Ένα ρίσκο που πήραν το 2013, τους μετέτρεψε σήμερα στους πρώτους δισεκατομμυριούχους του bitcoin. (Εικονογράφηση: Stephen Foley | Financial Times)

    Για αυτούς που ξέρουν, τα πράγματα έχουν κάπως έτσι: το bitcoin είναι ένα συναινετικό δίκτυο που παρέχει τη δυνατότητα ενός νέου συστήματος πληρωμών και μιας εντελώς ψηφιακής μορφής κρυπτογραφημένων χρημάτων. Για τους υπόλοιπους, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα και τέλος. Κι αν θέλουμε να πάμε αυτή την ανάλυση λίγο παραπέρα -μην ανησυχείτε δεν θα φτάσουμε μακριά- κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν θα χρησιμεύσει ή αν θα σκάσει παταγωδώς ως φούσκα.

    Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω ούτε έναν άνθρωπο που να χρησιμοποιεί συστηματικά bitcoin. Πολλά ακούγονται για το οργανωμένο έγκλημα που ωφελείται από τη μυστικότητα του. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ασχολούνται, και μάλιστα σοβαρά, με το bitcoin καταγράφοντας επικές αποδόσεις τα τελευταία δυο χρόνια. Ανάμεσά τους οι δίδυμοι Winklevoss.

    Και μην παραξενεύεσαι αν το όνομά τους σου θυμίζει κάτι: οι Cameron και Tyler Winklevoss ξέρουν πώς να βρίσκουν τον δρόμο προς τα MME συχνά-πυκνά. Και αυτή τους η εμφάνιση ήταν η πλέον εντυπωσιακή, καθώς κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι δισεκατομμυριούχοι του bitcoin. Πώς; Τα πράγματα έχουν κάπως έτσι: το 2013 οι Winklevoss αποφάσισαν να επενδύσουν 11 εκ. δολάρια σε bitcoin όταν αυτό κόστιζε μόλις 120 δολάρια. Πριν λίγες ημέρες η αξία του κάθε bitcoin έσπασε το φράγμα των 11.000 δολαρίων. Κάντε τις πράξεις και θα καταλάβετε.

    «Για εμάς η δύναμη του bitcoin είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή του χρυσού» λένε τα αδέρφια Winklevoss.

    Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ποιοι είναι οι Winklevoss, που βρήκαν 11 εκ. δολάρια να επενδύσουν και γιατί κάτι σου θυμίζει το όνομά τους; Γεννημένοι το 1981 στη Νέα Υόρκη και απόφοιτοι αρχικά του Harvard University και στη συνέχεια του University of Oxford, κατάφεραν να γίνουν γνωστοί σε όλο τον κόσμο όταν πριν από χρόνια κατηγόρησαν τον Mark Zuckerberg ότι τους έκλεψε την ιδέα του Facebook. Δεν θα πούμε περισσότερα για αυτή την υπόθεση (δείτε την ταινία Social Netowork αν θέλετε) αλλά η ουσία είναι ότι κατάφεραν να κερδίσουν 65 εκ. δολάρια από αυτή την δικαστική διαμάχη.

    Το 2008 ήταν η χρονιά που ήθελαν να κάνουν υπερήφανη την Αμερική, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και στο άθλημα της κωπηλασίας. Για να μην είμαστε άδικοι, δεν τα πήγαν και άσχημα: πήραν την 6η θέση στον τελικό, αλλά δεν πέτυχαν και τον στόχο τους, που ήταν ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

    Ποζάροντας για το Vanity Fair πριν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. (Φωτογραφία: Sam Jones)

    Για λίγο χάνονται από το ραντάρ, αλλά το 2010 κάνει την εμφάνισή της η ταινία Social Netowork, που ουσιαστικά είναι η κόντρα των Winklevoss με τον Zuckerberg και η γέννηση του Facebook. Δεν ξέρουμε τι γνώμη έχουν για την ταινία, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να έχουν παράπονο από τον Armie Hammer – τους υποδύθηκε εξαιρετικά. Ωστόσο η κίνηση-ματ -όπως αποδείχθηκε- ήρθε 3 χρόνια αργότερα.

    Ήταν τότε που αποφάσισαν να επενδύσουν 11 εκ. δολάρια -μέρος των χρημάτων που είχαν κερδίσει από την διαμάχη τους με τον Zuckerberg- στην αγορά bitcoin. Τότε το bitcoin κόστιζε μόλις 120 δολάρια, ακουγόταν αριστερά και δεξιά σε τεχνολογικά άρθρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πίστευε ότι έχει μέλλον – άλλωστε δεν ήταν και πραγματικό χρήμα.

    Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους Winklevoss να κάνουν την κίνησή τους και την περασμένη εβδομάδα είδαν το ρίσκο τους να τους δικαιώνει. Η αξία του bitcoin εκτοξεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες, σπάζοντας το φράγμα των 11.000 δολαρίων και μετατρέποντας τους δίδυμους σε δισεκατομμυριούχους. Τους πρώτους δισεκατομμυριούχους του bitcoin.

    Βέβαια αυτή η εκτόξευση του bitcoin δημιούργησε πολλές αντιδράσεις. Οι πιο ψύχραιμοι το αποκάλεσαν φούσκα που πολύ σύντομα θα σκάσει. Οι πιο ακραίοι δεν δίστασαν να το αποκαλέσουν απάτη. Όσο για τους Winklevoss; Δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε αυτό το ρίσκο. Άλλωστε όπως έχουν δηλώσει «αν κάποιος θέλει να καταργήσει τα bitcoin θα πρέπει να καταργήσει το ίντερνετ. Και αυτό δεν γίνεται».

     

    Διαβάστε ακόμα: Βαγγέλης Μπίκος – «Ελεύθερος είναι εκείνος που προσαρμόζεται, όχι αυτός που αντιστέκεται»

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top