Το OpenIchnos είναι ένα ενεργειακά πλήρως αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης που μπορεί σε δύσκολες συνθήκες να εντοπίσει ένα πλεούμενο, οπουδήποτε στη γη, ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχει δίκτυο τηλεφωνίας ή άλλος επίγειος τρόπος επικοινωνίας.

    Το να βρεις την θέση σου μέσα σε μια «θάλασσα» από νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι δύσκολο. Όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και λόγω του ότι οι ιδέες είναι πολλές, οι ικανοί άνθρωποι (ευτυχώς) πολλοί, αλλά οι συντεταγμένες που πρέπει να ακολουθήσεις όχι πάντα καθαρές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κατάφεραν δύο νέοι άνθρωποι να ξεχωρίσουν.

    Ο Γιώργος Κούτρας και ο Θεμιστοκλής Κουτσουράς, ξεκινώντας από την Κρήτη, έφτιαξαν κάτι που όχι μόνο έχει χρηστική αξία, αλλά μπορεί κυριολεκτικά να σώσει όποιον βρίσκεται στη θάλασσα. Είναι ένα ενεργειακά πλήρως αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης που μπορεί σε δύσκολες συνθήκες να εντοπίσει ένα πλεούμενο, οπουδήποτε στη γη, ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχει δίκτυο τηλεφωνίας ή άλλος επίγειος τρόπος επικοινωνίας. Η καινοτομία τους που έχει το όνομα OpenIchnos έχει κάνει ήδη αίσθηση στα ελληνικά δεδομένα, έχοντας βγει νικήτρια στο διαγωνισμό για startups του Blue Growth και έχοντας μπει στους φιναλίστ για τον διαγωνισμό του ελληνικού επιχειρηματικού forum του MIT, το MITEF Greece.

    Συμβαίνουν και αυτά στην Ελλάδα της ενοχοποιημένης αριστείας κι ας μη μαθαίνονται πολύ. Η συσκευή που έφτιαξαν είναι «μια πυξίδα του αύριο». Και γιατί σας παρουσιάζουμε τους δύο αυτούς νέους επιχειρηματίες; Γιατί και οι ίδιοι -όπως φαίνεται- κάτι τέτοιο μπορούν να γίνουν.

    Ο Γιώργος Κούτρας.

    Ποιο είναι το background σας με λίγα λόγια;
    ΓΚ: Και οι δύο είμαστε απόφοιτοι του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας, κάναμε τα πρώτα επιχειρηματικά μας βήματα στον τομέα της πληροφορικής με στόχευση στην ανάπτυξη εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Επίσης συμμετείχαμε σε αρκετά ερευνητικά έργα όπου ο συνδυασμός της πληροφορικής με άλλους τομείς όπως η υγεία οδηγούσε σε εφαρμογές πληροφορικής υψηλής αξίας.

    Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να γίνει το OpenIchnos; Το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον ήταν ευνοϊκό;
    ΓΚ: Τόσο εύκολο όσο και δύσκολο. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά το διάστημα που διανύσαμε μέχρι να δημιουργήσουμε το πρωτότυπο της συσκευής μας, περιείχε κάποιες απαιτήσεις που ενσωματώθηκαν εύκολα λόγω της τεχνογνωσίας μας στον τομέα, και κάποιες στις οποίες χρειάστηκε παραπάνω χρόνος από αυτόν που υπολογίζαμε, όπως για παράδειγμα οι δοκιμές για να καταλήξουμε στα κατάλληλα τμήματα που αποτελούν τη συσκευή μας.

    ΘΚ: Το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον βιώνει μια περίεργη κατάσταση. Η μη ύπαρξη κινήτρων, η έλλειψη σταθερού φορολογικού συστήματος αποθαρρύνει αρκετούς από τους ενδιαφερόμενους στο να εκπονήσουν το επιχειρηματικό τους πλάνο αλλά ταυτόχρονα υπάρχει έντονη κινητικότητα στη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας και ανάδειξης χρήσιμων ιδεών-προϊόντων που σε κάνει να αισιοδοξείς. Η ομάδα μας δουλεύει με σταθερό πλάνο και έχει ξεπεράσει τις όποιες μη ευνοϊκές συνθήκες μέχρι στιγμής.

