Elon Musk

O Elon Musk, ο συνιδρυτής του PayPal ($ 250 εκατ. το λεπτό) θεωρεί ότι είναι «θερμοκοιτίδα του εαυτού του από 6 ετών»

Με στενοχώρησε και με απασχόλησε, όπως πολλούς άλλους στα κοινωνικά δίκτυα, η είδηση ότι οι «New York Times» έγραψαν για το πώς το ελληνικό Δημόσιο έπνιξε ένα μικρό success story: «Η περίπτωση της Δέσποινας με τα υπέροχα μακαρόν που έβαλε λουκέτο». Έχω κουραστεί 20 χρόνια και βάλε να ακούω παρόμοια παραδείγματα, όπου ο κρατισμός, το «σύστημα», η γραφειοκρατία πάντα νικούν. Νόμοι που έφτιαξαν γραφειοκράτες, διαδικασίες άσχετες με το διεθνή ανταγωνισμό κ.λπ., κ.λπ.

Ενώ σε αρκετά κράτη θέλεις μόλις 1 ώρα για να ανοίξεις μια επιχείρηση, ακόμη ηχεί μέσα μου ότι ο επιχειρηματίας Κωνσταντακόπουλος, για την άδεια του Costa Navarino, χρειάστηκε 3.000 υπογραφές. Ακόμη σκέφτομαι, ενώ χαίρομαι για την είδηση περί επενδύσεων, πόσο θα αντέξουν οιΈλληνες και ξένοι επιχειρηματίες στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, όταν θα τους ενημερώσουν τα στελέχη τους ότι θα χρειαστούν 2.000 υπογραφές! Αυτή είναι η εθνική μας βελτίωση, μειώσαμε το χρόνο και τη δράση κατά 1.000 υπογραφές (δηλαδή άλλοι 2.000 ειδικοί σφραγιδούχοι μας απέμειναν εμπόδιο)…

Εργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια με ομάδες επαγγελματιών – μικρές, μεγάλες, ειδικές, βάλτε όποιο πρόσημο θέλετε. Έτσι, όλη η επαγγελματική ζωή μου ακολουθεί τη συνταγή: μου λες το πρόβλημα, ακούω τη σύνθεση απόψεων για το πώς θα το λύσουμε, αποφασίζουμε από κοινού και υλοποιούμε τις λύσεις. Παρατηρώ τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι, για να μάθω, και βλέπω πόσο ικανοί είναι να κάνουν φανταστικά πράγματα, να ακυρώσουν κάθε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Δεν θα έπρεπε να ψάχνουμε για το δικό μας business model, τις λύσεις και το σχέδιο για την προσωπική μας αλλαγή / βελτίωση / ανάπτυξη, τα οποία μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλους;

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι παρατηρώ την εξέλιξή τους, η οποία μοιάζει με ένα φυσικό οργανισμό. Μεγαλώνουν, ωριμάζουν, χειρίζονται όλο και πιο πολύπλοκα προβλήματα κι ας μην το βλέπουμε καθημερινά, ας μην μπορούμε να το δούμε (γιατί κάτι άλλο μας απορροφά). Επιβιώνουν, μαθαίνουν, προσαρμόζοντα και όσο πιο μεγάλη η «θερμοκρασία» (ή μάλλον η πίεση) τόσο καλύτερα αποδίδουν. Θυμίζουν τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς, που μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 37ο C!

Γι’ αυτήν την πίεση, σ’ αυτήν τη θερμοκρασία και γι’ αυτήν την εξελικτική διαδικασία δεν υφίστανται τα startup incubators; Για να βοηθήσουν ομάδες, νέες εταιρείες και brands να μεγαλώσουν κάτω από πίεση; Την πίεση της πραγματικής γνώσης, της αληθινής Οικονομίας (σε αληθινές συνθήκες). Να μάθουν πώς επιβιώνουν, πώς συνθέτουν, πώς χτίζουν ομάδες, πώς προσφέρουν λύσεις, πώς γίνονται ανταγωνιστικές και εξ αυτών να μεγαλώσουν, κερδίζοντας κάθε χρόνο κάτι περισσότερο από τον προηγούμενο. Αυτός είναι ο ορισμός μιας νεοφυούς επιχείρησης, σε όποιο χώρο κι αν δραστηριοποιείται («A startup is a company designed to search for a repeatable and scalable business model.»)

