Naousa, Greece 2015 Stelios Boutaris, the managing director and owner of KIR-YIANNI vineyards in up Northern Greece.

«Το mission statement της επιχείρησής μου είναι να γίνουμε ένα από τα 100 καλύτερα οινοποιεία στον κόσμο».

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Φυσικά πάντα ήθελα και ήξερα ότι θα γίνω οινοποιός. Δύσκολα να «ξεφορτωθεί» κανείς κληρονομιά πέντε γενεών.

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Νομίζω ότι το είχα από πάντα. Πάντα ήθελα το ελληνικό κρασί να αναγνωριστεί διεθνώς.

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Να γίνουμε ένα από τα 100 καλύτερα οινοποιεία στον κόσμο.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Η επιμονή και προσήλωση στο όραμα μου. Ποτέ δεν είδα τις τυχόν αντιξοότητες ως ανασταλτικό παράγοντα στην επιχειρηματική μου δράση. Ο οινοποιός γνωρίζει ότι η διάρκεια και η σταθερότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επιτυχίας στη δουλειά του.

«Ο Έλληνας έχει κατ’ εξοχήν επιχειρηματικό δαιμόνιο».

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Πολλές μικρές καθημερινές «νίκες» σε διαφορετικούς τομείς.

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Είναι δυνατόν να μην συνδέεται; Πιστεύω ότι είναι αλληλένδετα…

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Ο ταμειακός προγραμματισμός στην αρχή της καριέρας μου. Έπεσα πολύ έξω, μια που βιαζόμουν να υλοποιήσω το όραμα μου.

Naousa, Greece 2015 Stelios Boutaris, the managing director and owner of KIR-YIANNI vineyards in up Northern Greece.

«Για μένα επιτυχία είναι πολλές μικρές καθημερινές “νίκες” σε διαφορετικούς τομείς».

Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Που δεν σπούδασα αρχιτεκτονική. Παρότι είχα ετοιμάσει την αίτηση για το Columbia School of Architecture, δεν την έστειλα ποτέ.

Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Είμαι ευγνώμων για όλα τα καλά στη ζωή μου.

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω στις 7:30 και, όταν βρίσκομαι στην Αθήνα, πηγαίνω τον γιο μου στο σχολείο. Διαβάζω δυο εφημερίδες με τον καφέ μου, θέλω τουλάχιστον μια ώρα για να ξεκινήσω την ημέρα μου.

«Tο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας, θα έπρεπε να στηρίζεται στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην τεχνολογία και στην ενέργεια».

Στον ελεύθερό σας χρόνο ασχολείστε με τη δουλειά; Για παράδειγμα μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο και παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Όχι, τίποτα από όλα αυτά. Ο χρόνος ξεκούρασης και ο χρόνος με τους αγαπημένους μου είναι πολύτιμος. Βέβαια, εργασία και διασκέδαση στη δουλειά μας είναι ένα και το αυτό.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Μεγάλη συζήτηση. Το σίγουρο είναι ότι είναι κρίμα, μια που ο Έλληνας έχει κατ’ εξοχήν επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Τουρισμός, αγροτική παραγωγή, τεχνολογία, ενέργεια.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Την προσήλωσή τους σε αυτό που κάνουν.

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Μακάρι να γινόμουν πιο συχνά.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Έχω σαν βασικές μου αρχές το τρίπτυχο Συνεργασία-Συναίνεση-Επικοινωνία. Αυτό εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου και στην δουλειά μου αλλά και στην προσωπική μου ζωή.

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα και ποια σε μια γυναίκα;
Την αποφασιστικότητα και στους δύο.


Διαβάστε ακόμα: Σωτήρης Λυμπερόπουλος – Το κοντέρ του Volvo γράφει όραμα


Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Μοιράζομαι το όραμά μου μαζί τους κι έτσι οι στόχοι μου γίνονται κοινοί για όλους. Σέβομαι, τιμώ και αγαπώ τους συνεργάτες μου.

Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Είμαι αναποφάσιστος, όχι αρκετά αυστηρός και λέω σπάνια όχι.

Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Ποτέ δεν το σκέφτηκα. Σίγουρα όμως θα ήθελα να δημιουργώ κάτι από την παραγωγή μέχρι τον καταναλωτή.

Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Κυρίως με το ένστικτο.

Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Η γυναίκα μου, οι συνεργάτες και οι φίλοι μου, πάντα μέσα από τη συζήτηση, όχι απαραίτητα επαγγελματική.

Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
«Το μάτι του αφέντη κοπρίζει το χωράφι». Η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη σε κάθε δουλειά. Μου αρέσει βέβαια και το «το σπίτι όσο χωρεί, το χωράφι όσο θωρεί», για ευνόητους λόγους.

Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Με γραφείο της δεκαετίας του ’50. Και όντως είναι. Είναι το παλιό γραφείο του παππού μου, με τα έπιπλά του, που βλέπει από ψηλά τους αμπελώνες.

Naousa, Greece 2015 Stelios Boutaris, the managing director and owner of KIR-YIANNI vineyards in up Northern Greece.

«Μοιράζομαι το όραμά μου μαζί με τους συνεργάτες μου κι έτσι οι στόχοι μου γίνονται κοινοί για όλους. Τους σέβομαι, τους τιμώ και τους αγαπώ.»

Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Διαβάζω μόνο μυθιστορήματα, νουβέλες και αυτοβιογραφίες.

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Τον Γκάντι.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Θα ήθελα να ήμουν καλύτερος ομιλητής. Και να γράφω καλύτερα!

Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Η σημαντικότερη επένδυση που έχουμε κάνει είναι στο ανθρώπινο δυναμικό. Η προσφορά τους έχει τεράστια αξία που δεν κοστολογείται. Η νέα κάβα στο Κτήμα στη Νάουσα είναι η ακριβότερη επένδυση που έχουμε κάνει ως τώρα.

«Το αγαπημένο μου ρητό είναι “το μάτι του αφέντη κοπρίζει το χωράφι”. Η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη σε κάθε δουλειά».

Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Το σπίτι των προγόνων μου στο Νυμφαίο.

Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Τη χαρά του να προσφέρεις.

Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Εννοείται. Εξάλλου, στη δουλειά μας λέμε ότι φυτεύουμε το αμπέλι για το εγγόνι μας.

Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Με χαρά που με γνώρισαν.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο 10λογος του μάνατζερ από τον Δημήτρη Χανιόγλου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top