Nobuyuki Matsuhisa: «Είμαι περήφανος που με αντιγράφουν»

Σε ένα πέρασμα του από την Αθήνα, πριν βρεθεί για 14η χρονιά στη Μύκονο, ο διάσημος σεφ και διεθνής entrepreneur μίλησε στον Κίμωνα Φραγκάκη για τα τις επιτυχίες του, τα λάθη, τα μυστικά του επιχειρείν και το νόημα της ζωής.

 

«Μπορεί κάποιος να προσεγγίσει την τεχνική μου, να ακολουθήσει ορισμένες επιλογές μου, αλλά δεν μπορεί να δει μέσα στην καρδιά μου. Εκεί βρίσκεται όλη μου η δύναμη».

– Μετά το καθιερωμένο Nobu festival στο Matsuhisa Athens, σειρά έχει το ταξίδι σας στο Matsuhisa Mykonos. Τί γίνεται στο νησί; Έχει χάσει την ψυχή και την αυθεντικότητα της η Μύκονος;
Πηγαίνω στο νησί 14 χρόνια από τότε που ανοίξαμε το εστιατόριο στο Belvedere με τους αδελφούς Ιωαννίδη. Πρέπει να σας πω ότι κάθε χρόνο το Matsuhisa Mykonos γίνεται όλο και καλύτερο. Και οι επισκέπτες που έρχονται από όλο τον κόσμο είναι διαρκώς πολυπληθέστεροι, πιο ψαγμένοι και ξοδεύουν περισσότερα. Το νησί τείνει να γίνει δημοφιλέστερο στο διεθνές σιρκουί από τους ανταγωνιστές του, την Ίμπιζα και το St Tropez. Θυμάμαι το 2005, σε ένα άρθρο του κορυφαίου περιοδικού Travel & Leisure, που μιλούσε για τη Μύκονο και το Matsuhisa Mykonos και ένιωσα για πρώτη φορά ότι «γύριζε» ο παγκόσμιος άνεμος του υψηλού τουρισμού υπέρ του νησιού. Οπότε σήμερα βλέπω μια εξαιρετική κατάσταση στη Μύκονο.

– Σίγουρα στη Μύκονο το χρήμα ρέει, αυτό όμως δεν ισχύει στην Αθήνα. Πώς κρατάτε την ποιότητα στο εστιατόριο σας μέσα στον Αστέρα; Θα ξέρετε ότι στην Αθήνα όπως και διεθνώς ξεφυτρώνουν διαρκώς νέα εστιατόρια που αντιγράφουν το concept σας.
Καταρχήν νιώθω υπερήφανος που με αντιγράφουν. Ναι, δημιούργησα γεύσεις που ενέπνευσαν τον κόσμο. Να πω όμως και κάτι άλλο: μπορείς να προσεγγίσεις την τεχνική μου, να ακολουθήσεις ορισμένες επιλογές μου, αλλά δεν μπορείς να δεις μέσα στην καρδιά μου. Εκεί εδράζεται η δική μου δύναμη, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι, διότι θέλω να πιστεύω ότι μαγειρεύω με την καρδιά μου και δίνω όλο μου το είναι την μαγειρική μου. Βέβαια πρέπει να μνημονεύσω και τους σεφ μου, τους «στρατηγούς» μου που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και κρατάνε την ποιότητα στα ύψη, διατηρώντας επαφή με τη διεθνή πρωτοπορία. Έτσι έρχονται νέες ιδέες ακόμα και νέα προϊόντα στο Matsuhisa Athens και αντίστοιχα στα άλλα μου εστιατόρια ανά την υφήλιο.

«Η μαγειρική είναι η ζωή μου. Γι αυτό και όπου βρίσκομαι μου αρέσει να ανακαλύπτω και να χρησιμοποιώ τοπικές πρώτες ύλες».

– Δύο ακόμα ερωτήσεις για τη σχέση σας με την Ελλάδα: Η πρώτη γαστρονομική, για τις ντόπιες πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε. Και η δεύτερη επιχειρηματική, για τη σχέση σας με τους αδελφούς Ιωαννίδη: δύο Έλληνες με τους οποίους έχετε ανοίξει επιχειρήσεις σε Ελλάδα αλλά και σε Σεν Μόριτζ, Παρίσι και Μόναχο.
Η μαγειρική είναι η ζωή μου. Γι αυτό και όπου βρίσκομαι μου αρέσει να ανακαλύπτω και να χρησιμοποιώ τοπικές πρώτες ύλες. Το επιχειρηματικό σκέλος μου επιτρέπει να μοιραστώ αυτό που αγαπώ με όλο και περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Τα χρήματα με διευκολύνουν να προσφέρω ποιοτικό φαγητό και εξαιρετικό σέρβις. Η οικογένεια Ιωαννίδη είναι στρατηγικοί συνεργάτες στο όραμα αυτό.

