Sequence 02.Still025

    Η Μεταπολίτευση ιστορικά ορίζεται ως η περίοδος που ξεκίνησε μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974 και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Μεταπολίτευση, όμως, κοινωνικά και οικονομικά ήταν επίσης μια από τις ομαλότερες και πλουσιότερες περιόδους του συνόλου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

    Sequence 02.Still013

    Με την εμφάνιση της κρίσης, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου στράφηκε κατά των πολιτικών προσώπων και των κομμάτων που κυριάρχησαν εκείνα τα χρόνια. Αλλά η λογική του κρατισμού δεν αμφισβητήθηκε. Αντιθέτως, μύθοι του παραμένουν πανίσχυροι, μολονότι πολλοί αναγνωρίζουν την αποτυχία του. Αυτό λίγο πολύ πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαρμάρα “7 Μεταπολιτευτικοί Μύθοι” που κάνει σήμερα την online πρεμιέρα του στο Facebook και πιο συγκεκριμένα εδώ στις 7 το απόγευμα. Το ντοκιμαντέρ φυσικά θα παραμείνει οnline και μετά τη σημερινή πρώτη του προβολή “για να στοιχειώνει τους κρατιστές που κατέστρεψαν τη χώρα”, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στα σχόλια του post που συνοδεύει την προαναγγελία.

    Το ερώτημα παραμένει γιατί παρόμοιες απόψεις συνεχίζουν να προβάλλονται στη χώρα μας σε καθεστώς “ημιπαρανομίας” από ένα λημέρι -ή άντρο, αν προτιμάτε!- εκπροσώπων της κοινής λογικής.

    Λίγα λόγια για το έργο, όμως: Συνοπτικά οι 7 Μύθοι αναδεικνύουν νοσηρά θέσφατα και ιδεοληψίες που χαρακτήρισαν και χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα ένα κράτος -και τους πολίτες του, φυσικά- που πέραν του ότι είναι πτωχευμένο δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε ευρωπαϊκό. Από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων α λα ελληνικά, στις δωρεάν παροχές, το κράτος-εργοδότη και τους “χαμηλούς μισθούς”, έως τα κεκτημένα των παντοδύναμων συντεχνιών και την ατομική ανευθυνότητα, πρόκειται για μια διαδρομή σε μια ελληνική πραγματικότητα που, επιτυχημένα, ιστορικά πρόσωπα παρομοίασαν με “απέραντο φρενοκομείο” ή, έστω, “φαιδρά πορτοκαλέα”.

    Sequence 02.Still010

    Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται και μιλούν οι Τάσος Αβραντίνης (Νομικός), Γιώργος Αγγελόπουλος (εκπρόσωπος G700, ηθοποιός, σκηνοθέτης), Αρίστος Δοξιάδης (οικονομολόγος), Γιάννης Ληξουριώτης (καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πάντειο), Πάσχος Μανδραβέλης (δημοσιογράφος), Παναγής Παναγιωτόπουλος (επ. καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μάνος Σχίζας (οικονομικός αναλυτής) και Πλάτων Τήνιος (καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά).

    2Sequence 02.Still014

    Βέβαια, το ερώτημα παραμένει γιατί παρόμοιες απόψεις συνεχίζουν να κινούνται στη χώρα μας στο πλαίσιο μιας λανθάνουσας προβολής, σε καθεστώς “ημιπαρανομίας” από ένα λημέρι -ή άντρο, αν προτιμάτε!- μιας θράκας εκπροσώπων της “κοινής λογικής”, έννοια ακόμη αρκούντως εξωτική στην όμορφη πατρίδα μας…

    Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ

    Sequence 02.Still022

    Sequence 02.Still002

    3Sequence 02.Still015

    Sequence 02.Still020

    Sequence 02.Still005

    4Sequence 02.Still016

    Sequence 02.Still008

    5Sequence 02.Still017

    Sequence 02.Still009

    6Sequence 02.Still018

    Sequence 02.Still004

    7Sequence 02.Still019

     

    Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι αυθεντικοί, ντόπιοι Φιλελεύθεροι, παρότι είναι μια μάλλον φολκλόρ μειοψηφία βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο;

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top