Γιατί, όμως, στην εποχή της ύφεσης, των αλλαγών, των εμποδίων, του μικρότερου εισοδήματος, δεν χειριζόμαστε τον εαυτό μας όπως μία startup; Δεν θα έπρεπε να ψάχνουμε για το δικό μας business model, τις λύσεις και το σχέδιο για την προσωπική μας αλλαγή / βελτίωση / ανάπτυξη, τα οποία μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλους; Σκέψεις και λύσεις και ερεθίσματα μέσα σε ομάδες που, όσο επαναλαμβάνουμε και εφαρμόζουμε είτε ως εργαζόμενοι είτε ως νέοι επιχειρηματίες, θα γίνονται καλύτερες; Οι startups δεν σταματούν στη version 1.0, εμείς γιατί «σταματήσαμε» σε ό,τι κάναμε πριν από 20 χρόνια;

Πώς ένας άνθρωπος σαν τον Elon Musk είναι internet entrepreneur, «γκουρού» των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, σχεδιαστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου και rocket scientist ταυτόχρονα;

Διάβαζα γοητευμένος ότι ο Elon Musk, ο συνιδρυτής του PayPal ($ 250 εκατ. το λεπτό) θεωρεί ότι είναι «θερμοκοιτίδα του εαυτού του από 6 ετών» (σε ηλικία 10 ετών διαβάζει 10 ώρες την ημέρα, μαθαίνει, ερευνά). Αν διαβάσετε το άρθρο, θα συμφωνήσετε ότι η αξία της ιστορίας αυτού του ανθρώπου, είναι ότι δεν έφτασε σε μια κορυφή και επαναπαύτηκε στις δάφνες του. Συνέχιζε να προσπαθεί, να ψάχνει, να αμφισβητεί. Ο Elon Musk έχει χτίσει πολλά startups σε παγκόσμιας αξίας εταιρείες: PayPal, SolarCity, Tesla, SpaceX… και τον εαυτό του.

Πώς αυτός ο άνθρωπος είναι τόσα πολλά πράγματα μαζί κι εμείς δεν προλαβαίνουμε; Πώς ένας άνθρωπος είναι internet entrepreneur, ο «γκουρού» των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, σχεδιαστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου και rocket scientist; Μα, επωάζοντας συνεχώς νέα γνώση, εμπειρία, αξίες, προσπάθειες και… τον εαυτό του ως όλον!

Μαθαίνοντας συνεχώς και μη μένοντας σε ό,τι τον έκανε επιτυχημένο μία φορά. Αναπτύσσοντας συνεργασίες στην αληθινή Οικονομία. ‘Εχοντας τη φιλοδοξία και την τρέλα ν’ αλλάξει τα πράγματα, τον κόσμο. Δεν τον αφορούν φαντάζομαι τόσο μονοσήμαντα –όπως συχνά ακούμε στην Ελλάδα– κίνητρα φοροαπαλλαγών, το χ ταμείο εγγυοδοσίας, το δημόσιο ταμείο χρηματοδότησης, ποιοι είναι οι VC, ποια τράπεζα θα κινήσει το χρήμα για το project.

Το σώμα μας είναι σε φυσιολογική κατάσταση στους 37ο C. Είμαστε φτιαγμένοι για να μαθαίνουμε και να δημιουργούμε. Για να αλλάζουμε και να κάνουμε. Άρα, εμείς είμαστε, ο καθένας, ένα startup. Και το καλύτερο: τότε ο μόνος επενδυτής που θα μας απασχολεί θα είναι ο εαυτός μας! Αρκεί να επενδύσουμε χρόνο, αφοσίωση, πίστη και δημιουργικό πάθος σε ό,τι και αν κάνουμε, σε ό,τι κι αν θέλουμε.

Είναι δύσκολο, το ξέρω, αλλά είναι η αλήθεια που μας διαφεύγει. Είμαστε η έμπνευση που χρειάζονται οι άνθρωποι γύρω μας. Γιατί, τελικά, δεν «αργοπεθαίνουμε» από την οικονομική ύφεση, αλλά από πείσμα να κάνουμε μόνο ό,τι ξέραμε καλά και γιατί πάψαμε να εξελισσόμαστε προσωπικά. Αυτό βλέπω γύρω μου, αυτό λέω, αυτό με απασχολεί και με αγχώνει, να παλεύω και ν’ αλλάζω εδώ και 26 συναπτά έτη.

Διαβάστε ακόμα: Για να γίνετε δημιουργικοί, βγείτε απ’ το γραφείο!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top