσσουν θέσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις μάθεις ποτέ. Το ζητούμενο είναι να είσαι… update συνεχώς. Καθημερινά βγαίνουν νέες αγγελίες. Γιατί να μην τις προλάβεις και να στείλεις έγκαιρα το βιογραφικό σου;

2. Το LinkedIn είναι μια σωστή σκέψη

Δουλειές αναρτούνται στο Facebook και το Twitter, αλλά σαν το LinkedIn δεν υπάρχει. Είναι το κατάλληλο μέσο για να βγεις πιο άμεσα στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν άνθρωποι που βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους μέσω του συγκεκριμένου πεδίου και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα. Ιδού κάτι καλό που έχει το LinkedIn: δεν περιορίζει τον ορίζοντά σου. Μπορεί τα προσόντα σου να δελεάσουν κάποια εταιρεία στο εξωτερικό. Ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορεί να έρθει η καλή είδηση. Μπες, φτιάξε λογαριασμό, δικτυώσου με ανθρώπους.

Μην μπαίνεις σε σπιράλ ενδοσκόπησης αφήνοντας την τωρινή σου εργασία σε φάση αναμονής.

3. Να επιδιώκεις την προσωπική επαφή 

Συνέχεια από το προηγούμενο. Ναι, τα social media είναι ο νέος τόπος συνάντησης των πάντων. Ναι, προσφέρουν ευκαιρίες. Ναι, μπορούν να σε κάνουν γνωστό, αλλά δεν θα σε κάνουν με τίποτα οικείο. Δεν θα προσφέρουν στον άλλον την πλήρη εικόνα της προσωπικότητάς σου. Η προσωπική επαφή πάντα είναι ένα επιπλέον «όπλο» που δεν πρέπει να το παραγνωρίζεις. Μην το αφήνεις ανεκμετάλλευτο. Χρησιμοποίησέ το! Προσπάθησε πάντα να κλείνεις ένα ραντεβού από κοντά με τον επίδοξο εργοδότη.

4. Κράτα επαφές που θα σε οδηγήσουν σε άλλες επαφές 

Ακούγεται ωφελιμιστικό, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: δεν μας αρέσουν ή δεν μας ταιριάζουν όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε καθημερινά. Δεν είναι απαραίτητο να τους κάνουμε φίλους. Μήπως, όμως, είναι άνθρωποι που μπορούν να μας φέρουν σε επαφή με άλλους που ψάχνουν εργαζόμενους; Ποτέ δεν ξέρεις πώς συνδέονται οι άνθρωποι και αν μπορείς να γίνεις ο ενδιάμεσος κρίκος. Μην περιορίζεις τον κύκλο σου. Αντίθετα: κάνε τη μικρή σου λίμνη μια θάλασσα γνωριμιών.

5. Να είσαι σε εγρήγορση

Αυτό κυρίως απευθύνεται σε όσους έχουν εργασία, αλλά αναζητούν μια καλύτερη. Θεμιτό: ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ωραία, μείνε ενεργός. Μην μπαίνεις σε σπιράλ ενδοσκόπησης αφήνοντας την τωρινή σου εργασία σε φάση αναμονής. Είναι καλύτερο να συνομιλείς με επίδοξους εργοδότες κι αυτοί να καταλαβαίνουν πως είσαι ενεργός.

 

Διαβάστε ακόμα: Eπτά βήματα για να βγάλεις περισσότερα χρήματα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top