«Επιτυχία για μένα σημαίνει να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, κι αυτό να γίνεται αποδεκτό από το κοινό στο οποίο έχεις εστιάσει». Φωτογραφία: Γιώργος Σανταμούρης

«Επιτυχία για μένα σημαίνει να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, κι αυτό να γίνεται αποδεκτό από το κοινό στο οποίο έχεις εστιάσει». Φωτογραφία: Γιώργος Σανταμούρης

-Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Τότε δεν σκεφτόμουν καθόλου τη δουλειά, χαιρόμουν την παιδική ηλικία.

-Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Από την αρχή, μόλις ξεκίνησα κατάλαβα τι είναι αυτό που θέλω: να προσφέρω τον καλύτερο καφέ.

-Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Αναζητούμε καφέδες ανώτερης ποιότητας από φάρμες ανά τον κόσμο, οι οποίοι καβουρδίζονται επιδέξια, με σκοπό να έχουμε ως αποτέλεσμα ένα ξεχωριστό γευστικό προφίλ.

-Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Η προσήλωση στο στόχο μου.

–Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, κι αυτό να γίνεται αποδεκτό από το κοινό στο οποίο έχεις εστιάσει.

-Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Ναι, κυρίως επειδή έχουμε βρει από κοινού την ισορροπία.

-Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Νομίζω πως δεν έχει έρθει ακόμη.

-Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μετανιώνω, αλλά για τα σημαντικά, που μπορούν να κάνουν ανατροπές, φροντίζω πριν από τη λήψη της απόφασης να υπάρχει μεστή σκέψη.

Διάλειμμα για έναν καφέ στην Κολομβία.

Διάλειμμα για έναν καφέ στην Κολομβία.

-Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Δεν θεωρώ πως η ποιότητα συνδέεται με οικονομικές απολαβές.

-Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Δουλεύουμε εδώ και καιρό ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα Direct Relationship Coffees, που αφορά την απευθείας δέσμευση της εταιρείας με τους παραγωγούς και το οποίο επιστρέφει πολλά στους ανθρώπους και στις τοπικές κοινότητες των χωρών παραγωγής του καφέ.

-Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω στις 6.30 π.μ. και σκέφτομαι όλα τα ευχάριστα πράγματα που μπορεί να συμβούν μέσα στη μέρα.

-Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Δεν μιλάω στο τηλέφωνο στο εστιατόριο, ούτε τσεκάρω email τη νύχτα. Το Σάββατο βρίσκομαι συνήθως στο coffee shop. Επειδή συνεργάζομαι με ανθρώπους που δουλεύουν για την εστίαση (ξενοδοχεία, bars, coffee shops), στις διακοπές μου φυσικά τους προτιμώ, οπότε αναπόφευκτα βρίσκομαι με τους πελάτες μου.

-Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Επειδή οι επιχειρηματίες δεν έχουν συχνά ανάμεσα στους άλλους στόχους τους κι αυτόν της προσφοράς στην κοινωνία.

-Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Η εστίαση στην ποιότητα του προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Καθώς και στην ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που έχουμε ως χώρα.

-Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Τη σοβαρότητα και τον υγιή ανταγωνισμό.

«Το βασικό γνώρισμα του δικού μου επιχειρηματικού στυλ: Η συμμετοχικότητα».

-Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Οι συνεργάτες μου μοιράζονται το ίδιο όραμα με μένα, οπότε δεν χρειάζεται να υπάρχουν συγκρούσεις. Μέσα από το σύστημα των αξιών που μοιραζόμαστε όλα προχωρούν ομαλά.

-Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Η συμμετοχικότητα.

-Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Την ειλικρίνεια.

-Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Την συνδυαστική σκέψη και την μεθοδικότητα.

Θέλετε να φτιάχνετε κάθε φορά –και όχι, κατά τύχη, μια στις τόσες– τέλειο espresso; Δείτε πώς!

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης καφέ στην Κοσταρίκα.

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης καφέ στην Κοσταρίκα.

-Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Με τους συνεργάτες μου στην επιχείρηση έχουμε φτιάξει αυτό που λένε «ανθρώπινη αλυσίδα». Μοιραζόμαστε άγχη, αλλά, φυσικά, και τις επιτυχίες.

-Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Αυτό του «απόλυτου» ηγέτη.

-Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Σε μιαν άλλη εταιρεία καφέ.

-Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Συνήθως συμμετέχουν και τα δυο εξίσου, όμως η τελική απόφαση θα παρθεί πάντα με τη λογική. Το ένστικτο μπορεί απλώς να επιταχύνει την απόφαση της λογικής.

-Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Τα πρόσωπα αυτά είναι μια μικρή, πολύ σφιχτή, ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μου για χρόνια και πάντα με κερδίζουν με τις προτάσεις τους.

«Θα επιθυμούσα να με θυμούνται ως τον Ιντιάνα Τζόουνς του καφέ στη διαρκή αναζήτησή του ως θησαυρού».

-Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
«Το κακό συνήθως τρέχει γρήγορα». Όπότε προσπαθώ να το αποτρέψω κάνοντας το καλό με μεγαλύτερη ταχύτητα.

-Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Θεωρώ οτι ο κάθε επιχειρηματίας φτιάχνει το δικό του δρόμο επιτυχίας, που είναι και μοναδικός.

-Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Δεν έχω γραφείο με την κλασική έννοια. Γραφείο μου είναι το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, το lab, που μυρίζει καφέ επειδή υπάρχουν παντού κόκκοι, μηχανές καφέ, όργανα μέτρησης στερεών του καφέ κ.λ.π.

-Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
«Η 8η συνήθεια», του Stephen R. Covey. Ένα βιβλίο που προτείνει κάποιες ικανές συνθήκες για την επιθυμητή αποτελεσματικότητα στην ζωή και στην εργασία μας.

-Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Θα ήθελα να μπορώ να συνθέτω μουσική.

«Δουλεύουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα Direct Relationship Coffees, που αφορά στην απευθείας δέσμευση της Taf Coffee με τους παραγωγούς και το οποίο επιστρέφει πολλά στους ανθρώπους και στις τοπικές κοινότητες των χωρών παραγωγής του καφέ». (Στη φωτογραφία ο Γιάννης Ταλούμης με παραγωγούς καφέ στη Γουατεμάλα).

«Δουλεύουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα Direct Relationship Coffees, που αφορά στην απευθείας δέσμευση της Taf Coffee με τους παραγωγούς και το οποίο επιστρέφει πολλά στους ανθρώπους και στις τοπικές κοινότητες των χωρών παραγωγής του καφέ». (Στη φωτογραφία ο Γιάννης Ταλούμης με παραγωγούς καφέ στη Γουατεμάλα).

-Ποια είναι η ακριβότερη και ποια η φθηνότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας;
Η ακριβότερη είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που μου επιτρέπει πλήρη διαχείριση και ιχνηλασιμότητα σε όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και της παραγωγής του. Η φθηνότερη ένα όργανο ποιοτικού ελέγχου για τον καφέ αξίας 450 ευρώ, που όμως είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το σκοπό που επιτελεί.

-Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Στα ταξίδια μου στο Μιλάνο επισκέπτομαι ένα coffee house, το Taglio, στην περιοχή Navigli, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως deli & bistro. Ωραίο φαγητό, ενδιαφέρουσα γκάμα προϊόντων για να αγοράσει κανείς και, βέβαια, το δικό μου ζητούμενο, καλός καφές.

-Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς.

-Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Για την ώρα, με ενδιαφέρει κυρίως να διαρκέσει με τον τρόπο που επιθυμώ όσο είμαι εν ζωή.

-Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Ως τον Ιντιάνα Τζόουνς του καφέ στη διαρκή αναζήτησή του ως θησαυρού.

 

Αυτά είναι τα 6 βήματα για την παρασκευή του ιδανικού espresso

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top