    Ο Θεμιστοκλής Κουτσουράς.

    Είστε στους 25 φιναλίστ του MITEF. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία; Τι περιλαμβάνει;
    ΓΚ: Είναι μια σημαντική διάκριση και επιβραβεύει την όλη μας προσπάθεια μέχρι τώρα. Συμμετέχουμε στα μαθήματα που περιλαμβάνει αυτή η φάση, τα οποία δίνουν ουσιαστική καθοδήγηση σε τομείς που κάθε τεχνολογική startup εταιρεία πρέπει να έχει όπως η προσέγγιση της αγοράς, η πνευματική ιδιοκτησία κτλ, και θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση όλων των ομάδων σε ειδική επιτροπή αξιολογητών την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου όποτε και θα επιλεγεί η τελική δεκάδα.

    «Όταν έχεις μια ιδέα, καλό είναι να τη συζητήσεις και να πάρεις feedback. Μια ιδέα που φαίνεται καλή σε εμάς που τη σκεφτόμαστε, δεν σημαίνει ότι θα είναι χρήσιμη και σε αυτόν στον οποίο απευθύνεται».

    Τι συμβουλή δίνετε σε όποιον έχει μια καλή ιδέα; Υπάρχει ένα κοινό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι;
    ΓΚ: Να την πιστέψει και να την κυνηγήσει! Η καθυστέρηση ή η αναβολή για υλοποίηση σε μεταγενέστερο διάστημα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μη ολοκλήρωση της.

    ΘΚ: Επίσης, θα πρέπει να μιλήσει για αυτή την ιδέα, να συζητήσει, να πάρει feedback. Μια ιδέα που φαίνεται καλή σε εμάς που τη σκεφτόμαστε, δεν σημαίνει ότι θα είναι χρήσιμη ή ενδιαφέρουσα και σε αυτόν στον οποίο απευθύνεται.

    Μιλώντας ο ένας για τον άλλον, ποιο είναι το πιο δυνατό asset που έχει ο καθένας από εσάς;
    ΓΚ: Ο Θέμης είναι μεθοδικός, οργανωτικός και απόλυτα ορθολογιστής. Λειτουργεί πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας, κάτι που τον κάνει απαραίτητο τμήμα της.

    ΘΚ: Ο Γιώργος είναι από μόνος του ένα asset! Θεωρώ ότι έχει πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που, σε συνδυασμό με το ταλέντο του στις διαπραγματεύσεις, τον καθιστά σημαντικό μέλος της ομάδας.

    Ένα σχεδιάγραμμα που δείχνει πώς λειτουργεί το OpenIchnos.

    Νιώσατε ποτέ «χαμένοι» στη διαδικασία της δημιουργίας της startup; Το δικό σας gps ποιο είναι;
    ΓΚ: Χαμένοι ποτέ! Στο τέλος της κάθε μέρας όταν κάνεις τον απολογισμό της, υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέσαι τα πάντα σχετικά με όσα κάνεις στην startup. Είναι ένα καλό σημείο όπου φιλτράρεις αρκετά πράγματα και επειδή είσαι πιο ήρεμος, σκέφτεσαι πιο εύκολα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    ΘΚ: Αν ποτέ υπήρξε τέτοιο γεγονός, σίγουρα ήταν στιγμιαίο, οπότε δεν επηρέασε τη συνολική πορεία. Σε κάθε περίπτωση, η οικογένεια και όλοι οι άνθρωποι που είναι σημαντικοί για μένα και με στηρίζουν, αποτελούν την πηγή δύναμης μου.

    //Την ομάδα της OpenIchnos συμπληρώνουν εκτός από τον Γ. Κούτρα και τον Θ. Κουτσουρά, ο Χ. Ξανθός και ο Μ. Φραντζολάκης.
    OpenIchnos  | www.facebook.com/openichnos

     

    Διαβάστε ακόμα: Αθανάσιος Γκλίνος – «Οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι επιχειρήσεις, όπως και η ζωή, είναι ένα συνεχόμενο σχολείο μάθησης».

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top