DimitrisLitsikakis

    “Γιατί να γίνουμε η ελληνική Sillicon Valley και όχι απλώς η Ελλάδα της καινοτομίας και της συνεργατικότητας; Δεν θα ήθελα να μοιάσει η χώρα πουθενά, θέλω μόνο να αποβάλουμε την κακή πλευρά μας και να το ρίξουμε στη δουλειά”, λέει ο Δημήτρης Λιτσικάκης.

    Πώς σου μπήκε η ιδέα να φέρεις το Startup Grind στην Ελλάδα;

    Ξεκίνησα την πρώτη μου startup το 2000, φτιάχνοντας μαζί με τον συνεργάτη μου Απόστολο Τσακπίνη, την πρώτη on-line κοινότητα για το ελληνικό hip-hop. Το hiphop.gr μεταμόρφωσε τη σκηνή, παρέχοντας όχι μόνο διαρκή ενημέρωση, αλλά και μια πλατφόρμα συνεργασίας όπου fans μπορούσαν να έρθουν σε άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες μέσα από το forum (σήμερα αριθμεί περισσότερους από 65.000 χρήστες). Το 2005 έφυγα στην Αγγλία, για μεταπτυχιακό πάνω στο Project Management από το Πανεπιστήμιο του Lancaster, και προτού αποφοιτήσω εξασφάλισα την πρώτη μου δουλειά ως Project Manager στην IBM UK Ltd. Το 2010 επέστρεψα στην Ελλάδα και επιχείρησα να στήσω το πρώτο ελληνικό on-line dating site, αλλά οι στρατιωτικές μου υποχρεώσεις σταμάτησαν τα σχέδια μου. Από το 2011 εργάζομαι ως Project Manager στην Edenred και τον Αύγουστο του 2014 μου προτάθηκε η ιδέα να φέρω το Startup Grind στην Ελλάδα. Επειδή οι startups είναι ένα από τα πάθη μου, με τα οποία έχω συνεχή τριβή τα τελευταία 8 χρόνια, αποφάσισα να βοηθήσω κι εγώ με τον τρόπο μου το ελληνικό οικοσύστημα των startups, παρέχοντας γνώση και ενώνοντας τους νέους επιχειρηματίες μέσω των μηνιαίων fireside chats του Startup Grind. Σκοπός μας είναι να κάνουμε το ταξίδι προς την επιτυχία λιγότερο μοναχικό και πολύ πιο ενδιαφέρον μέσα από μια διαρκή ανταλλαγή εμπειριών από τους επιχειρηματίες που έχουν ήδη πετύχει.

    «Πρώτα δίνουμε και μετά παίρνουμε, κάνε φίλους κι όχι απλώς γνωριμίες, βοήθα πρώτα τους άλλους χωρίς να σκέφτεσαι μόνον τον εαυτό σου».

    Ποιος είναι ο «τυπικός» Έλληνας startup επιχειρηματίας;

    Αν ψάχνεις ένα καλούπι που βγάζει Έλληνες startup founders δεν θα το βρεις. Κάθε ιστορία επιχειρηματικότητας είναι διαφορετική. Και αυτό δεν είναι κλισέ, είναι απλώς η αλήθεια! Για παράδειγμα, ο Χάρης Καρώνης, καλεσμένος στο πρώτο Startup Grind που έγινε στις 8 Οκτωβρίου στο InnovAthens, μας είπε ότι ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στο Jeronimo Groovy και, ταυτόχρονα, καταπιανόταν με το internet σε εποχές που δεν υπήρχε το internet! Άλλοι ήταν πιο hard core προγραμματιστές, Ξεκίνησαν το coding για hobby και πολύ γρήγορα είδαν ότι έχουν ταλέντο και στην επιχειρηματικότητα. Μερικοί στάθηκαν ας το πούμε «τυχεροί» (αν και δε μ’ αρέσει η λέξη, γιατί δεν πιστεύω στην τύχη) και δεν διστάζουν να δηλώσουν δημοσίως ότι απλώς βρέθηκαν στη σωστή θέση στη σωστή χρονική στιγμή. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ιστορίες κι αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσα από τα Startup Grind events: ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος, αλλά πολλά διαφορετικά μονοπάτια. Ο μόνος κοινός παρονομαστής που ενδεχομένως μπορεί κάποιος να εντοπίσει είναι η έμφυτη επιθυμία του επιχειρηματία να ψάχνεται, να σκαλίζει και να επιμένει με σκληρή δουλειά.

