Σήμερα ο Rupert Hoogewerf είναι ένας από τους πλέον επιδραστικούς ανθρώπους της Κίνας και αγαπημένο παιδί των δισεκατομμυριούχων της χώρας. (Φωτογραφία: baike.com)

Για τον επί 27 χρόνια ηγέτη της Κίνας Mao Zedong οι πλούσιοι ήταν απατεώνες, που το μόνο που είχαν στόχο ήταν να σε κοροϊδέψουν. Ωστόσο από τότε που ο Deng Xiaoping δήλωσε ότι «το να είσαι πλούσιος είναι ένδοξο» και η Κίνα ακολούθησε νέα στρατηγική, πολλά πράγματα άλλαξαν. Στο εσωτερικό της χώρας σίγουρα πιο γρήγορα από ότι καταλάβαινε ο υπόλοιπος κόσμος, που για πολλά χρόνια δεν θεωρούσε την Κίνα ως ισχυρή οικονομική δύναμη.

Ή για την ακρίβεια κάποιοι δυτικοί τη θεωρούσαν αλλά ήταν πολλοί λίγοι. Και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα τολμούσαν να ποντάρουν σε αυτήν. Σε αυτούς τους ελάχιστους ανήκει και ο Rupert Hoogewerf, ο άνθρωπος που το 1999 άφησε την σιγουριά της Αμερικής και ίδρυσε την Hurun Report, για να εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον επιδραστικούς ανθρώπους της Κίνας και αγαπημένο παιδί των δισεκατομμυριούχων της χώρας.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον Hoogewerf, πριν την «μετακόμισή» του στην Κίνα. Γεννήθηκε το 1970 στο Λουξεμβούργο, μεγάλωσε στη Βρετανία, σπούδασε αρχικά στο Durham University και στη συνέχεια στο Eton College, προτού πιάσει δουλειά στην Arthur Andersen – μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές-συμβουλευτικές φίρμες των ΗΠΑ. Εκεί θα μείνει 6 χρόνια, αλλά στο μυαλό του στριφογύριζε η ιδέα του να ξεκινήσει κάτι δικό του. Κάτι από το μηδέν.

Μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο Hoogewerf κανείς δεν ήξερε ποιοι είναι οι πιο ισχυροί Κινέζοι.

Και αυτό το «κάτι» βρισκόταν μακριά – βρισκόταν στη Κίνα. Μια χώρα που είχε επισκεφθεί πρώτη φορά το 1989 και όπως θυμάται από εκείνη το ταξίδι του «με το που πάτησα το πόδι μου στο αεροδρόμιο ένιωσα πολύ μικρός». Ωστόσο 10 χρόνια αργότερα ένιωθε σίγουρος για τον εαυτό του. Το 1999 ιδρύει την εταιρία Hurun Report, και η China Rich List είναι το πρώτο του εγχείρημα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια έρευνα-λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπως αυτές που διαβάζουμε στο Forbes κάθε χρόνο, με τη διαφορά ότι επικεντρώνεται στη Κίνα.

Αυτό που οδήγησε τον Hoogewerf σε αυτή την κίνηση ήταν ότι είδε την οικονομία της χώρας να μεγαλώνει, τους νέους να βάζουν στόχο να πλουτίσουν, αλλά κανείς στην Κίνα δεν ήξερε ακριβώς ποιοι είναι οι ισχυροί της άνδρες. Αυτοί που κάνουν κουμάντο.

Ο Hoogewerf είναι ο άνθρωπος που έβγαλε τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους από την αφάνεια και τους έβαλε στις rich lists όλου του κόσμου. (Φωτογραφία: Monocle)

«Όταν πρωτοήρθα στη Κίνα είχα μια παιδαγωγό που με βοηθούσε να μάθω τη γλώσσα. Κάθε εβδομάδα βάζαμε ένα θέμα συζήτησης, όπως για την τηλεόραση, τον αθλητισμό κτλ. ώστε να εξοικειωθώ με την κουλτούρα της χώρας» έχει πει ο Hoogewerf. «Ένα μεσημέρι θυμάμαι που της ζήτησα να μιλήσουμε για τους πιο οικονομικά ισχυρούς ανθρώπους της Κίνας, αλλά δεν ήξερε τίποτα. Όταν το έψαξα και εγώ, κατάλαβα ότι δεν μπορούσες πουθενά να βρεις πληροφορίες για αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της China Rich List».

