OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κοιτάζετε πάντα και μόνο τη θετική πλευρά της ζωής. Είναι μικρή, γι’ αυτό πρέπει να είναι πλούσια σε θετικές εμπειρίες, σχέσεις και επιρροές. Μακριά όσοι είναι αρνητικοί εκ φύσεως σε καθετί, δεν τους χωρά η ζωή εκείνων που θέλουν να προχωρούν. Photo Cresit: Eric Broder Van Dyke/flickr

Η καθημερινότητά μας έχει μεταβληθεί από τις ανάγκες της εποχής. Υπάρχει ανάγκη για μια ισορροπημένη προσωπική ζωή: μεγάλο θέμα το πόσο χρόνο διαθέτεις στην οικογένειά σου, πώς κρατάς σώμα και πνεύμα σε καλό επίπεδο, αν διαρκώς ενημερώνεσαι για το επαγγελματικό σου πεδίο, πόσο εξελίσσεις το αντικείμενό σου με μεράκι, αν είσαι συγκρικτικά ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, πώς οργανώνεις συνολικά την προσωπική σου ζωή. Όλα μαζί, θα μου πείτε, δύσκολο…

Κι όμως, είναι απόλυτα αναγκαία στην εποχή που ζούμε. Οι κοινωνικές εντάσεις, οι οικονομικές ανισότητες, η έλλειψη σύγχρονου σετ ικανοτήτων, οι αβεβαιότητες για το μέλλον και η ανάγκη να ψυχαγωγείς τον κύκλο σου και να μεγαλώνεις παιδιά είναι το εξωτερικό περιβάλλον. Σε αυτό πρέπει να σταθούμε επίκαιροι, κάνοντας πρακτικά βήματα που θα μας κρατούν ενεργητικούς και δυναμικούς, αισιόδοξους και θετικούς.

Δεν υπάρχει καμία σπουδαία θεωρία γύρω από το θέμα, αλλά διάλεξα να μοιραστώ κάποιες προσωπικές εμπειρίες, πιθανό ερέθισμα για όποιους θέλουν να προχωρούν μπροστά…

• Δημιουργήστε τη λίστα προσωπικών σας συνηθειών, σαν σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα, καθρεφτίζοντας τις περιοχές όπου νιώθετε ότι θα πρέπει να βελτιωθείτε. Παράδειγμα: ποια ημέρα της εβδομάδας διαβάζετε (ναι, διαβάζετε) και αναζητάτε πληροφορίες στο internet. Ποια ημέρα αφιερώνετε σε κάποιου είδους άσκηση. Ποια ημέρα είναι για έξοδο με τα παιδιά, ποια μέρα είναι αφιερωμένη σε φίλους ή γνωριμίες networking.

• Κοιτάζετε πάντα και μόνο τη θετική πλευρά της ζωής. Είναι μικρή, γι’ αυτό πρέπει να είναι πλούσια σε θετικές εμπειρίες, σχέσεις και επιρροές. Μακριά όσοι είναι αρνητικοί εκ φύσεως σε καθετί, δεν τους χωρά η ζωή εκείνων που θέλουν να προχωρούν.

Διαβάζετε αντισυμβατικό περιεχόμενο από ξένα websites! Βρίθουν νέων απόψεων, εμπεριστατωμένων μελετών και καλών παραδειγμάτων. Δεν έχουν συνωμοσίες, hoaxes και τη μπουρδολογία των 40.000 «μυστήριων» ελληνικών blogs.

• Βρείτε χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους. Έστω και μία ώρα μακριά από τη ρουτίνα αρκεί για να χαλαρώσουμε, να θυμηθούμε ωραίες στιγμές και να μάθουμε κάτι καινούργιο. Αν δεν πέσετε για μία ακόμη φορά στην «παγίδα» χρέος και μνημόνιο, θα περάσετε καλά. Πόσες φορές το κάνατε;

• Επενδύετε χρόνο, για εσάς και τα παιδιά, σε εμπειρίες και όχι πράγματα. Χορτάσατε φαϊ και κυριακάτικο παϊδάκι, πηγαίνετε σε ένα θέατρο, ένα πάρκο, ένα κήπο, ένα μικρό ταξίδι. Έχω να το λέω, όταν πρώτη φορά στείλαμε το παιδί σε κατασκήνωση του εξωτερικού, για μία εβδομάδα, γύρισε άλλος άνθρωπος!