    Photo Credit: wikimedia.org

    Κάθε ιστορία επιχειρηματικότητας είναι διαφορετική. Ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι η επιθυμία του επιχειρηματία να ψάχνεται, να σκαλίζει και να επιμένει με σκληρή δουλειά. Photo Credit: wikimedia.org

    Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές startups;

    Όλοι γκρινιάζουν για τη γραφειοκρατία, αλλά αυτή πρέπει να τη θεωρείς δεδομένη και να πας παρακάτω. Γιατί, αν μείνεις στην γκρίνια και την απαξίωση, δεν θα καταφέρεις τίποτα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη συνεργασίας, για την οποία δεν ευθύνεται κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση, αλλά εμείς οι ίδιοι. Αν δεν συνεργαστούμε μεταξύ μας, για να στήσουμε ένα υγιές οικοσύστημα από το οποίο μπορούν να προκύψουν συνέργειες, πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε; Γι’ αυτό κι εμείς, ως Startup Grind, προσπαθούμε όσο μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες που έχει ο παγκόσμιος αυτός θεσμός: πρώτα δίνουμε και μετά παίρνουμε, κάνε φίλους όχι απλώς γνωριμίες, βοήθα πρώτα τους άλλους χωρίς να σκέφτεσαι μόνον τον εαυτό σου. Έτσι, λοιπόν, δεν θα ήθελα να σταθώ στα «άλυτα» προβλήματα που μας ταλαιπωρούν όλους ανεξαιρέτως, γιατί στην τελική παίζουμε όλοι επί ίσοις όροις, αλλά στις λύσεις που πρέπει να δώσουμε με αυτές τις τρεις απλές και χειροπιαστές συμβουλές.

    «Τα όνειρα είναι ωραία. Αλλά υπάρχει και η στιγμή που ξυπνάς. Κάτι σαν hang over. Το πάθαμε μια φορά με το Χρηματιστήριο το ‘99, το ξαναπάθαμε άλλη μια φορά μετά τους Ολυμπιακούς, όταν μας χτύπησε η κρίση».

    Κάποιοι ονειρεύονταν κάποτε την Ελλάδα ως την Φλόριντα της Ευρώπης. Εσύ την ονειρεύεσαι σαν την Καλιφόρνια;

    Τα όνειρα είναι ωραία. Αλλά υπάρχει και η στιγμή που ξυπνάς. Κάτι σαν hang over. Το πάθαμε μια φορά με το Χρηματιστήριο το ‘99, το ξαναπάθαμε άλλη μια φορά μετά τους Ολυμπιακούς, όταν μας χτύπησε η κρίση. Γιατί λοιπόν να ξαναμπούμε σ’ αυτήν τη διαδικασία και να κοροϊδευόμαστε; Και να στο πω και διαφορετικά: γιατί να γίνουμε η ελληνική Sillicon Valley και όχι απλώς η Ελλάδα της καινοτομίας και της συνεργατικότητας; Δεν θα ήθελα να μοιάσει η Ελλάδα πουθενά, θέλω μόνο να αποβάλουμε την κακή πλευρά μας και να το ρίξουμε στη δουλειά. Να συγκεντρωθούμε και να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε: πολιτισμό, τουρισμό, ταλέντα, εκπαίδευση, ιδέες, ό,τι μπορούμε να βρούμε τελοσπάντων. Να τα χαρτογραφήσουμε και να τα εκμεταλλευτούμε με όσο πιο δημιουργικό τρόπο γίνεται. Ας δούμε τι κάνουν και έξω, το μέτρο σύγκρισης είναι καλό να υπάρχει. Απλώς πρέπει να είμαστε πάντα ρεαλιστές και να παίζουμε με τους πόρους που έχουμε.

    *Η επόμενη συνάντηση του Startup Grind, θα γίνει την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 στο InnovAthens, με καλεσμένο τον Γιώργο Χατζηγεωργίου, συνιδρυτή της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών Skroutz. Για να κλείσετε θέση εδώ.

    //Ο Γιώργος Ζαρκαδάκης ζει στο Λονδίνο και είναι διευθυντής της Feline Quanta Communications. (www.felinequanta.com)

     

    Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον είναι στα μαζικά δεδομένα. 

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top