Μπορεί η China Rich List να μην μοιάζει κάτι εντυπωσιακό στο μυαλό μας, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε μήνα όλο και μια καινούργια λίστα κάνει την εμφάνισή της, αλλά για τη λογική της Κίνας αυτή η λίστα ήταν επαναστατική. Κανείς άλλος στο παρελθόν δεν το είχε δοκιμάσει.

Ο Hoogewerf γίνεται αρχικά ο άνθρωπος που ανακαλύπτει τους δισεκατομμυριούχους της χώρας και στη συνέχεια γίνεται στον «καλύτερο φίλο τους», καθώς εκτός από τις λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας παρουσιάζει και μια σειρά από άλλα εγχειρήματα, όλα συνδεδεμένα με το lifestyle των δισεκατομμυριούχων της χώρας. Η Hurun Report αποκτάει φήμη, πρώτα μέσα στη Κίνα, πολύ γρήγορα έξω από αυτήν, συνεργάζεται με το Forbes και σταδιακά μετατρέπεται σε μια από τις πιο επιδραστικές εταιρίες, που ασχολείται τόσο με τις εκδόσεις όσο και με τις επενδύσεις.

Ουσιαστικά ο Hoogewerf είναι ο άνθρωπος που έβγαλε τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους από την αφάνεια και τους έβαλε στις rich lists όλου του κόσμου. Τους έβγαλε από τις παραδόσεις τους και τους έδειξε έναν διαφορετικό, μοντέρνο τρόπο ζωής – έναν τρόπο ζωής που ωφέλησε και την οικονομία της χώρας. Και οι Κινέζοι τον λάτρεψαν για αυτό.

Το 2002 θα κερδίσει τον τίτλο του Ανθρώπου της Χρονιάς από το περιοδικό Neweekly. Δύο χρόνια αργότερα θα ονομαστεί ως ένας από τους 100 πιο Επιδραστικούς Ανθρώπους από το περιοδικό Global Entrepreneur, ενώ το 2005 το περιοδικό China Entrepreneur θα γράψει ότι η China Rich List της εταιρίας Hurun Report είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί στην επιχειρηματικότητα της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2009 ο Hoogewerf θα τιμηθεί με το Magnolia Award για την προσφορά του στην οικονομία της Σαγκάης.

«Για κάθε έναν δισεκατομμυριούχο που έχουμε ανακαλύψει στην Hurun Report, έχουμε χάσει άλλους δύο».

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κίνα κατάφερε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην κόντρα, που στο δικό μας μυαλό μοιάζει τόσο ξένη, «ποια χώρα έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο», ενώ όπως λέει ο Hoogewerf «είμαι σίγουρος ότι για κάθε έναν δισεκατομμυριούχο που έχουμε ανακαλύψει στην Hurun Report, έχουμε χάσει άλλους δύο. Πολλοί ισχυροί άνδρες της Κίνας δεν θέλουν να φαίνονται στα μίντια, είτε επειδή τα λεφτά τους αποκτήθηκαν με παράνομους τρόπους είτε επειδή είναι πιο παραδοσιακοί και προτιμούν να διατηρούν ένα low profile».

Βέβαια, πλέον, εκτός από το να ανακαλύπτει δισεκατομμυριούχους, ο Hoogewerf ταξιδεύει σε όλη την Κίνα, προκειμένου να ανακαλύψει και να μιλήσει με νέους επιχειρηματίες, οργανώνοντας τα επόμενα βήματα της Hurun Report. «Αυτό είναι και ένα από τα πιο ωραία κομμάτια της δουλειάς. Να ακούς νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες». Και όπως έχει αποδείξει, είναι από εκείνους που ξέρουν να απογειώνουν μια νέα, φρέσκια, ιδέα.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι πέντε αποτυχίες του Elon Musk

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top