Σύμφωνα με τον καθηγητή Roland Geyer «τα ψάρια θα μειοψηφούν σε σχέση με τα πλαστικά στις θάλασσες του 2050». (Φωτογραφία: BBC)

    Σκέψου αυτό: είναι μια ζεστή μέρα -σαν αυτές που ζούμε τέτοια εποχή-, περπατάς, νιώθεις ότι σκας, σταματάς στο περίπτερο, αγοράζεις ένα μπουκαλάκι παγωμένο νερό, το πίνεις με τη μία και το πετάς. Αν δεν είσαι ο μέσος κάφρος, δηλαδή αυτός που θα το πετάξει κάτω κοιτάζοντας τριγύρω του να σιγουρευτεί ότι δεν τον βλέπει κανείς, τότε θα πετάξεις το πλαστικό μπουκάλι στα σκουπίδια – ίσως και σε κάδο ανακύκλωσης. Αλλά μέχρι εκεί, από την ώρα που έφυγε από τα χέρια σου, παύει να σε απασχολεί. Σωστά;

    Σωστά, αλλά και… λάθος. Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα που προκαλεί το πλαστικό στο περιβάλλον θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι 1.455 τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Roland Geyer «τα ψάρια θα μειοψηφούν σε σχέση με τα πλαστικά στις θάλασσες του 2050».

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι 1.455 τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο.

    Και μπορεί πολλές χώρες να έχουν απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες (ναι, φυσικά μέσα σε αυτές δεν είναι η Ελλάδα), αλλά για την Κόστα Ρίκα φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό.

    Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής ευελπιστεί να γίνει η πρώτη που θα απαγορεύσει όλα τα πλαστικά μιας χρήσης – από τα πλαστικά καπάκια για τους καφέδες μέχρι τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Για να το καταφέρει αυτό θα ακολουθήσει πέντε δράσεις, ενώ θα χρησιμοποιήσει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

    Η κυβέρνηση θα προσφέρει κίνητρα και θα θέσει περιορισμούς στους προμηθευτές, θα επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη και θα πάρει άλλες πρωτοβουλίες. Στόχος της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα είναι να έχει «εξαφανίσει» τα πλαστικά μιας χρήσης έως το 2021.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πείτε όχι στις περιττές συσκευασίες!

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top