• Βάλτε στο πρόγραμμα χαρούμενες επιλογές για εσάς και τους γύρω σας. Ακόμη κι ένα βράδυ έξω με φίλους αρκεί. Μία επίσκεψη για έναν κοινωνικό σκοπό, μια εκδήλωση καλής γειτονίας εκεί που μένετε.

Photo Credit: Bjarne Erick/flickr

Ξανακάντε τη λίστα των συνηθειών σας κάθε βδομάδα. Βελτιώστε τη διαχείριση του χρόνου σας και τα επιλεγόμενα μέσα εξελιξής σας ως ανθρώπου, συντρόφου, φίλου, επαγγελματία. Photo Credit: Bjarne Erick/flickr

• Δείξτε στα παιδιά το νόημα της εποχής, να προσφέρεις και να βοηθάς. Από το ένα σακουλάκι φακής στο πρόγραμμα προσφοράς «Μαζί μπορούμε» μέχρι μια επίσκεψη σε ένα ίδρυμα… Βάλτε τέτοιες κινήσεις στο πρόγραμμα, στη λίστα σας.

• Φτιάξτε λίστες των θεμάτων που σας ενδιαφέρουν, ώστε να παρακολουθείτε εβδομαδιαία στο internet τους influencers επ’ αυτών, συνδεθείτε μαζί τους. Και όλα αυτά –επαναλαμβάνω– σε προκαθορισμένο χρόνο μέσα στην εβδομάδα. Μείνετε επίκαιρος, βρείτε πρακτικά βοηθήματα για το μαγαζί, τη δουλειά, το μάθημά σας.

• Διαβάζετε «περίεργο» (αντισυμβατικό) περιεχόμενο (επιστημόνων, καινοτόμων, βραβευμένων ανθρώπων) και μόνο από ξένα websites! Βρίθουν νέων απόψεων, εμπεριστατωμένων μελετών και καλών παραδειγμάτων. Δεν έχουν συνωμοσίες, hoaxes και μπουρδολογία των 40.000 «μυστήριων» ελληνικών blogs.

Ξανακάντε τη λίστα των συνηθειών σας κάθε εβδομάδα, βελτιώνοντας ό,τι δεν σας ταίριαξε ή δεν σας ικανοποίησε.

• Βρείτε μια πλατφόρμα/εργαλείο προγραμματισμού μοιράσματος links και posts στα κοινωνικά δίκτυα ως αναγκαία ενημέρωση του ψηφιακού προφίλ σας, για να είστε επίκαιροι. Αλλά μην πάθετε «μονομανία», χάνοντας παραγωγικό χρόνο. Όλα θέλουν μέτρο.

• Κοιμηθείτε νωρίς. Το έμαθα στην κρύα Στοκχόλμη και το κορόιδευα στην αρχή, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι είναι κρίσιμο. Αλλάζει το βιολογικό ρολόι. Ξυπνάς νωρίς με ενέργεια, βγαίνεις πρωϊνό περίπατο, πας με κέφι στη δουλειά, νιώθεις καλύτερα. Δώστε στον οργανισμό σας πραγματικό και αναγκαίο χρόνο ξεκούρασης.

• Σβήστε όσο μπορείτε τις οθόνες. Ακτινοβολία, ζαλάδα, κούραση ματιών και μυαλού. Αφήστε χρόνο να αναπνεύσει το μυαλό! Χαλαρώστε, μιλήστε, διαβάστε, παίξτε με τα μικρά. Θέλεις να δεις ειδήσεις; Δες και μετά κλείσε το χαζοκούτι! Επίσης, μην έχετε οθόνες εκεί που κοιμάστε!

• Ποια ημέρα της εβδομάδας έχει η οικογένεια μια κοινή δράση, από μαγείρεμα μέχρι παιχνίδι με βραβείο; Για να δένεται, να μαθαίνει, να συζητά, να διασκεδάζει; Το χρειαζόμαστε…

• Αποφύγετε το χάσιμο χρόνου σε συναντήσεις, επαφές και γνωριμίες που δεν ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά σας, το αντικείμενο στο οποίο εξελίσσεστε, την εργασία σας. Είστε (αρέσει – δεν αρέσει), σαν ένα προϊόν που πρέπει να γεννά ζήτηση στις κατάλληλες «αγορές».

• Ξανακάντε τη λίστα των συνηθειών σας κάθε εβδομάδα, βελτιώνοντας ότι δεν σας ταίριαξε ή δεν σας ικανοποίησε. Βελτιώστε τη διαχείριση του χρόνου σας και τα επιλεγόμενα μέσα εξελιξής σας ως ανθρώπου, συντρόφου, φίλου, επαγγελματία.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη στις επιχειρήσεις.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top