– Πρέπει να είστε από τους εξυπνότερους επιχειρηματίες πάντως, κι ας μην προβάλλετε αυτή την πλευρά σας. Ουσιαστικά έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε την πιο ποιοτική και πολυτελή «αλυσίδα» εστίασης στον πλανήτη.
Δεν έχω μυστικά. Απλώς εργάζομαι κάθε στιγμή για να πετύχω το καλύτερο. Και ναι, οι συνεργασίες βοηθούν. Είναι σαν το γάμο. Και ο Τάσος Ιωαννίδης καταλαβαίνει πολύ καλά τη φιλοσοφία μου ώστε να μπούμε σε αυτή την επιχειρηματική παντρειά.

Ο Nobuyuki Matsuhisa με την ομάδα του εστιατορίου Matsuhisa Athens.

– Έχετε κάνει λάθη σε άλλες συνεργασίες που αποδείχτηκαν διδακτικά; Έχετε και αποτυχίες στην πλάτη σας;
Στο επιχειρείν δεν παίζω. Είμαι πάντα πολύ σοβαρός. Γι αυτό φροντίζω να επιλέγω κατάλληλες συνεργασίες και τις σωστές ομάδες. Γι αυτό έχω σταθερές συναντήσεις με τους συνεταίρους μου κάθε δύο μήνες, όπου όλα τα προβλήματα μπαίνουν στο τραπέζι.

– Σας μένει χρόνος να διασκεδάσετε και να ξεχάσετε τις υποχρεώσεις σας ή δουλεύετε διαρκώς; Τσεκάρετε, για παράδειγμα τα email σας κάθε τρεις και λίγο;
Δεν χρησιμοποιώ πολύ το email παρά μόνο για προσωπικούς λόγους. Τα επαγγελματικά μου email πηγαίνουν στους μάνατζερ μου και αυτοί επιλέγουν αν κάτι είναι σημαντικό και πρέπει να το μοιραστούν μαζί μου.

– Έχετε λοιπόν ικανούς και έμπιστους σεφ και διοικητικούς μάνατζερ. Πως τους βρήκατε;
Τους εκπαίδευσα. Δεν είναι εύκολο να βρεις τους κατάλληλους συνεργάτες. Γι αυτό και έχουν μείνει μαζί μου για πολλά χρόνια και είμαστε σαν μια οικογένεια.

«Η συμβουλή μου προς τους νέους είναι αυτή: μην φοβάσαι την πρόκληση, απλά κάν’ το. Ακόμα και αν κάνεις λάθος, θα διδαχτείς από αυτό».

– Τελικά το δυσκολότερο για έναν επιχειρηματία είναι να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες;
Εν μέρει ναι. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς είναι ότι οι πετυχημένες σχέσεις είναι win-win. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι μόνο τί θα κερδίσεις από τον άλλο, διότι θα σου φύγει. Αλλά να σκέφτεσαι πως θα ωφεληθούμε και οι δύο από τη συνεργασία. Θέλω οι συνεργάτες μου να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, να ταξιδεύουν μαζί μου, να είναι χαρούμενοι.

– Είναι τιμή να δουλεύουν μαζί σας και έχουν πολλά να μάθουν και να κερδίσουν, παραμένουν ωστόσο στη σκιά σας. Τί γίνεται με όσους έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και θέλουν να ξεχωρίσουν προσωπικά;
Πάντα τους δίνω ευκαιρίες να εξελιχθούν, αλλά το κάνω βαθμηδόν. Δεν θα εκτοξεύσω, για παράδειγμα, έναν νέο σεφ στην κορυφή. Έτσι υπάρχει εξέλιξη και προοπτική.

«Προτιμώ να μην σκέφτομαι το παρελθόν. Όλες μου οι εμπειρίες ως σήμερα, καλές και κακές, με έκαναν αυτό που είμαι και με οδήγησαν εδώ».

– Αργότερα τί θα συμβεί όμως; Δεν θα είστε executive chef και CEO για πάντα. Ποια θα είναι η κληρονομιά σας;
Είμαι 68 ετών και ακόμα μπορώ να ταξιδεύω, να τρώω, να μαγειρεύω, να μιλάω σε εσάς τώρα. Νιώθω ευτυχής λοιπόν και ακμαίος. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τί σου επιφυλάσσει το αύριο. Γι αυτό ζω για το σήμερα.

