djwtwo

Η ανεργία, η υψηλή φορολογία ή το κλείσιμο της επιχείρησής σου φέρνει φτώχια, η φτώχια γκρίνια και η γκρίνια κατάθλιψη. Credit: djwtwo/Flickr

 

Οι ψυχαναλυτές και οι ψυχοθεραπευτές παρέχουν υπηρεσίες ανακάλυψης του εαυτού. Προφανώς οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι όχι μόνο χρήσιμες αλλά και περιζήτητες, αν κρίνω από το πλήθος των πελατών τους. Πολλοί λοιπόν συνάνθρωποί μας, άντρες και γυναίκες, καταφεύγουν στην ψυχοθεραπεία για να βρουν ποιοι πραγματικά είναι, κι έτσι να αντιμετωπίσουν τα ποικίλα προσωπικά τους προβλήματα. Αυτό το άρθρο δεν είναι για αυτούς. Είναι για εκείνους που έχουν άλλου είδους πρόβλημα: το επαγγελματικό.

Δες τον εαυτό σου σαν έναν ανθρώπινο ελβετικό σουγιά. Οι δεξιότητές σου μπορούν να μεταφερθούν σε ένα άλλο επαγγελματικό πεδίο. Βρες ποιο είναι αυτό.

Βέβαια, μερικές φορές τα δύο αυτά είδη προβλημάτων συγχέονται, ή ακόμα τροφοδοτούν το ένα το άλλο. Για παράδειγμα η ανεργία, η υψηλή φορολογία ή το κλείσιμο της επιχείρησής σου φέρνει φτώχια, η φτώχια γκρίνια και η γκρίνια κατάθλιψη. Σε μια χώρα που την κυβερνούν οι προστάτες των δημοσίων υπαλλήλων η λογική λέει ότι ο μισός τουλάχιστον πληθυσμός, όσοι δηλαδή εργάζονται (ή εργάζονταν) στον ιδιωτικό τομέα ή είχαν επιχειρήσεις, θα καταλήξουν με μαθηματική ακρίβεια άνεργοι, πτωχοί και δυστυχισμένοι. Κι επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί ψυχοθεραπευτές στην Ελλάδα για να καλύψουν τις ανάγκες τριών περίπου εκατομμυρίων Ελλήνων προτείνω, αντί για την ανακάλυψη του εαυτού, τα θύματα της ελληνικά πατενταρισμένης one-way-only «λιτότητας» να προσπαθήσουν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους. Ιδού μερικές συμβουλές για το πώς να το πετύχουν.

1. Το Κράτος σε θεωρεί εχθρό του, καιρός να ανταποδώσεις. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Μην τους αφήνεις να σε φορολογούν. Πούλα ό,τι δεν χρειάζεσαι. Αν έχεις λεφτά να πληρώνεις ασφαλιστικά ταμεία, σκέψου ότι μάλλον δεν θα πάρεις ποτέ σύνταξη. Μήπως να τα βάλεις κάπου αλλού; Βρες τρόπους να ζητάς εσύ λεφτά από το δημόσιο. Κάν’ τους μια μήνυση για κάτι. Στείλε γράμματα διαμαρτυρίας στην Τρόικα, στον Πάπα, στον Αγιατολάχ Καμεϊνί, στον Ομπάμα. Δεν θα πετύχεις τίποτα, αλλά ίσως αισθανθείς καλύτερα. Η καλή ψυχολογία είναι το παν. Χωρίς πλάκα.

2. Φτιάξε μια λίστα με όσα ξέρεις να κάνεις καλά. Αυτά που ξέρεις μπορούν να εφαρμοσθούν σε πολλά και διάφορα. Δες τον εαυτό σου σαν έναν ανθρώπινο ελβετικό σουγιά. Σκέψου ότι οι δεξιότητές σου μπορούν να μεταφερθούν σε ένα άλλο επαγγελματικό πεδίο. Βρες ποιο είναι αυτό.

3. Εκπαιδεύσου ξανά. Μάθε κάτι καινούργιο, που θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες. Στο διαδίκτυο υπάρχει πλήθος από μαθήματα επανεκπαίδευσης. Μάθε να προγραμματίζεις υπολογιστές, να φτάχνεις κήπους, ή ότι άλλο νομίζεις ότι πάντα σου άρεσε, αλλά είχες βουλιάξει στη ρουτίνα της δουλειάς. Τώρα που είσαι άνεργος, έχεις την ευκαιρία να αρχίσεις από την αρχή και να κάνεις αυτό που ήθελες πάντα. Μόνον έτσι η κρίση γίνεται ευκαιρία. Μήπως να κάνεις ένα Μάστερ στην ψυχοθεραπεία; Σίγουρα θα βρεις μεγάλη πελατεία.

4. Αξιοποίησε όλους τους πόρους που έχεις (πριν σου τους αρπάξει η κυβέρνηση). Δεν είναι ο καιρός για αποταμίευση. Ό,τι αποταμιεύσεις θα σου τα φάνε σε φόρους ή στο επόμενο bail-in των τραπεζών. Πόροι, βέβαια, δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και οι γνώσεις, το δίκτυο των γνωριμιών σου, το χωράφι στο χωριό που έχει μείνει χέρσο, κλπ. Σκέψου τι έχεις που μένει αχρησιμοποίητο και δες πώς θα το αξιοποιήσεις.

5. Κάνε εθελοντισμό. Όχι μόνο θα βγεις από το σπίτι και θα νιώσεις χρήσιμος, αλλά έτσι θα συνδεθείς με ανθρώπους και θα κάνεις νέες γνωριμίες. Δεν υπάρχει καλύτερο τονωτικό για την αυτοπεποίθηση από το να νιώσεις ότι συμβάλλεις σε κάτι. Είπαμε, η καλή ψυχολογία είναι το παν. Εκτός αυτού, με τον εθελοντισμό ανακαλύπτεις πτυχές της οικονομίας με ανεπάρκειες, και άρα ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα.

6. Σκέψου τη μετανάστευση. Ρώτα τους γονείς σου μήπως έχεις κάποιο ξεχασμένο θείο (έως τέταρτο βαθμό πιάνει, οι καιροί είναι δύσκολοι) στον Καναδά ή την Αυστραλία. Αν έχεις, φύγε τώρα! Αν όχι, σκέψου ότι ο κόσμος είναι ένα μεγάλο μέρος. Κάποιος άνοιξε σουβλατζίδικο στο Ανόι (στο Βιετνάμ, για τους αγεωγράφητους) και ζει μια χαρά. Άλλος τράβηξε για Βραζιλία. Εγώ έφτασα μέχρι το Λάγκος της Νιγηρίας. Ξεσκόνησε την υδρόγειο που έχεις στο πατάρι και άρχισε να την ξανακοιτάς με ενδιαφέρον.

7. Αν όλα αποτύχουν, φτιάξε ένα καινούργιο κόμμα. Ονόμασέ το «Έλληνες εναντίον της φορολογίας» και γράψε με ως μέλος άμεσα.

Ο Γιώργος Ζαρκαδάκης ζει στο Λονδίνο και είναι διευθυντής της Feline Quanta Communications.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top