– Και πως κρατιέστε σε φόρμα; Αθλείστε;
Πηγαίνω στο γυμναστήριο κάθε πρωί. Μου αρέσει να κολυμπάω, ειδικά στις πανέμορφες θάλασσες της Μυκόνου, στο Καλό Λιβάδι και αλλού. Δεν πίνω πια κάθε βράδυ αλλά όταν πιω θα είναι δυο ποτήρια καλό κόκκινο κρασί. Αποφεύγω τη ζάχαρη. Και στη μαγειρική μου χρησιμοποιώ το Monk Fruit ως φυσικό γλυκαντικό.

– Και υπαρξιακά πως τα πάτε; Πετύχατε πολλά. Είναι όσα ονειρευτήκατε μικρός; Είστε χορτάτος ή έχετε απωθημένα;
Περισσότερο σκέφτομαι το προηγούμενο που με ρωτήσατε, το πως να διατηρώ την υγεία μου. Με το να ασκούμαι καθημερινά αλλά και με το να κάνω πολύ ξεκούραστες διακοπές δυο φορές το χρόνο για δύο εβδομάδες. Είναι σαν θεραπεία για εμένα. Δεν βλέπω σχεδόν κανέναν.

– Φαίνεστε πολύ πειθαρχημένος. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνετε;
Όχι, προτιμώ να μην σκέφτομαι το παρελθόν. Όλες μου οι εμπειρίες ως σήμερα, καλές και κακές, με έκαναν αυτό που είμαι και με οδήγησαν εδώ.

– Φόβους έχετε;
Δύσκολη ερώτηση. Δεν νομίζω. Θυμάμαι τώρα ένα περιστατικό της νιότης μου που με συντάραξε αλλά και μου δίδαξε πολλά. Τότε είχα φοβηθεί. Ήμουν 28 ή 29 ετών και ζούσα στο Άνκορεϊτζ της Αλάσκα. Εκεί μου δόθηκε μια ευκαιρία, ξεκίνησα μια συνεργασία με ένα δικό μου εστιατόριο αλλά σε 50 μέρες το μαγαζί κάηκε ολοσχερώς. Χρωστούσα χρήματα, δεν είχα ασφάλεια, τα όνειρά μου είχαν γίνει στάχτη. Μέσα στην απελπισία μου, σκέφτηκα να αυτοκτονήσω. Όμως δεν το έκανα. Και σήμερα είμαι εδώ. Έκτοτε μαθαίνω από κάθε εμπειρία στη ζωή μου. Αυτή είναι και η μόνιμη συμβουλή μου προς τους νέους: μην φοβάσαι την πρόκληση, απλά κάν’ το. Ακόμα και αν κάνεις λάθος, θα διδαχτείς από αυτό. Ένα λάθος είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να μάθεις περισσότερα.

 

Διαβάστε ακόμα: Άρης Σφακιανάκης – «Πατάω γκάζι όταν εμφανιστεί η Ιδέα ή το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα
Κίμων Φραγκάκης Βαγγέλης Κύρης: «Πατάω φρένο μόνο στο χείλος του γκρεμού, την τελευταία στιγμή πριν πέσω» 

Στη στήλη What Drives Me, επιδραστικοί Έλληνες μοιράζονται όσα τους κινητοποιούν στην πορεία της επιτυχίας. Ο εστέτ φωτογράφος μας αποκαλύπτει τι τον ενέπνευσε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι, ποιες «αποσκευές» κουβαλάει πάντα μαζί του, πώς αντιμετωπίζει τα αδιέξοδα και φωτογραφίζεται στο τιμόνι ενός VOLVO XC40.

31.07.2018

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι περισσότεροι πιστεύουν απλά ότι η μεταγραφή του «Βασιλιά» έκανε τους Λέικερς και πάλι υπερομάδα και τον LJ πλουσιότερο κατά 154 εκ. δολάρια. Ωστόσο η μετακόμισή του από το Κλίβελαντ στο Λος Άντζελες έχει πολύ μεγαλύτερο οικονομικό ζουμί. Είναι αυτό που ονομάζουν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού «The LeBron James Effect».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το Νοέμβριο έρχεται στην Ελλάδα ένα διήμερο συνέδριο που ευελπιστεί να αναβαθμίσει τις επιχειρήσεις και τις ζωές μας μέσα από την ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες πρωτοπόρες εφαρμογές της τεχνολογίας. Στο εξωτερικό, τα εισιτήρια του αντίστοιχου event κοστίζουν χιλιάδες ευρώ. Τι να περιμένουμε στη χώρα μας;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μετά από μια 10ετια κυριαρχίας του Facebook, ο κολοσσός των social media έχασε 119 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας μέσα σε μια μέρα, ο δημιουργός του είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά 15 δισ. και πλέον νιώθει τους πρώτους τριγμούς στην καρέκλα του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro